Täydellinen koronakaaos Perussa – hautausmaat ovat täynnä, ihmiset myyvät munuaisiaan tehohoitoa vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Täydellinen koronakaaos Perussa – hautausmaat ovat täynnä, ihmiset myyvät munuaisiaan tehohoitoa vastaan

Kilpailu maan 2 785 tehohoitopaikasta käy kuumana, sillä jo pelkästään jonossa oli huhtikuussa yli 2 000 ihmistä.

Perun terveydenhuolto on pahasti ylikuormittunut.

18.5. 0:38

Koronapandemia on suistanut Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitsevan Perun ennennäkemättömään kriisiin. 33 miljoonan asukkaan Perussa koronavirukseen on Worldometerin tietokannan mukaan kuollut jo yli 66 000 ihmistä, mikä tarkoittaa lähes 2 000:ta kuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

Todellisen määrän arvioidaan kuitenkin olevan huomattavasti tätä korkeampi. Financial Timesin mukaan kokonaiskuolleisuus Perussa on viimeisen vuoden aikana kaksinkertaistunut pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.

Asiantuntijat arvioivat todellisen koronakuolleisuuden olevan lähes kolme kertaa suurempi: yli 170 000. Kuolleisuuden kasvu on ollut niin rajua, että maan hautausmailta on loppunut tila kesken, ja jotkut ovat päätyneet kaivamaan omia salaisia hautojaan hautausmaiden aitojen ulkopuolelle.

– Lähes kaikki perulaiset tuntevat jonkun, joka on kuollut koronavirukseen, epidemiologi Cesar Carcamo Perun johtavasta lääketieteellisestä oppilaitoksesta kertoo al-Jazeeralle.

Uutistoimisto AP:n haastattelema perhe kertoo, että he olivat joutuneet hautaamaan sydänkohtaukseen kuolleen perheenjäsenensä omalle kotipihalleen puun juurelle. Sitä ennen he olivat yrittäneet löytää hautapaikkaa neljältä eri hautausmaalta.

Vaikka hautapaikka löytyisikin, ei monilla perheillä ole siihen varaa. Pandemia on ajanut kansalaisia yhä enemmän köyhyyteen. Siinä missä maan minimitulo on 244 dollaria kuukaudessa, irtoaa viimeinen leposija pääkaupungin lähistöllä vasta noin 1 200 dollarilla.

Hautausmaiden lisäksi myös Perun terveydenhuolto on pahasti ylikuormittunut. Kilpailu maan 2 785 tehohoitopaikasta käy kuumana, sillä jo pelkästään jonossa oli huhtikuussa yli 2 000 ihmistä.

Perulaisten kerrotaan tarjonneen autojaan, tonttejaan ja jopa munuaisiaan vastineeksi tehohoitopaikasta. Ne, jotka eivät syystä tai toisesta ole saaneet tarvittavaa hoitoa, ovat yrittäneet hoitaa oireita kotikonstein. Esimerkiksi happipulloja on ostettu riistohintaan kotona käytettäviksi.

Perun väestöstä vasta noin viisi prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Aftonbladetin mukaan vasta vasta noin viisi prosenttia perulaisista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Johns Hopkinsin yliopiston tietokannan mukaan 776 340 perulaista, eli noin 2,39 prosenttia väestöstä, on täysin rokotettuja.

Maan epätoivoisesta tilanteesta kertoo se, että viime viikolla Perun parlamentti päätti käynnistää tutkimuksen, jolla selvitetään, voiko teollista valkaisuainetta, klooridioksidia, käyttää lääkkeenä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin hoidossa. Vicen mukaan kansanedustajat päättivät äänin 49–39 perustaa työryhmän asiaa selvittämään.

Lääkäreiden mukaan klooridioksidin käytöstä ei tutkitusti ole hyötyä koronaviruksen hoidossa, ja lisäksi sen käyttö voi olla hengenvaarallista ja johtaa jopa sisäelinten vaurioitumiseen. Vuosien varrella klooridioksidia on virheellisesti väitetty parannuskeinoksi jopa aidsiin ja autismiin.

Perulaiset maksavat happipulloista riistohintaa, sillä tehohoitopaikkojen ollessa täynnä sairaita läheisiä yritetään hoitaa kotikonstein.

Vastaavanlaisia hoitokeinoja koronaviruksen torjunnassa väläytteli reilu vuosi sitten myös Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump. Hän kohahdutti lehdistötilaisuudessa puheillaan, joiden mukaan koronavirusta voitaisiin hoitaa ruiskuttamalla desinfiointiainetta tartunnan saaneisiin.

Trumpin avaus sai laajalti tyrmistyneen vastaanoton ja johti muun muassa siihen, että Lysol-puhdistusainetta valmistava yhtiö julkaisi lausunnon, jossa kehotettiin olemaan saattamatta sen tuotteita ihmiskehoon missään muodossa. Trump sanoi kuitenkin myöhemmin, että hänen kohuttu kommenttinsa oli ”sarkastinen kysymys”, jolla hän halusi testata toimittajien reaktioita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?