Israelin ja Gazan tilanne kärjistyy – diplomaatti varoittaa täysimittaisesta sodasta: ”Lopettakaa tulitus heti” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelin ja Gazan tilanne kärjistyy – diplomaatti varoittaa täysi­mittaisesta sodasta: ”Lopettakaa tulitus heti”

Ainakin 32 palestiinalaista ja kolme israelilaista on kuollut viimeisimmissä iskuissa. YK:n turvallisuusneuvoston on määrää pitää tänään hätäkokous alueen tilanteesta.

12.5. 3:22 | Päivitetty 12.5. 7:47

Israelin ja Gazan aluetta kontrolloivan äärijärjestö Hamasin väliset väkivaltaisuudet ovat vaarassa kärjistyä täydeksi sodaksi, varoittaa YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland Twitterissä.

Norjalaisdiplomaatti vaatii twiitissään tulituksen lopettamista välittömästi ja kummankin osapuolen johtajia ottamaan vastuun tilanteen rauhoittamisesta.

– Lopettakaa tulitus heti, Wennesland kirjoitti.

Viimeisimmissä väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniä palestiinalaisia saarretulla Gazan kaistaleella ja loukkaantunut satoja. Lisäksi viisi israelilaista on kuollut. Tiistaina muun muassa Israelin ilmaisku tuhosi kerrostalon Gazassa. Hamas on kertonut ampuneensa satoja raketteja Israeliin kostoiskuna miehittäjän tekemille ilmaiskuille. Raketteja on ammuttu ainakin kohti Tel Avivin ja Beerseban kaupunkeja.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä pitää tänään hätäkokous Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhattomuuksien vuoksi kertovat diplomaattilähteet. Kyseessä on jo toinen tilannetta käsittelevä tapaaminen kolmen päivän sisään.

Suljettujen ovien takana käytävää keskustelua ovat pyytäneet Tunisia, Norja ja Kiina.

Edellinen asiaa käsittelevä kokous käytiin maanantaina, eikä tuolloin saatu aikaan yhteistä lausuntoa aiheesta. Yhdysvallat ilmaisi olleensa haluton hyväksymään Norjan ehdottaman lausuntoluonnoksen.

Savua nousi Hanandi-tornista sen jälkeen, kun Israelin ilmaisku osui rakennukseen.

Epäselvää, onko Yhdysvallat valmis hyväksymään lausunnon

Uutistoimisto AFP:n näkemässä tekstissä kehotettaisiin Israelia lopettamaan siirtokunta-, purku- ja häätötoimet, myös Itä-Jerusalemissa. Lisäksi neuvoston jäsenten on määrä ilmaista vakava huolensa jännitteiden ja väkivaltaisuuksien kärjistymisestä Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa, jotka Israel on miehittänyt. Israel näkee Itä-Jerusalemin osana pääkaupunkinaan pitämää Jerusalemia.

Kun Yhdysvaltain edustajalta kysyttiin onko vastustus neuvoston lausuntoa vastaan hälvennyt, ulkoministeriön edustaja Ned Price vältteli suoran vastauksen antamista. Hän kuvaili maan haluavan nähdä askelia tilanteen liennyttämiseksi, tulivatpa ne sitten Israelin, palestiinalaisten tai YK:n turvallisuusneuvoston puolelta.

Tiistaina YK:n pääsihteeri Antonio Guterres julisti, että tilanteen kärjistymiseen on tultava loppu.

– Israelin turvallisuusjoukkojen tulee harjoittaa maksimaalista itsehillintää ja kalibroida voimankäyttönsä, hän sanoi tiedotteessa.

Guterres kertoi myös, ettei esimerkiksi rakettien ampumista Israelin asutuskeskuksiin voida hyväksyä.

Raunioita Israelin ilmaiskun jäljiltä Gazassa.

Israel tekee ilmaiskuja, rakettisireenit raikuvat rajalla

Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa panokset kovenivat tiistaina päivällä, kun kaksi Gazan alueelta ammuttua rakettia surmasivat kaksi israelilaisnaista Ashkelonin kaupungissa. Pelastustyöntekijöiden mukaan naiset kuolivat kahdessa eri iskussa.

Samana iltana Israelin ilmaisku tuhosi kerrostalon Gazassa, mistä kostoiskuna Hamas laukaisi yli sata rakettia Tel Avivin kaupungin suuntaan. Rakettitulessa kuoli päivän kolmas israelilainen ja useita haavoittui.

