"Meidät petettiin" – kongressin poliisit ryöpyttävät esimiehiään senaatin raportissa

Viranomaiset olivat valmistautuneet surkeasti tammikuun 6. päivän mellakkaan.

Poliisit yrittivät estää mellakoitsijoiden tunkeutumisen kongressiin 6. tammikuuta.

9.6.2021 3:51

New York

Yhdysvaltain senaatti on julkaissut raporttinsa tammikuun 6. päivä Capitol-kukkulalla tapahtuneesta mellakasta. Guardianin mukaan raportti kertoo karua kieltä viranomaisten tietokatkoista ja surkeasta valmistautumisesta päivään.

Kongressi vahvisti 6. tammikuuta presidentinvaalien tuloksen. Vaalit hävinnyt Donald Trump yllytti samana päivänä puheessaan Washingtonissa kannattajiaan protestoimaan tuloksen vahvistamista. Trumpin osuus tapahtumiin oli kuitenkin rajattu raportin ulkopuolelle.

Sen sijaan raportti kuvaa, miten mellakoitsijoiden väkivaltaisista aikeista oli saatavilla runsaasti tiedustelutietoa. Byrokraattisten sotkujen takia tieto ei kuitenkaan johtanut riittäviin turvatoimiin.

Raportin mukaan kongressin poliisilla ei ollut minkäänlaista toiminta- tai henkilöstösuunnitelmaa päivän varalle.

Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressiin ja onnistuivat keskeyttämään vaalituloksen vahvistamisen. Viisi ihmistä kuoli, ja kymmenet poliisit loukkaantuivat.

Eräs nimetön poliisi kuvasi valmisteluja riittämättömiksi.

– Meille EI annettu tiedustelutietoa. Meidät petettiin. KAIKKI keskijohdosta ja sen yläpuolelta hylkäsivät meidät sinä päivänä. Meille ei ole vieläkään kerrottu, missä tarkalleen päälliköt olivat sinä päivänä, ja mikä heidän roolinsa oli, poliisi sanoi.

Toisen poliisin mukaan kukaan päälliköistä ei ollut radioyhteydessä joukkoihin.

– Tuntien ajan huudot radiosta olivat hirvittäviä, näkymät olivat mielettömiä ja hallinta puuttui täysin. Tuntien ajan yksikään päällikkö tai heidän esimiehensä ei ottanut tilannetta hallintaansa. Poliisit anoivat ja rukoilivat lääkintäapua.

Raportissa kerrotaan, kuinka viranomaiset tuhlasivat useita tunteja byrokratiaan ja suunnitteluun, kun kongressin poliisin tuolloinen johtaja Steven Sund aneli apua puolustusministeriöltä.

Kongressin republikaanit estivät kaksi viikkoa sitten uuden tutkintalautakunnan muodostamisen. Sen oli määrä tutkia mellakkaan johtaneita syitä laajalti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?