Italian poliisi etsii pakkoavioliitosta kieltäytyneen Samanin, 18, ruumista – valvontakamera tallensi sukulaiset pahaenteisiin kuviin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Italian poliisi etsii pakko­avioliitosta kieltäytyneen Samanin, 18, ruumista – valvontakamera tallensi sukulaiset paha­enteisiin kuviin

Syyttäjä uskoo, että sosiaaliviranomaisten turvissa lokakuusta asti ollut pakistanilaissyntyinen Saman Abbas, 18, houkuteltiin käymään kotonaan huijaamalla.

Naisten ja lasten oikeuksien puolustajana tunnettu tuomari Simonetta Matone osallistui tiistaina RAI-kanavan Porta a Porta -ohjelmaan, jossa keskustelun aiheena oli Saman Abbasin tapaus.

11.6.2021 15:21

Italiassa on etsitty toukokuun alusta lähtien 18-vuotiaan Saman Abbasin ruumista. Uutistoimisto Ansan mukaan tapauksen esitutkintatuomari kertoi maanantaina, että Samanin sedän epäillään kuristaneen pakkoavioliitosta kieltäytyneen tytön sekä tunnustaneen tämän jälkeen tekonsa tämän pikkuveljelle.

Osallisuudesta Samanin murhaan sekä tämän ruumiin hävittämiseen epäillään myös tytön vanhempia ja kahta serkkua. Italian median lisäksi tapauksesta uutisoivat muun muassa BBC ja The Times.

Poliisin mukaan Samanin pakistanilaistaustainen perhe halusi tämän matkustavan Pakistaniin. Matkan tarkoituksena olisi ollut järjestetty avioliitto, josta tyttö oli ilmoittanut viime vuonna kieltäytyvänsä.

Saman Abbas, 18, katosi huhtikuun lopulla.

Paikallisen median mukaan Saman oli elänyt sosiaaliviranomaisten suojelemana lokakuusta lähtien. Huhtikuussa hän palasi kuitenkin Pohjois-Italiassa, Reggio Emilian maakunnassa sijaitsevaan kotiinsa noutaakseen henkilöllisyystodistuksensa.

Kun tytöstä huolestuneet poliisiviranomaiset soittivat taloon toukokuun 5. päivä, he saivat kuulla tämän vanhempien matkustaneen Pakistaniin keskenään. Samanin setä Danish Hasnain, 33, sekä tytön 16-vuotias veli pysäytettiin pian Italian ja Ranskan välisellä rajalla.

Hasnain päästettiin jatkamaan matkaansa, mutta Samanin pikkuveli joutui jäämään Italiaan, koska hän on alaikäinen, eikä hänellä ollut matkustamiseen tarvittavia dokumentteja mukanaan. Poliisille veli kertoi, että hänen sisarensa ja vanhempansa olivat riidelleet väkivaltaisesti tytön itselleen vaatimista henkilöllisyyspapereista.

Ansan oikeuslähteiden mukaan veli myös kertoi kuulustelussa setänsä tunnustuksesta sekä siitä, ettei tämä ollut kertonut hänelle Samanin ruumiin olinpaikkaa.

– Hoidimme homman hyvin, sedän väitetään kirjoittaneen verkossa käymäänsä keskusteluun Samanin katoamisen jälkeen.

Poliisin mukaan miehen uskotaan viitanneen ”hommalla” tytön surmaamiseen ja tämän ruumiin hävittämiseen.

Karabinieerien päällikkö Luigi Regni ja syyttäjä Laura Galli tiedottivat Le Vallin hedelmäfarmilla käynnissä olevista etsinnöistä keskiviikkona.

Samanilla oli Italiassa pakistanilaissyntyinen poikaystävä, josta kuultuaan hänen isänsä kerrotaan raivostuneen. Poliisin mukaan Saman lähetti poikaystävänsä puhelimeen viestin, jossa tämä sanoi kuulleensa sivusta, kuinka hänen äitinsä keskusteli hänen murhaamisestaan.

Viestissä Saman pyysi poikaystävää soittamaan poliisille, jos hänestä ei kuuluisi mitään kahteen päivään. Tytön katoamisen jälkeen perheen isä väitti paikalliselle lehdelle, että tämä olisi matkustanut Belgiaan.

Pikkuveljen todistuksen mukaan perhe luovutti Samanin tämän sedälle, joka kuristi tytön tämän kahden serkun avustuksella. Poliisi on saanut haltuunsa huhtikuun 29. päivä kuvatun valvontakameran videon, jolla Samanin nähdään poistuvan kotoaan vanhempiensa seurassa.

Poliisin epäilee, että tyttö luovutettiin kotoa poistumisen jälkeen sedälleen. Setä ja hänen avustamisestaan epäillyt serkut olivat tallentuneet edellisenä päivänä toiselle valvontakameran videolle, jolla heidän nähtiin kantavan lapioita, sorkkarautaa, ämpäriä sekä sinistä kassia.

Saman Abbasin setä ja serkut valvontakameran kuvassa 28. huhtikuuta.

Samanin sedän Danish Hasnainin olinpaikka ei toistaiseksi ole tiedossa. Hänen epäillään oleskelevan jossain päin Eurooppaa, kuten myös toisen teosta epäillyn serkun.

Koska Samanin vanhemmat ovat Pakistanissa, kiinni otettuna viidestä epäillystä on ainoastaan serkku Ikram Ijaz, joka pidätettiin viime viikolla Ranskan Nimesissä ja luovutettiin sen jälkeen Italiaan.

Poliisi on etsinyt Samania tämän kotikaupungin Novellaran lähellä sijaitsevalta La Vellan hedelmätarhalta, jonka hoitajana hänen isänsä työskenteli. Maaperää on tutkittu muun muassa elektromagneettisilla sensoreilla, mutta ruumista ei ole toistaiseksi löytynyt.

Syyttäjä Isabella Chiesin mukaan vanhempien uskotaan huijanneen Samania, jotta tämä palaisi kotiinsa. Hän sanoi, ettei toivoa ole tapauksen positiivisesta ratkeamisesta, sillä hän uskoo kyseessä olleen ennalta suunnitellun murhan.

Syyttäjä Laura Galli osallistui Saman Abbasin ruumiin etsintöihin La Vellan hedelmätarhalla keskiviikkona.

Samanin kohtalo on järkyttänyt Italiaa ja nostanut jälleen keskusteluun pakkoavioliitot ja niin sanotut ”kunniamurhat”, joissa naispuolisen perheenjäsenen surmaamista pyritään oikeuttamaan perheen kunnian suojelemisella.

Samanin tapauksen myötä Italian islamilaisten yhteisöjen järjestö UCOII julisti keskiviikkona fatwan, joka kieltää pakkoavioliitot sekä myös tyttöjen sukupuolielinten silpomisen. Fatwalla tarkoitetaan islamilaisen uskonoppineen lainopillista mielipidettä mistä tahansa kysymyksestä, jonka joku uskova on esittänyt oppineelle.

”Järkytystään ja huoltaan” ilmaisseen järjestön mukaan fatwalla vastustetaan ”menettelyä, jolle ei voida löytää minkäänlaista uskonnollista oikeutusta, joka tulee tästä syystä tuomita täysin ja jota on pyrittävä estämään yhä enemmän”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?