Voiko mystinen lepakko­luola olla korona­viruksen alku­lähde? Sairastutti kaivos­miehiä jo vuonna 2012

Kiinan viranomaiset estävät pääsyn Yunnanin maakunnassa sijaitsevaan hylättyyn kuparikaivokseen.

Turvallisuusjoukot vartioivat Wuhanissa sijaitsevaa virologian instituuttia helmikuussa WHO:n tutkijoiden vierailun aikana.

28.5.2021 16:53

Alunperin salaliittoteoriaksi lytätty väite koronaviruksen karkaamisesta kiinalaisesta laboratoriosta on tällä viikolla noussut uudelleen tutkinnan alle.

Viimeksi torstaina Yhdysvallat vaati maailman terveysjärjestö WHO:ta aloittamaan toisen vaiheen tutkimukset ja sallimaan riippumattomille tutkijoille pääsyn perehtyä WHO:n tutkijaryhmän aiemmin tänä vuonna Kiinassa keräämään aineistoon.

Keskiviikkona presidentti Joe Biden määräsi Yhdysvaltain tiedustelupalvelut selvittämään koronaviruksen alkuperää.

Yksi selvityksen kohteista on koronaviruksen mahdollinen laboratorioalkuperä.

Huomion kohteeksi on noussut myös mystinen, viranomaisten sulkema kaivos Kiinassa.

Wall Street Journal kertoi maanantaina salaperäisistä, jo vuosia sitten tapahtuneista kaivosmiesten kuolemaan johtaneista sairastumisista ja niiden mahdollisesta yhteydestä pandemiaan.

Hylätty kuparikaivos sijaitsee Tongguanin alueella Kiinan lounaisessa Yunnanin maakunnassa.

Vuonna 2012 kuusi kaivosmiestä sairastui mystisesti. He saivat keuhkokuumeen kaltaisia oireita ja lopulta kolme miehistä kuoli. Miehet olivat ennen sairastumistaan olleet puhdistamassa kaivosta lepakoiden jätöksistä.

Wuhanissa sijaitsevan virologian instituutin tutkijat kutsuttiin tutkimaan sairastumisia.

He ottivat kaivoksesta näytteitä lepakoiden jätöksistä, joista löydettiin aiemmin tuntematonta koronavirusta, keroo WSJ.

Vuosia myöhemmin myös toisista luolista löydettiin sars-virusta.

Helmikuussa 2020 kiinalaistutkijat kertoivat löytäneensä viruksen, joka vastasi geneettisesti 96,2-prosenttisesti pandemian aiheuttanutta koronavirusta. Tutkijoiden mukaan virus löytyi lepakoista Yunnanissa, mutta löytöpaikkaa tai -aikaa ei kerrottu.

Koska luolanäytteitä on tutkittu Wuhanissa, jossa koronavirus ensimmäisen kerran puolitoista vuotta sitten havaittiin, ovat luolalöytö ja Wuhanin laboratorio nyt maailman uuden mielenkiinnon kohteena.

Heinäkuussa 2020 Independent Science Newsissä julkaistussa raportissa kaksi tutkijaa Jonathan Latham ja Allison Wilson esittivät, että covid-19-taudin aiheuttava sars-cov-2-virus ei ole peräisin Wuhanin eläinmarkkinoilta, kuten pandemian alkuvaiheessa oletettiin.

Sen sijaan he esittivät, että virus olisi sama, joka löydettiin jo 2012 Tonngguanin kaivoksesta.

Kiinalaiset viranomaiset ovat viime viikkojen aikana estäneet yritykset tutkia kaivosta ja pystyttäneet sen luo tiesulun, jossa on käännytetty paikalle yrittäneitä ulkomaisia toimittajia.

WSJ:n toimittaja pidätettiin paikalla kuulusteltavaksi viiden tunnin ajaksi ja hänen ottamansa kännykkäkuvat kaivoksesta tuhottiin.

Paikalliset kyläläiset kertoivat viranomaisten varoittaneen keskustelemasta kaivoksesta ulkopuolisten kanssa.

Myös joulukuussa 2020 siviiliasuiset poliisit käännyttivät paikalta BBC:n lähettämän toimittajaryhmän, jonka oli tarkoitus tutkita kaivosta.

Helmikuussa Kiinassa käynyt WHO:n tutkijaryhmä totesi, että koronavirus on ilmeisimmin tarttunut ihmisiin esimerkiksi lepakoista ja ehdotti, että lepakkoluolista löydettyjen virusten geenejä on tutkittava lisää.

WHO:n ryhmään kuulunut eläintieteilijä ja eläintautien asiantuntija Peter Daszak kertoi tutkijoiden saaneen Wuhanissa kyllä uutta tietoa viruksesta, mutta ei määritellyt niitä tarkemmin. Hän totesi kuitenkin, ettei mikään viittaa laboratorioalkuperään.

Daszak oli itse selvittämässä sars-sairauden alkuperää vuosina 2002–2003, jolloin se jäljitettiin Yunnanin maakunnan lepakkoluoliin.

– Vastaavia tutkimuksia tarvittaisiin, jos tavoitteena on selvittää (viruksen) todellinen alkuperä luonnossa, totesi Daszak.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?