Espanjaan saapui kerralla yli 3 000 paperitonta siirtolaista – ylittivät valtion rajan uimalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Espanjaan saapui kerralla yli 3 000 paperitonta siirtolaista – ylittivät valtion rajan uimalla

Tulijoista noin 700 on alaikäisiä.

17.5. 23:23 | Päivitetty 18.5. 11:16

Espanjalle kuuluvaan Ceutan kaupunkiin ilmestyi maanantaina valtava määrä paperittomia siirtolaisia. Gibraltarinsalmen etelärannalla, Marokon rajanaapurissa sijaitseva 85 000 asukkaan autonominen Ceuta on yksi Espanjan viidestä erillisalueesta Pohjois-Afrikassa.

Espanjalaisen El Pais -lehden mukaan tulijoita oli yhdessä päivässä yli 3 000, joista noin 700 oli alaikäisiä. Heistä kaikki ovat paperittomia, ja he ylittivät Marokon ja Ceutan välisen rajan uimalla.

Ceutan ja siirtolaisten lähtökaupungin Fnideqin välinen etäisyys on maantietä pitkin noin seitsemän kilometriä. Molemmat kaupungit sijaitsevat Gibraltarinsalmen etelärannikon itäreunalla. El Paisin mukaan yksi saapuneista on kuollut. Lehden mukaan Marokon viranomaiset eivät estelleet Espanjan puolelle pyrkineitä ihmisiä.

Nyt saapunut siirtolaisjoukko on El Pais -lehden mukaan ennennäkemättömän suuri.

Tilanne on seurausta Espanjan ja Marokon kiristyneistä väleistä. Lehden mukaan erimielisyydet alkoivat huhtikuussa, kun Marokon tiedustelupalvelu sai selville, että Polisario-vapautusliikkeen johtajaa Brahim Ghalia hoidettiin espanjalaisessa sairaalassa salanimellä. Ghalilla oli koronavirustartunta.

Polisario pyrkii lopettamaan Marokon miehityksen Länsi-Saharassa. Se ja sen suojelija Algeria julistivat Länsi-Saharan itsenäiseksi vuonna 1976. Polisarion toiminta on kielletty Marokon miehittämissä Länsi-Saharan osissa.

Siirtolaisvirta on seurausta Espanjan ja Marokon kiristyneistä väleistä.

Nyt saapunut siirtolaisjoukko on El Paisin mukaan ennennäkemättömän suuri, ja sen haastattelemat asiantuntijat puhuvat ennätyksestä. Kanariansaarille saapui suurimman siirtolaisvyöryn aikaan marraskuussa enimmillään 2 000 henkilöä yhden vuorokauden aikana.

Espanjan sisäministeri Fernando Grande-Marlaska kutsui maanantaina koolle hätäkokouksen, jossa käydään läpi Ceutan tilannetta. Kokouksessa päätettiin vahvistaa Ceutan ja Marokon välisen rajan vartiointia.

Lehden mukaan sisäministeriön tavoitteena on neuvotella Marokon kanssa, jotta suurin osa nyt saapuneista siirtolaisista voitaisiin palauttaa takaisin Marokkoon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?