Poliisi: Kanadalaisperhe joutui yliajon uhriksi uskontonsa vuoksi – ainoastaan 9-vuotias selvisi hengissä

Paikallinen poliisi selvittää nyt yhdessä liittovaltion viranomaisten kanssa, onko perheen yliajosta epäiltyä 20-vuotiasta aiheellista syyttää terroristisesta rikoksesta.

Yliajon tapahtumapaikalle on syntynyt Afzaalin perheen epävirallinen muistopaikka.

9.6.2021 11:55

Tuhannet ihmiset kokoontuivat tiistai-iltana Kanadan Ontariossa muistamaan Afzaalin perhettä, jonka neljä jäsentä kuoli sunnuntaina miehen ajettua heidän päälleen lava-autolla. Yksi Londonin kaupungin moskeijalla järjestetyn muistotilaisuuden osallistujista oli pääministeri Justin Trudeau, joka kommentoi tapausta jo aiemmin päivällä maan parlamentille puhuessaan.

– Kyseessä ei ollut onnettomuus. Kyseessä oli terroriteko, jonka motiivina oli viha, ja se tapahtui yhden yhteisömme sydämessä. Heidät valittiin kohteiksi, koska he olivat muslimeita. Tällaista tapahtuu täällä, Kanadassa. Ja sen on loputtava, Trudeau sanoi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau osallistui tiistaina Afzaalin perheen muistotilaisuuteen Londonissa.

Paikallinen poliisi selvittää nyt yhdessä liittovaltion viranomaisten kanssa, onko perheen yliajosta epäiltyä Nathaniel Veltmania, 20, aiheellista syyttää terroristisesta rikoksesta. Myös poliisin näkemys on, että teko oli suunniteltu ja että tekijä valitsi Alfaazin perheen sen kohteeksi heidän uskontonsa vuoksi.

– Tutkinnassa keräämiemme tietojen perusteella uskomme, että tämä oli tahallinen teko ja että tämän kauhean tapauksen uhrit oli valittu sen kohteeksi. Uskomme, että heidät valittiin kohteeksi islaminuskonsa vuoksi, Londonin poliisipäällikkö Steve Williams kertoi.

Veltmania vastaan on jo nostettu syytteet neljästä murhasta ja yhdestä murhan yrityksestä. Poliisin mukaan Veltman ei tuntenut uhreja entuudestaan.

Hänen ei toistaiseksi myöskään tiedetä kuuluneen ”mihinkään tiettyyn viharyhmään”.

Omaisten mukaan yliajossa saivat surmansa perheen isä Salman Afzaal, 46, hänen puolisonsa Madiha Salman, 44, parin tytär Yumna Salman, 15, sekä tämän isoäiti Talat Afzaal, 74. Lisäksi sairaalaan vietiin vakavasti loukkaantuneena perheen poika Fayez Salman, 9.

Hänen tilansa kerrottiin tiistaina olevan vakava, mutta ei hengenvaarallinen.

Omaiset kehottivat lausunnossaan ihmisiä nousemaan vihaa ja islamofobiaa vastaan.

– Tämän terroriteon tehnyt nuori mies oli saanut vaikutteita ryhmältä, johon hänet on yhdistetty. Muun yhteiskunnan on noustava voimakkaasti tätä vastaan, aina hallituksemme korkeimmalta tasolta jokaiseen yhteisön jäseneen, lausunnossa sanottiin.

Tapaus on järkyttänyt suuresti suvaitsevaisuuttaan usein korostavia kanadalaisia. Vastaavia muistotilaisuuksia järjestettiin useissa kaupungeissa eri puolilla maata.

Perhe oli sunnuntaina korona-aikana tavaksi tulleella iltakävelyllään kotinsa läheisyydessä, kun epäilty kiihdytti lava-autollaan heidän päälleen jalkakäytävälle. Poliisi pidätti Veltmanin myöhemmin reilun kuuden kilometrin päässä sijaitsevalla pysäköintialueella.

Veltmanilla kerrottiin olleen yllään ”luotiliiviltä vaikuttanut liivi”. Pysäköintialue sijaitsee muutaman sadan metrin päässä moskeijasta, jossa Alfaazit kävivät ja jossa myös heidän muistotilaisuutensa tiistaina järjestettiin.

Poliisi teki tiistaina etsintöjä Londonissa niin ikään asuvan Veltmanin asunnolla. Hänen kerrottiin työskennelleen osa-aikaisesti kananmunafarmilla.

Tilan toimitusjohtaja William Gray kuvaili koko työyhteisön olevan tapauksen johdosta ”shokissa ja surullinen” sekä osoitti surunvalittelunsa uhrien omaisille ja koko muslimiyhteisölle.

Alfaazin perhe muutti Kanadaan Pakistanista vuonna 2007. Insinööriksi kouluttautunut äiti Madiha Salman työskenteli ympäristötekniikan parissa, viimeisteli alaan liittyvää väitöskirjaansa sekä kirjoitti kolumneja useisiin lehtiin.

– Madiha oli pirskahteleva, antelias ja rakastava persoona, joka arvosti koulutusta, naisten aseman edistämistä, tasa-arvoa ja tutkimusta, Länsi-Ontarion yliopiston professori Jason Gerhard kuvaili entistä opiskelijaansa Kanadan yleisradiolle CBC:lle.

Nainen rukoili muistotilaisuudessa Londonissa tiistaina.

Perheen isä Salman Afzaal työskenteli puolestaan fysioterapeuttina useissa vanhusten hoitolaitoksissa Ontarion provinssin lounaisosissa.

– Hän oli mahtava kaveri, jolla oli aina hymy huulillaan. Hän oli aina positiivinen, iloinen ja valmis auttamaan meitä kaikin tavoin hoitokotimme ja asukkaidemme asioissa, sanoi Afzaalin vuonna 2015 palkannut Ritz Lutheran Villa -hoitokodin johtaja Jeff Renaud.

Parin 15-vuotias tytär Yumna kävi yläkoulun yhdeksättä luokkaa. Häntä kuvailtiin opiskelulle omistautuneeksi tytöksi, josta jäi koulun seinälle muistoksi hänen ja hänen äitinsä yhdessä maalaama suuri muraali.

Ainoana perheestään jäi henkiin Yumnan pikkuveli Fayez. ”Perheen pilariksi” kuvailtu isoäiti Talat Afzaal oli lasten isänäiti, jonka kerrottiin erityisesti nauttineen korona-ajan iltakävelyistä.

Lähteet: CBC, NPR, Reuters, Washington Post

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?