Presidentti Biden kertoi Netanjahulle tukevansa tulitaukoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Presidentti Biden kertoi Netanjahulle tukevansa tulitaukoa

Biden ei vaatinut tulitaukoa.

Joe Biden puhui maanantaina Valkoisessa talossa.

18.5. 1:14

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle tukevansa tulitaukoa, kerrotaan Valkoisesta talosta. Bidenin ei kuitenkaan kerrottu vaatineen tulitaukoa Israeliin ja palestiinalaisalueille.

Valkoisen talon lausunnossa kerrotaan, että Biden toisti ”tukevansa Israelin oikeutta puolustautua raketti-iskuilta”. Biden myös ”kannusti Israelia pyrkimään takaamaan suojaa syyttömille siviileille”.

Maanantain tietojen mukaan sotatoimissa on kuollut yli 200 ihmistä, joista lähes kaikki ovat Gazan kaistan palestiinalaisia. Israelilaisen Haaretz-sanomalehden maanantai-illan tietojen mukaan kuolleita oli Gazassa ainakin 198 ja Israelissa 10.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHAn mukaan kodeistaan paenneiden ihmisten määrä on kasvanut tuoreimpien sotatoimien seurauksena. Järjestön mukaan nyt yhteensä yli 42 000 ihmistä on etsinyt suojaa YK:n palestiinalaispakolaisista vastaavan UNRWA-järjestön ylläpitämästä 50 koulusta Gazassa.

Israelin asevoimat on tehnyt ilmaiskuja Gazan kaistalle, ja Hamas on ampunut raketteja Israeliin. Iskuillaan Israel on tuhonnut muun muassa useiden medioiden käyttämän tornitalon Gazassa. Sunnuntain iskuissa Israel vaurioitti Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikkaa. Israelin asevoimat sanoo kohdistaneensa iskuja muun muassa Hamasin tunneliverkostoon.

Monet maailman johtajat ja osa Yhdysvaltain demokraattipuolueen jäsenistä ovat jo aiemmin vaatineet tulitaukoa Israeliin ja palestiinalaisalueille.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen kongressiedustaja ja palestiinalaisten oikeuksia ajanut demokraatti Ilhan Omar ilmaisi Twitterissä tuen tulitauolle olevan elintärkeä.

– Vihdoinkin!! Viivästyksemme tulitauon tukemisessa on jo johtanut lasten verilöylyyn ja elämien tuhoon, Ilhan tviittasi.

– Nyt Bidenin on pyrittävä lopettamaan miehitys.

Palestiinalaiset Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa ovat eläneet vuosikymmeniä Israelin miehityksen alaisena. Gazan saarto on jatkunut yli vuosikymmenen.

Miehitys ja saarto vaikuttavat palestiinalaisten jokapäiväiseen elämään. Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam kirjoitti muutama vuosi sitten, että esimerkiksi Gazassa miljoonalla palestiinalaisella ei ole riittävästi ruokaa perheilleen.

Maanantaina Yhdysvallat esti jo kolmatta kertaa viikon sisällä veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostoa tekemästä yhteistä julkilausumaa, jossa olisi vaadittu loppua väkivallalle Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Uutistoimisto AFP:n näkemässä luonnostekstissä vaaditaan tilanteen purkamista, loppua väkivallalle sekä kansainvälisen humanitaarisen lain kunnioittamista. Julkilausumassa vaaditaan siviilien ja erityisesti lasten suojelua.

Israelin asevoimat kertoivat Twitterissä, että sen pohjoisnaapurista Libanonista on ammuttu maanantaina raketteja kohti Israelia.

Twiitin mukaan kaikki raketit putosivat Libanonin rajojen sisälle. Twiitissä myös sanottiin, että asevoimat vastasi iskuun tykistöllään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?