WSJ:n haltuunsa saamasta tiedusteluraportista virisi keskustelu koronan alkuperästä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WSJ:n haltuunsa saamasta tiedustelu­raportista virisi keskustelu koronan alkuperästä

Alkuperästä ei edelleenkään ole täyttä varmuutta.

Aivelo kertoo peruskysymyksen olevan epätietoisuus koronaviruksen leviämisen alkulähteestä, jota ei ole ainakaan edesauttanut ”takkuava” yhteistyö Kiinan puolelta.

25.5. 21:11

Wall Street Journal (WSJ) kertoi kolmen Kiinan Wuhanissa virologian instituutin laitoksella työskennelleen tutkijan hakeutuneen sairaalahoitoon marraskuussa vuonna 2019.

Virallisesti Kiinan viranomaiset kertoivat Maailman terveysjärjestölle (WHO) joulukuussa ilmenneistä useista vakavista keuhkokuumetapauksista, joiden syytä ei ollut aiemmin tunnistettu.

WSJ:n tiedot vauhdittivat keskustelua koronaviruksen alkuperästä, josta ei edelleenkään ole täyttä varmuutta.

WSJ nojaa tietonsa Yhdysvaltain aiemmin salassa pidettyyn tiedusteluraporttiin. Raportin mukaan tutkijoilla oli samanlaisia oireita kuin koronaviruksen aiheuttamassa taudissa sekä yleisessä kausiflunssassa.

Helsingin yliopiston tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo ei ota kantaa WSJ:n saamiin tietoihin, mutta ottaa esille sen sijaan Science -lehden mielipidejulkaisun, jossa alan epidemiologian ja mikrobiologian alojen huiput vaativat lisätutkimuksia koronapandemian alkuperän määrittämiseksi.

Mielipidekirjoituksessa ilmaistaan, että teoria koronaviruksen lähtemisestä laboratoriosta on mahdollinen.

– Kun viruksen geneettistä sormenjälkeä on tutkittu, niin on epätodennäköistä, että se (virus) olisi syntynyt tietoisesti tehdysti¨, Aivelo sanoo.

– Voi kuitenkin olla mahdollista, että virusta on laboratoriossa tutkittu ja sen on lähtenyt sieltä sitten leviämään.

Aivelo kertoo peruskysymyksen olevan epätietoisuus koronaviruksen leviämisen alkulähteestä, jota ei ole ainakaan edesauttanut ”takkuava” yhteistyö Kiinan puolelta.

– Yllättävän hyvin kiinalaiset ovat tehneet yhteistyötä, mutta eivät tarpeeksi, jotta saataisiin selville viruksen alkuperä.

Aivelo myöntää teorian laboratoriosta syntyneestä viruksesta olevan tutkimusten avulla helpompi sulkea pois kuin viruksen alkuperän selvittäminen lepakon kautta toiseen eläimeen ja sitä kautta ihmiseen tarttuneesta viruksesta.

– Pitäisi olla niitä ihan ensimmäisiä näytteitä siitä kun virusta alkoi esiintyä ja sitä kautta tutkia, minkä kanssa taudin saanut oli ollut tekemisissä ja niin poispäin. Se on todella vaikeaa, kun ensimmäisistä tartunnoista on niin kauan.

Hän muistuttaa, että Wuhanin surullisenkuuluisalta eläintorilta kerättiin paljon näytteitä, mutta virusta ei juurikaan löytynyt.

– Todennäköisesti tori oli vain iso leviämispaikka, eikä niinkään alkulähde, Aivelo toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?