Boris Johnson varoittaa: Intian virusmuunnos voi hidastaa koronarajoitusten purkamista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Boris Johnson varoittaa: Intian virusmuunnos voi hidastaa koronarajoitusten purkamista

Englannista löydettyjen Intian virusmuunnosten määrä tuplaantui viikossa. Johtavan terveysviranomaisen mukaan variantista voi tulla Britannian vallitseva koronaviruskanta.

Pääministeri Boris Johnson kuvattiin koronavirustilannetta koskevassa lehdistötilaisuudessa Lontoossa perjantaina.

14.5. 23:53

Britannian pääministeri Boris Johnson varoitti perjantaina, että Intiasta alun perin löydetyn virusmutaation leviäminen maassa saattaa vaikuttaa koronarajoitteiden purkamisen tahtiin. Lisäksi Britannia aikoo Johnsonin mukaan nopeuttaa rokotusohjelmaansa, jotta variantin leviämistä maassa saataisiin hillittyä.

Terveysviranomaisten mukaan Englannista oli torstaihin mennessä löydetty 1 313 koronatapausta, joissa tartunnan aiheuttajana oli Intiasta lokakuussa löydetty B.1.617.2-virusmuunnos. Määrä on yli kaksinkertainen edellisen viikon lukemaan nähden.

Neljän ihmisen on vahvistettu kuolleen Intian virusmuunnoksen tartuttua heihin. Britannian johtava terveysviranomainen Chris Whitty kuitenkin kertoi Reutersin mukaan, ettei variantin vaikutus ole toistaiseksi näkynyt sairaalahoitoa vaativien tapausten merkittävänä lisäyksenä.

Whittyn mukaan tämä saattaa olla yhä laajemmalle yltäneiden rokotusten ansiota. Sekä Whitty että Johnson kuitenkin painottivat, että on vielä liian varhaista vetää johtopäätöksiä variantin vaikutuksista.

Maanantaina tapahtuvaa rajoitusten höllentämistä eli kolmostasolle siirtymistä Intian variantti ei Johnsonin mukaan toistaiseksi muuta. Kesäkuun 21. päivä olisi kuitenkin tarkoitus siirtyä neljännelle tasolle eli purkaa viimeisetkin rajoitukset Englannissa.

– Minun on oltava rehellinen teitä kohtaan ja kerrottava, että tämä uusi variantti voi häiritä vakavasti edistymistämme ja tehdä nelostasolle siirtymisestä kesäkuussa vaikeampaa, Johnson sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan.

Johnsonin mukaan rajoitusten purkamisessa on edelleen mahdollista edetä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, mutta viivästymisten ja muiden häiriöiden riski on olemassa.

– Meidän on oltava täysin realistisia, Johnson sanoi.

Kansallisella tasolla tartuntojen määrät ovat pysyneet kuitenkin edelleen alhaisina ja Englannissakin ne ovat laskeneet jo viisi viikkoa peräjälkeen.

Rokotuksissa Britannia on ollut yksi maailman nopeimmista maista. Ensimmäisen rokoteannoksensa on saanut lähes 70 prosenttia aikuisista ja toisenkin jo 36 prosenttia.

Rokotusohjelman edistyminen on johtanut paitsi koronakuolemien, myös tartuntojen määrän vähenemiseen. Intian variantin herättämän huolen vuoksi Johnson kertoi hallituksen nopeuttavan rokotusannosten jakelua niin, että annosväli lasketaan yli 50-vuotiailla ja riskiryhmäläisillä 12:sta viikosta kahdeksaan viikkoon.

Ensimmäisen rokoteannoksen jakeleminen toistaiseksi kokonaan rokottamattomille nostetaan etusijalle.

– Uskoakseni meidän tulisi luottaa siihen, että rokotteet suojaavat ihmisiä samaan aikaan kuin tarkkailemme tilannetta hyvin tiiviisti. Koska kilpajuoksu rokotusohjelmamme ja viruksen välillä saattaa muuttua todella paljon tiukemmaksi, Johnson sanoi.

Whittyn mukaan vaikuttaa yhä todennäköisemmältä, että Intian variantti on tarttuvampi kuin Britanniasta aiemmin löytynyt niin sanottu Kentin variantti. Brittimuunnoksena maailmalla tunnettu variantti vaikeutti Britannian toista korona-aaltoa ja levisi nopeasti ympäri maailmaa aiempaa tehokkaamman tarttumiskykynsä vuoksi.

Whitty poti mahdollisena, että Intian muunnoksesta tulee Britanniassa vielä vallitseva viruskanta.

Britannia asetti Intian niin sanotulle matkakohteiden ”punaiselle listalle” huhtikuussa, kun koronatilanne oli pahentumassa Intiassa voimakkaasti. Tämän myötä Intiasta palaavien oli jäätävä Britanniaan palattuaan 10 päivän omakustanteiseen karanteeniin hallituksen hyväksymässä hotellissa.

Brittimediassa epäiltiin tuolloin, että neljä päivää aiemmin tulleen ilmoituksen myötä moni Intiaan matkustanut muutti aikataulujaan välttyäkseen kalliilta karanteenilta. Britanniassa asuu laaja intialaisten ja muualta Etelä-Aasiasta lähtöisin olevien siirtolaisten vähemmistö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?