Tutkijat mysteerin edessä: Seuraava influenssakausi voi olla erittäin vaikea – tai sitten tavallista vaarattomampi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijat mysteerin edessä: Seuraava influenssa­kausi voi olla erittäin vaikea – tai sitten tavallista vaaratto­mampi

Influenssakausi jäi tällä kertaa lähes väliin koronan vuoksi. Tutkijoiden mukaan toistaiseksi on epävarmaa, minkälaisena influenssa palaa väestön keskuuteen.

Koronaviruksen vuoksi käyttöön otetut kasvomaskit sekä muut varotoimet ovat asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti vaikuttaneet siihen, että influenssakausi jäi tänä talvena odotettua lievemmäksi.

10.5. 0:28

Yli vuoden kestäneen globaalin koronaviruspandemian vuoksi käyttöön otetut varotoimet, kuten kasvomaskien käyttö ja fyysisen etäisyyden pitäminen, ovat Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan todennäköisiä osasyitä siihen, että influenssakausi jäi tänä vuonna odotettua paljon lievemmäksi. Myös Suomessa kuluneen talven influenssatapaukset jäivät THL:n tilaston perusteella murto-osaan edellisvuodesta.

NBC Newsin haastattelemat tutkijat varoittavat kuitenkin, että lähes influenssaton vuosi voi johtaa pahimmassa tapauksessa voimakkaiden influenssaepidemioiden vuoteen. Johns Hopkinsin yliopiston mikrobiologian professori Andy Pekosz muistuttaa, että kun merkittävä kansanosa on välttynyt kuluneena talvena influenssatartunnoilta, se on jäänyt samalla myös ilman tartuntojen tuomaa vastustuskykyä.

– Se voi tarkoittaa sitä, että influenssalle alttiiden ihmisten osuus väestössä kasvaa, Pekosz sanoo.

Tutkijat ovat panneet myös merkille, että tänä talvena liikkeellä ei ollut kovin monia viruskantoja. Mikrobiologi Scott Hensleyn mukaan influenssaviruksissa esiintyy usein runsaasti geneettistä vaihtelua.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista myös, että viruskantoja ei vain ole tunnistettu aiempaan malliin, koska tapausten vähenemisen myötä myös viruksen testaaminen on vähentynyt.

Vuotuisen influenssarokotteen kehittämisen kannalta vähäinen geneettinen vaihtelu on hyvä asia, sillä se lisää rokotteen toimimisen todennäköisyyttä. WHO valitsee vuotuisen rokotteen viruskannat helmikuussa sen perusteella, mitkä kannat ovat siihen levinneet maailmalla eniten.

Ongelmallista rokotteen kannalta on se, jos viruskantojen vähäisyys johtuu vain siitä, että niitä ei ole tunnistettu. Tutkijoiden mukaan influenssarokote on kaikesta huolimatta avainasemassa taudin torjunnassa.

Vaikka rokotteen torjumat viruskannat eivät osuisikaan täysin kohdalleen, rokotettu saa silti jonkin verran vastustuskykyä virusta vastaan. Tällöin myös sairaalahoitoon joutumisen ja kuoleman riski pienenee.

Myös New York Timesin huhtikuun lopulla haastattelemat asiantuntijat pitivät mahdollisena, että ensi kerralla luvassa voi olla poikkeuksellisen vaikea influenssakausi. Tutkijoiden mukaan sekin on mahdollista, että influenssa palaa väestön keskuuteen aiempaa vaarattomampana, koska sillä ei ole ollut mahdollista kehittyä tauon aikana.

– Oikeastaan meillä ei ole aavistustakaan. Olemme kartoittamattomalla maaperällä. Meillä ei ole koskaan ollut näin lievää influenssakautta, ainakaan sinä aikana kuin olemme mitanneet niitä. Joten mahdolliset johtopäätökset ovat hieman epäselviä, virologi Richard Webby kertoi New York Timesille.

Lehden haastattelemien tutkijoiden mukaan varmaa on tässä vaiheessa ainoastaan se, että influenssa tekee jossakin vaiheessa paluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?