Koronan virusmuunnokset saivat uudet nimet: WHO kertoi kaksi syytä muutokselle – ”Mitään maata ei pitäisi leimata” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronan virus­muunnokset saivat uudet nimet: WHO kertoi kaksi syytä muutokselle – ”Mitään maata ei pitäisi leimata”

Viruksen kutsuminen ”Intian variantiksi” saattaa olla leimaava. Nyt virusmuunnoksella on uusi nimi.

Britanniassa koronatartuntojen määrät ovat jälleen lisääntyneet ja syynä tähän on Delta, eli Intian variantti.

1.6. 1:32

Maailman terveysjärjestö WHO on julkistanut uuden nimijärjestelmän koronaviruksen muunnoksille.

Tästä lähtien WHO käyttää kreikkalaisia aakkosia kuvaamaan eri virusmuunnoksia.

  • Britannian muunnos on Alfa

  • Etelä-Afrikan muunnos on Beeta

  • Brasilian muunnos on Gamma

  • Intian muunnos on Delta

WHO:n mukaan syynä uudelleen nimeämisille on yksinkertaisesti asian yksinkertaistaminen. Lisäksi syynä on myös tietty leimaavuus, jota aiempi nimityskäytäntö saattoi aiheuttaa.

BBC:n mukaan aiemmin viime kuussa Intian hallitus kritisoi virusvariantin nimeämistä ”Intian variantiksi” – tosin WHO ei koskaan ollut virallisesti nimennyt varianttia näin.

Nyt kyseinen variantti on siis Delta, joka ei leimaa Intiaa ja on myös yksinkertaisempi nimitys kuin B.1.617.2, jolla virusmuunnos myös tunnetaan.

WHO:n mukaan uudet nimet eivät korvaa olemassa olevia tieteellisiä nimiä, mutta niiden tarkoitus on helpottaa julkista keskustelua.

– Mitään maata ei pitäisi leimata varianttien havaitsemisen ja niistä tiedottamisen takia, WHO:n asiantuntija Maria Van Kerkhove sanoi Twitterissä.

Jos variantteja tunnistetaan virallisesti enemmän kuin 24, loppuvat kreikkalaisista aakkosista kirjaimet. Van Kerkhoven mukaan tässä tapauksessa WHO julkistaisi uuden nimeämisjärjestelmän.

BBC:n mukaan maanantaina tutkijat kertoivat, että Britanniassa koronan kolmas aalto on alkamassa ja tartuntamäärät jälleen nousussa. Syynä tähän on juuri helposti leviävä Delta (eli Intian variantti), jonka uskotaan leviävän tehokkaammin kuin Alfan (eli Britannian variantin).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?