Kuningatar Elisabetin serkku jäi kiinni rysän päältä – tarjosi yhteyksiä Putinin lähipiiriin maksua vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuningatar Elisabetin serkku jäi kiinni rysän päältä – tarjosi yhteyksiä Putinin lähipiiriin maksua vastaan

The Sunday Timesin ja Channel 4:n toimittajat tekeytyivät korealaisyhtiön edustajiksi ja tapasivat Kentin prinssi Michaelin videoyhteyden välityksellä neuvotteluiden merkeissä.

Kentin prinssi Michael kuvattiin Helsingin Ritarihuoneella hänen vieraillessaan Suomessa syksyllä 2017.

9.5. 22:16

Kuningatar Elisabetin serkku, Kentin prinssi Michael on käyttänyt hyväkseen kuninkaallista asemaansa tarjotakseen investoijille pääsyä Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähelle sekä saadakseen vastineeksi henkilökohtaista hyötyä.

Prinssi jäi kiinni Sunday Timesin ja Channel 4 -tv-kanavan yhteisessä tutkimuksessa, jossa kaksi peitetehtävissä ollutta toimittajaa esiintyi eteläkorealaisina sijoittajina.

Britanniaa kuohuttava paljastus on kiusallinen, sillä maan välit Venäjään ovat olleet jäiset erityisesti Salisburyssa vuonna 2018 tapahtuneen venäläisen ex-vakoojan Sergei Skripalin sekä tämän tyttären myrkytyksen jälkeen.

Tutkimusta varten tiedotusvälineet perustivat eteläkorealaisen kulta-alan valeyhtiön nimeltä House of Haedong. Taltioidussa virtuaalitapaamisessa prinssi Michael, 78, kertoi sijoittajina esiintyneille toimittajille, että hän voisi esitellä heidät ”luottamuksellisesti” Putinin lähipiirille 10 000 punnan eli noin 11 500 euron hintaan.

Lisäksi prinssi tarjosi 164 000 eurolla ”kuninkaallista tukea” videolle kuvatulla puheella, jonka taustana olisi ollut hänen Kensigtonin palatsissa sijaitseva kotinsa.

Kentin prinssi Michael saapui Haikon kartanoon Suomen-vierailullaan syksyllä 2017.

Virtuaalitapaamisessa oli läsnä myös prinssi Michaelin läheinen ystävä ja liikekumppani, Readingin markiisi, lordi Simon Rufus Isaacs. Videolle tallentui myös hänen luonnehdintansa prinssi Michaelista ”hänen majesteettinsa epävirallisena Venäjän-lähettiläänä”, jolla on pääsy Putinin puheille.

Markiisin mukaan prinssi oli aiemminkin saanut avattua ovia muille asiakkailleen esittelemällä heidät Putinin lähipiirille.

– Mielestäni... tämä on hieman herkkää, puhumme tässä suhteellisen hienovaraisesti. Koska emme haluaisi maailman tietävän, että hän tapaa Putinia puhtaasti liiketoimintasyistä, jos ymmärrätte, markiisin kerrotaan sanoneen.

Prinssi Michaelin edustaja kertoi perjantaina brittiuutistoimisto PA:n välityksellä, ettei tällä ole erityissuhteita Putiniin. Lausunnossa korostettiin myös sitä, ettei prinssi saa käyttöönsä julkisia varoja, vaan tienaa oman elantonsa jo 40 vuotta toimineella konsulttifirmallaan.

– He tapasivat edellisen kerran kesäkuussa 2003, eikä prinssi Michaelilla ole ollut kontaktia häneen tai hänen kansliaansa sen jälkeen, lausunnossa sanottiin.

Lausunnossa Readingin markiisia kuvattiin ”hyväksi ystäväksi, joka teki ehdotuksia, joita prinssi Michael ei olisi halunnut tai kyennyt toteuttamaan”. Markiisi itse kertoi katuvansa ”virhettään”.

– Tein virheen ja lupasin liikaa. Olen sen vuoksi todella pahoillani, hän sanoi.

Kentin prinssi Michael ja hänen puolisonsa, prinsessa Marie Christine eivät ole BBC:n mukaan kuninkaallisen perheen työskenteleviä jäseniä, mutta he ovat aiemmin edustaneet kuningatarta. Ennen koronapandemiaa he osallistuivat kuninkaallisen perheen verkkosivujen mukaan pariin sataan tapahtumaan vuodessa.

Samoilla verkkosivuilla prinssi Michaelilla kerrotaan olevan ”yhteyksiä Venäjälle äidinpuoleisen isoäidin kautta” sekä ”vahvaa kiinnostusta maata kohtaan”. Prinssin sanotaan olleen myös ensimmäinen venäjänkieltä oppinut kuninkaallisen perheen jäsen.

Verkkosivujen mukaan prinssillä on myös venäjänkielen tulkin pätevyys. Putin palkitsi hänet Venäjän ystävyysmitalilla vuonna 2009 ollessaan välillä pääministerinä.

Suomessa Kentin prinssi vieraili syksyllä 2017, jolloin hänen ohjelmassaan oli muun muassa suomalaisiin pienyrityksiin tutustumista.

Channel 4 esittää ”Royals for Hire” (kuninkaallisia vuokrattavana) -raporttinsa televisiossa maanantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?