WHO:n pää­johtaja: Pandemia ei ole lähellekään ohi, maailmassa on nyt ”rokote-apartheid” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WHO:n pää­johtaja: Pandemia ei ole lähellekään ohi, maailmassa on nyt ”rokote-apartheid”

Koronarokotteet ovat jakautuneet hyvin epätasaisesti rikkaiden ja köyhien maiden välillä.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus toivoo, että rikkaat maat jakaisivat rokotteitaan köyhemmille.

18.5. 10:25

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajalla Tedros Adhanom Ghebreyesus on ikäviä uutisia.

Maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Tedros totesi, että vaikka joissain maailman maissa rokotukset ovatkin ehtineet jo pitkälle, koronapandemia ei ole ”lähellekään ohi”.

Hän totesi, että eri maiden välillä on valtava kuilu siinä, että samaan aikaan kun toisaalla jo ajatellaan, että koronapandemia on pian päättynyt, toisaalla uusia koronatartuntoja ja kuolemantapauksia raportoidaan ennätyksellisiä määriä joka päivä.

– Pandemia ei ole lähellekään ohi. Se ei ole ohi missään ennen kuin se on ohi kaikkialla, Tedros sanoi.

Toteamus tuli muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) oli ilmoittanut, että täysin rokotetut amerikkalaiset voivat alkaa liikkua ilman maskia, eikä heidän pääosin enää tarvitse pitää etäisyyttä muihin, kertoo CNBC.

Tedros kertoi WHO:n reagoineen Intian ja muiden koronan kanssa kamppailevien maiden tilanteeseen eri puolilla maailmaa. Hän sanoi kuitenkin WHO:n tarvitsevan lisää rahoitusta pystyäkseen antamaan tukea maille.

Hän kehotti myös rokotevalmistajia antamaan mahdollisimman pian rokoteannoksia Covax-ohjelmalle, joka tukee rokotuksia erityisesti köyhissä maissa.

Tedros sanoi, että maailmassa on tällä hetkellä ”rokote-apartheid”.

Tällä hän viittaa siihen, että koronarokotteet ovat jakautuneet niin epätasaisesti rikkaiden ja köyhien maiden välillä.

– Kuten tiedätte, korkean tulotason maissa asuu 15 prosenttia maapallon väestöstä, mutta heillä on 45 prosenttia maailman rokotteista, Tedros sanoi.

Maailman 29 pienituloisessa maassa puolestaan asuu yhdeksän prosenttia maailman väestöstä, mutta ne ovat saaneet vain 0,3 prosenttia rokotteista.

YK:n lastenjärjestö Unicef totesikin eilen, että rikkailla G7-teollisuusmailla sekä Euroopan unionin mailla olisi varaa lahjoittaa yli 150 miljoonaa koronarokotetta niitä tarvitseville maille. Unicefin mukaan tästä lahjoitusmäärästä huolimatta rikkaat maat voisivat saavuttaa omat tavoitteensa asettamissaan aikarajoissa.

Se, että 20 prosenttia kesäkuukausien rokotemääristä lahjoitettaisiin Maailman terveysjärjestö WHO:n Covax-ohjelmaan, voisi auttaa rokotteiden maailmanlaajuista tasapuolista saatavuutta.

Tedros totesikin, että samalla kun rikkaissa maissa rokotetaan jo nuoria, terveitä aikuisia, monissa köyhemmissä maissa edes terveydenhuollon ammattilaisia tai riskiryhmäläisiä ei ole vielä saatu rokotettua. Kun korona jatkaa leviämistään, uusia variantteja syntyy.

– Ratkaisu on se, että jaetaan enemmän, Tedros totesi viitaten rokotteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?