Kim Jong-un näyttäytyi julkisuudessa laihtuneena – spekulaatio terveyden­tilasta käynnistyi välittömästi

Pohjois-Korean johtajan painoa ja terveydentilaa seuraavat erityisellä mielenkiinnolla ulkomaiset tiedustelupalvelut.

9.6.2021 15:56

Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA julkaisi lauantaina kuvamateriaalia maan johtajan Kim Jong-unin ja Korean työväenpuolueen korkea-arvoisten virkamiesten tapaamisesta. Kuvien perusteella yli kuukausi sitten edellisen kerran julkisuudessa nähty Kim vaikuttaa hoikistuneen selvästi.

Kuvat käynnistivät välittömästi ulkomailla spekulaatiot Kimin terveydentilasta. Pohjois-Korean johtajan muuttunutta olemusta analysoi Etelä-Koreassa toimiva, pohjoiskorealaisia lähteitä käyttävä NK News -uutissivusto, jota ovat siteeranneet muun muassa Guardian ja Business Insider.

Video tilaisuudesta on nähtävissä artikkelin yläosassa.

Kim Jong-un ja Korean työväenpuolueen viranomaisia Pohjois-Korean valtion uutistoimiston KCNA:n lauantaina julkaisemassa kuvassa.

Sivuston mukaan Kimin painoa ja terveydentilaa seuraavat tiiviisti ulkomaiset tiedustelupalvelut, kuten Etelä-Korean tiedustelupalvelu NIS. Herkutteluun ja tupakointiin mieltyneen Kimin terveydentila on ollut aiemminkin spekuloinnin kohteena, sillä hän on välillä pysynyt pitkiäkin aikoja poissa julkisuuden valokeilasta.

Huhuja on liikkunut muun muassa Kimille mahdollisesti tehdystä sydänleikkauksesta.

Yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston politiikan tutkimuksen apulaisprofessorin Vipin Narangin mukaan painonpudotus todennäköisesti vahvistaa Kimin asemaa kotimaassa, mikäli se on tehty tarkoituksella terveydentilan parantamiseksi. Tämä saattaa kertoa myös ulkomaisille tiedustelupalveluille siitä, että häntä ei todennäköisesti olla ihan heti syrjäyttämässä.

– Jos taas äkillinen painonpudotus on seurausta terveydentilasta, saattaa juonittelu hänen seuraajastaan jo olla käynnissä kulissien takana. Ja sellaisesta epävakaudesta voisi seurata ongelmia ulkomaailmalle, jos hän vaikka menehtyisi yllättäen, Narang kertoi NK Newsille tiistaina.

Kim Jong-un kuvassa, jonka KCNA julkaisi huhtikuun alkupuolella.

Kim Jong-unin posket vaikuttavat selvästi kaventuneen lauantaina julkaistun kuvan perusteella.

Kaventuneiden poskien lisäksi sivusto kiinnitti huomiota Kimin aiempaa ohuempaan ranteeseen. Kimin ranteessaan kantama sveitsiläinen 12 000 dollarin kello on pysynyt samana, mutta tuoreet kuvat paljastavat, että hän joutuu kiristämään sen ranneketta nykyään tiukemmalle.

Tiedustelupalvelu NIS kertoi tiettävästi marraskuussa 2020 Etelä-Korean parlamentille, että Kimin uskottiin tuolloin painaneen 140 kiloa. Hänen arveltiin saaneen noin 50 kiloa lisää painoa sitten vuonna 2011 tapahtuneen valtaannousunsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?