Kreikan ja Espanjan pääministerit toivovat jo jatkoa elpymispaketille: ”Ilman voimakasta ja yhtenäistä Välimerta ei ole Eurooppaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kreikan ja Espanjan pää­ministerit toivovat jo jatkoa elpymis­paketille: ”Ilman voimakasta ja yhtenäistä Välimerta ei ole Eurooppaa”

Espanjan Sánchez pitää pakettia ”valtavana saavutuksena”. Kreikan Mitsotakis uskoo, että se on vasta alkua.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez oli Ateenassa Kyriakos Mitsotakisin vieraana.

11.5. 20:44 | Päivitetty 11.5. 23:43

Koronan koetteleman Espanjan ja talousongelmien piinaaman Kreikan pääministerit kannattavat EU:n elpymispaketin läpimenoa ja jatkoa.

Kreikan Kyriakos Mitsotakis ja Espanjan Pedro Sánchez tapasivat maanantaina Ateenassa.

– Päämäärä ei ole tämä yksittäinen rahoituspäätös, Mitsotakis sanoi Politicon mukaan.

Kreikan pääministeri uskoi, että jos ”tuplasiirtymä” hoidetaan viisaasti, vastaavia toimia tulee lisää. Tuplasiirtymällä tarkoitetaan EU:n digitaalisen ja vihreän teknologian loikkaa, jota elpymisrahoilla on tarkoitus edistää.

– On meistä kiinni, että toimimme oikealla tavalla, Mitsotakis sanoi.

”Valtava saavutus”

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez säesti kollegaansa.

–  Historia tulee näyttämään, että vuosi 2020 oli suuri niille, jotka uskovat Euroopan Unioniin. Katsokaa mitä olemme saavuttaneet, Sánchez sanoi viitaten ilmeisesti viime vuonna alulle pantuihin prosesseihin.

EU:n elpymispaketti kuuluu niihin. Sanchezin mukaa elpymispaketti on ”valtava saavutus”. Hän vertasi sitä Euroopan yhteismarkkinoiden ja euron syntyyn. Hän uskoi, että tulevaisuudessa se nähdään yhtenä Euroopan yhdistymisen suurista askelista.

La Prensa Latinan mukaan Kreikka ja Espanja toivovat muodostavansa toimivan liiton ajakseen etujaan EU:ssa.

– Ilman voimakasta ja yhtenäistä Välimerta ei ole Eurooppaa, Sánchez sanoi.

Kreikka ja Espanja joutuivat suuriin talousvaikeuksiin jo yli kymmenen vuotta sitten finanssikriisin aikana. Pandemia on koetellut erityisen pahasti Espanjaa.

Kreikkalaisen Ekathimerini -lehden mukaan turistimaiden johtajat toivovat, että EU:n yhteinen ”koronapassi” tai ”vihreä todistus” saataisiin nopeasti käyntiin, jotta turismi lähtisi taas liikkeelle.

Juttua korjattu 11.5.2021 kello 23.41. Korjattu otsikon ensimmäisessä lauseessa ollut Eurooppa Espanjaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?