WSJ: Kolme tutkijaa joutui Wuhanissa sairaalahoitoon jo marraskuussa 2019 – oireet olivat samanlaisia kuin koronassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WSJ: Kolme tutkijaa joutui Wuhanissa sairaalahoitoon jo marraskuussa 2019 – oireet olivat samanlaisia kuin koronassa

Kiina kiistää koronaviruksen paenneen Wuhanin laboratoriosta.

24.5. 7:55

Kolme Kiinan Wuhanin virologian instituutin tutkijaa hakeutui sairaalahoitoon marraskuussa 2019. Asia selviää Wall Street Journalin haltuunsa saamasta Yhdysvaltain aiemmin salassa pidetystä tiedusteluraportista. Tutkijoilla oli raportin mukaan samanlaisia oireita kuin koronaviruksen aiheuttamassa taudissa sekä yleisessä kausiflunssassa.

Wall Street Journalin mukaan tiedusteluraportti sisältää tietoa sairastuneiden tutkijoiden määrästä, heidän sairastumisensa ajoituksesta ja sairaalakäynneistä.

Lehden mukaan tiedusteluviranomaiset, jotka tuntevat kyseisen raportin, esittivät vaihtelevia näkemyksiä raportin todisteiden vahvuudesta. Yksi nimetön lähde sanoi, että lisää tutkimusta ja vahvistavaa näyttöä tarvitaan.

Toisen lähteen mukaan taas tiedustelutieto on hyvin laadukasta ja tarkkaa. Hän kuitenkin totesi, ettei asiakirja kerro, miksi tutkijat sairastuivat.

Tieto tiedusteluraportista tuli julki juuri ennen kuin Maailman terveysjärjestön WHO:n johdon on määrä kokoontua keskustelemaan seuraavasta vaiheesta tutkinnassa koskien Covid-19-viruksen alkuperää.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja ei suostunut kommentoimaan Wall Street Journalin tietoja, mutta sanoi, että Joe Bidenin hallinnolla on edelleen vakavia kysymyksiä koronapandemian alkuvaiheista. Bidenin hallinnon mukaan WHO:n ja kansainvälisten asiantuntijoiden tulisi tutkia kaikki uskottavat teoriat viruksen alkuperästä.

Monet asiantuntijat uskovat, että Covid-19-virus alkoi levitä marraskuussa 2019 Wuhanin kaupungissa. Kiinan mukaan ensimmäinen vahvistettu koronatapaus havaittiin joulukuussa 2019.

WHO:n johtama kansainvälinen asiantuntijaryhmä vieraili Wuhanissa alkuvuodesta ja julkaisi tutkimuksistaan raportin maaliskuussa. Raportissa todettiin, että virus on todennäköisimmin levinnyt ihmiseen lepakosta jonkin toisen eläimen kautta.

Muun muassa Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat kuitenkin vaatineet avoimempaa tutkimusta viruksen alkuperästä ja parempaa pääsyä tutkimustietoon ja näytteisiin varhaisista koronavirustapauksista.

Wuhanin virologinen instituutti ei ole tähän mennessä jakanut tietoja tekemästään laajasta tutkimuksesta koskien koronaviruksen esiintymistä lepakoilla.

Kiina on useaan otteeseen kiistänyt viruksen lähteneen leviämään laboratorioistaan. Kiinan ulkoministeriö kommentoi sunnuntaina Wall Street Journalille, että viruksen alkuperää selvittänyt WHO:n tutkimusryhmä vieraili Wuhanin instituutissa helmikuussa ja piti erittäin epätodennäköisenä, että virus olisi lähtenyt leviämään laboratoriosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?