Israelin mukaan sen Iron Dome -torjuntajärjestelmä tuhosi suurimman osan raketeista.

Palestiinalaislähteiden mukaan Israelin ilmaiskuissa Gazan alueelle on kuollut ainakin 32 ihmistä, joista kymmenen on lapsia. Lisäksi ainakin 220 kerrotaan loukkaantuneen Israelin ilmaiskuissa.

– Tämä on vasta alkua, Israelin puolustusministeri Benny Gantz varoitti.

Hamasin johtaja Ismail Haniya puolestaan vannoi äärijärjestön olevan valmiina, jos Israel haluaa kärjistää tilannetta.

Hamas on kertonut ampuneensa yli 200 rakettia Israeliin kostoiskuna Israelin tekemille ilmaiskuille. Hamasin aseistautunut haara kertoi tiedotteessa ampuvansa 110 rakettia Tel Avivin kaupunkia ja 100 rakettia Beerseban kaupunkia kohti.

Haaretz on kertonut koulujen sulkeutuneen Israelin keskiosissa rakettitulen vuoksi ja rakettisireenien raikuneen rajakaupungeissa.

Israel julisti hätätilan Lodiin mellakoiden vuoksi

Väkivalta Gazassa on yltynyt samaa tahtia Itä-Jerusalemin jännitteiden kanssa. Israelin kaavailemat palestiinalaisten häädöt kaupungissa ovat sytyttäneet protestiliikkeen, joka on kiihtynyt väkivaltaisiksi poliisin ja palestiinalaisten yhteenotoiksi.

Tilanteen on jopa pelätty puhkeavan kolmanneksi intifadaksi eli palestiinalaisten kansannousuksi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu julisti keskiviikkona hätätilan Lodin kaupunkiin, joka sijaitsee Tel Avivin esikaupunkialueella lähellä Ben Gurionin lentokenttää. Lodissa on noin 77 000 asukasta, joista 47 000 on juutalaisia ja 23 000 arabeja.

Poliisi syyttää paikallista arabiväestöä laajamittaisesta mellakoinnista.

Mielenosoittajat vaativat vapaata Palestiinaa Israelin lähetystön edessä Los Angelesissa.

Savua nousi Gazasta Israelin ilmaiskun jälkeen tiistaina.

Netanjahu ilmoitti hätätilasta tiedotteessa, jonka mukaan kaupunkiin lähetetään lisäjoukkoja. Tiedotteen mukaan Israelin poliisi on sanonut kaupungissa puhjenneen laajamittaisia mellakoita, jotka uhkaavat paikallisia yhteisöjä. Väitettyjen mellakoiden edellä Lodissa kuoli edellisyönä yksi paikallisen arabiväestöön kuuluva ihminen.

Uutiskanava CNN:n mukaan 25-vuotiaan Israelin arabin ampui 34-vuotias juutalaisasukas. Tämän mukaan ampuminen oli vastaus häntä kohti heitettyihin kiviin. Poliisin mukaan kaksi ihmistä on pidätetty tapahtuneen vuoksi.

Mielenosoitukset lisääntyneet monin paikoin

Paikallinen poliisi kertoi AFP:lle Lodissa olleen väkivaltaisia yhteenottoja jo maanantaina. Mielenosoitusten lisääntyessä ympäri Itä-Jerusalemia, miehitettyä Länsirantaa ja Israelin arabikaupunkeja, heikkeni tilanne tiistai-iltana myös Lodissa.

Israelilaismedian mukaan kaupungissa on sytytetty tuleen kolme synagogaa ja useita yrityksiä.

Israelin poliisi kertoo CNN:n mukaan noin 150 väkivaltaisen mielenosoittajan tulleen pidätetyksi ympäri useissa kohteissa. Poliisin mukaan mellakoitsijat ovat heitelleet ohikulkevia autoja kivillä, tukkineet teitä, hyökänneet kuljettajia vastaan ja sytyttäneet renkaita sekä auton.

Viikkojen jännitteet saavuttivat kiehumispisteen viime viikolla, kun poliisi meni Jerusalemissa sisälle al-Aqsan moskeijaan ja otti yhteen palestiinalaisten kanssa. Videokuvissa on näkynyt, kuinka moskeijan sisälle ammuttiin muun muassa tainnutuskaasua. Sen jälkeen Itä-Jerusalemissa on ollut jokaöisiä yhteenottoja, joissa on loukkaantunut ainakin 700 palestiinalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?