Ainutlaatuinen hetki toistuu vain 17 vuoden välein: miljardit kaskaat ryömivät maan alta yhtä aikaa – ”Tämä on uskomaton tapahtuma”

Yhdysvaltain itärannikolla on alkanut odotettu tapahtuma: miljardit laulukaskaat ovat nousemassa esiin mullasta.

21.5.2021 21:09

Edellisen kerran kaskaat kömpivät esille 17 vuotta sitten. Seuraavan kerran kaskaat nousevat maasta vasta 2030-luvun loppupuolella.

Kaskaiden elämä maan päällä on lyhyt. Parittelun jälkeen kaskaille koittaa joukkokuolema kesäkuun loppuun mennessä. Ne elävät maan päällä vain kahdesta neljään viikkoa.

Vuoden 2021 sukupolvea laulukaskaista kutsutaan nimellä Brood X. Sukupolvet nimetään roomalaisten numeroiden mukaan, eli kyseessä on kymmenes poikasparvi.

Nyt kaskaita on nähty jo ainakin pääkaupunki Washingtonissa sekä Georgian, New Yorkin, Indianan ja Illinoisin osavaltioissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Laulukaskaat kasvavat noin parin sentin mittaisiksi.

Kaskaiden odotetaan tulevan esiin yhteensä 15:ssä osavaltiossa.

– Tämä on uskomaton tapahtuma. Vastaavaa ei ole missään muualla maailmassa, kertoi Marylandin yliopiston hyönteistieteen emeritusprofessori Michael Raupp Reutersin haastattelussa.

National Geographic kertoo, että ensimmäisen kerran laulukaskaisen esiinmarssista Amerikassa on kirjallisia todisteita vuodelta 1634 Massachusettista. Uudisraivaajat pitivät tätä siivekkäiden ja punasilmäisten hyönteisten maasta tunkeutumista vanhatestamentillisena vitsauksena.

Edelleen joitakin ihmisiä harmittaa laulukaskaisen kova sirinä. Vain uroskaskaat sirittävät. Ne pitävät ääntä houkutellakseen naaraita.

Kun uroksia on paljon samassa paikassa, sirityksen ääni voi saavuttaa 105 desibeliä, eli lähes saman verran kuin ääntä lähtee ruohonleikkurista, kertoo The Washington Post.

Suurimmat yksilöt kasvavat noin 2,5 sentin mittaisiksi. Kaskaat eivät ole ihmisille vaaraksi. Ne voivat olla hyödyksi puutarhassa, sillä toukkavaiheessa ne kaivavat koloja maaperään ja samalla ilmastavat multaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?