Mediat: NSA vakoili eurooppalaisia poliitikkoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mediat: USA vakoili Euroopan huippu­poliitikkoja tanskalais­avulla – kohteina Saksan, Ranskan, Ruotsin ja Norjan johtoa

Seitsemän tiedotusvälineen yhteistyöllä syntyneen paljastuksen mukaan Yhdysvaltojen vakoilun kohteeksi on joutunut muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Ruotsin parlamentin talo Tukholmassa.

30.5. 22:18

Yhdysvaltain tiedusteluelimiin lukeutuva kansallinen turvallisuusvirasto NSA on vakoillut Tanskan avulla usean Euroopan valtion kärkipoliitikkoja sekä korkeassa asemassa olevia viranomaisia, kertoo muun muassa Ruotsin yleisradio SVT.

SVT:n mukaan asia käy ilmi Tanskan asevoimien tiedustelupalvelun FE:n toteuttamasta, salaisesta tutkimuksesta, joka kulkee nimellä ”Operation Dunhammer” (suomeksi operaatio höyhenvasara). Tutkimuksessa on analysoitu NSA:n Tanskassa vuosina 2012–2014 suorittamaa tarkkailutoimintaa.

Paljastus perustuu kaikkiaan yhdeksältä lähteeltä saatuihin tietoihin. Kaikilla heillä on ollut pääsy Tanskan tiedustelun salaisiksi luokittelemiin tietoihin, ja kaikki lähteiltä saadut tiedot on SVT:n mukaan myös varmistettu useista itsenäisistä lähteistä.

Paljastuksen taustalla on Tanskan yleisradion DR:n johtama yhteistyö, johon osallistuivat SVT:n lisäksi myös Norjan yleisradio NRK, Saksalaiset yleisradioyhtiöt NDR ja WDR sekä saksalaislehti Süddeutsche Zeitung ja ranskalaislehti Le Monde.

Vakoilu toteutettiin Tanskan kautta kulkevien internet-kaapeleiden välityksellä, puhelinkuuntelulla sekä tekstiviestien kaappaamisella. Sen kohteeksi joutuivat DR:n mukaan esimerkiksi Saksassa ainakin liittokansleri Angela Merkel, entinen ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sekä oppositiojohtaja Peer Steinbrück.

Lähteiden avulla ei saatu selville, kuinka monta ruotsalaista poliitikkoa tai viranomaista joutui vakoilun kohteeksi. Myöskään heidän nimensä eivät ole tiedossa.

Yhden lähteen mukaan kohteena oli poliitikkoja, jotka toimivat tiedustelupalveluja ”normaalisti kiinnostavilla aloilla”. Ruotsalaisten ja saksalaisten lisäksi yhdysvaltalaisten kerrotaan vakoilleen myös Ranskan ja Norjan päättäjiä ja viranomaisia.

SVT ja DR saivat tietää Tanskan tiedustelun tutkimuksesta viime vuonna, kun ne paljastivat yhdessä NSA:n vakoilleen Ruotsin puolustusteollisuutta ja hävittäjävalmistaja Saabia. SVT:n mukaan nyt tehdyt uudet paljastukset osoittavat vakoilun olleen huomattavasti laajamittaisempaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?