Viron pääministeri vetoaa Mariniin avoimella kirjeellä HS:ssa: ”Sanna hyvä, meillä ei ole aikaa tuhlattavana”

”Yhdenkään ihmisen ei pitäisi joutua valitsemaan, mitä pitää tärkeämpänä, perhettään vai työtään.”

Pääministeri Sanna Marin tapasi Viron pääministeriksi juuri nousseen Kaja Kallaksen helmikuussa Kesärannassa.

11.6.2021 9:09

Viron pääministeri Kaja Kallas vetoaa Suomen pääministeriin Sanna Mariniin (sd), jotta Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan. Kallaksen Marinille osoittaman avoimen kirjeen julkaisi perjantaina Helsingin Sanomat.

– Hyvä Sanna, olen huolissani. Olen kertonut sinulle huolestani aikaisemminkin – Kesärannassa, Portossa, Brysselissä ja myös puheluissamme. Hyvät ystävät ja naapurit voivat kertoa toisilleen kaikesta, iloista ja huolistaan. Toivon, että sinulla on aikaa kuunnella, Kallas aloittaa kirjeensä.

Kallaksen mukaan ei ole kohtuullista, tautitilanteen mukaisesti perusteltua eikä EU-sääntöjen mukaista, että Suomessa työskentelevät virolaiset eivät voi matkustaa maasta toiseen ilman työpaikan menettämisen uhkaa.

Suomesta voi tällä hetkellä matkustaa Viroon vapaasti ilman karanteenivelvoitetta ja negatiivista koronatestitulosta, mutta Virosta Suomeen on sallittu ainoastaan välttämätön liikenne. Työmatkaliikenne vapautui kesäkuun 7. päivästä alkaen, mutta ainoastaan lentoteitse tapahtuva.

– Yhdenkään ihmisen ei pitäisi joutua valitsemaan, mitä pitää tärkeämpänä, perhettään vai työtään. Tammikuun lopulla oli kuitenkin tuhansien virolaisten, joiden perheet ovat Virossa ja työpaikka Suomessa, pakko tehdä tällainen valinta. Suurin osa heistä joutui perheensä toimeentulon varmistamiseksi valitsemaan työnsä Suomessa. Tuosta hetkestä on nyt neljä ja puoli kuukautta, Kallas huomauttaa.

Pääministeri myös muistuttaa kirjoituksessaan, kuinka virolaiset osallistuvat Suomen rakentamiseen ja panostavat näin myös Suomen hyvinvointiin.

– Ja jo neljän ja puolen kuukauden ajan lapset tuhansissa virolaisissa kodeissa ovat ikävöineet isiään ja äitejään ja toivoneet heidän saapuvan viikonlopuksi kotiin. Surullisina, sillä odotus on viikosta toiseen ollut turhaa, eikä loppua ikävöinnille näy. Hyvä Sanna, tällainen tilanne ei saisi olla totta 2000-luvun Euroopan unionissa. Neljä ja puoli kuukautta on pienen lapsen elämässä yhtä kuin ikuisuus.

Kallaksen mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että pahin koronakriisi on väistymässä. Tätä hän perustelee kummankin maan rokotusohjelman edistymisellä ja tartuntojen määrän vähenemisellä.

– Hyvä Sanna, pyydän, että pääsisimme yhdessä sellaiseen ratkaisuun, jossa Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan. Lentokoneella matkustaminen on mahdollista vain vauraille ja harvoille: Tallinnan ja Helsingin välisille reittilennoille mahtuu mukaan sata kertaa vähemmän matkustajia kuin autolautoille.

Kallas uskoo, että Marin on hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että toisella puolella Suomenlahtea asuvan perheen tapaaminen ei saisi olla ansiotasosta kiinni. Hän muistuttaa myös lentoliikenteen suosimisen ympäristövaikutuksista.

Kallaksen mukaan Viro on jo tammikuun lopusta alkaen tarjonnut Suomelle erilaisia ehdotuksia työmatkaliikenteen uudelleen avaamiseksi tavalla, jolla ei olisi kielteistä vaikutusta kummankaan maan terveydenhuoltojärjestelmään.

– Sanna hyvä, meillä ei ole aikaa tuhlattavana. Tuhannet perheet ovat odottaneet jo pitkään, ja meidän molempien maiden talouselämän elpymistä on voitava vauhdittaa, Kallas päättää kirjeensä Marinille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?