Lapsetkin sotilaspuvuissa ja koko suku liikkeellä retroautolla – näin Dianan perhe vietti voitonpäivää Pietarissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lapsetkin sotilaspuvuissa ja koko suku liikkeellä retroautolla – näin Dianan perhe vietti voitonpäivää Pietarissa

Venäläiseen perinteeseen kuuluu, että lapsetkin puetaan sota-aikaa jäljitteleviin asuihin. IS seurasi voitonpäivän juhlintaa Pietarissa.

9.5. 17:49

Aurinkoinen poutasää suosi pietarilaisten voitonpäivän viettoa sunnuntaina.

Vaikka sää oli Pietarissakin melko viileä, se oli kuitenkin paljon parempi kuin Moskovassa, jossa Venäjän pääparaati toisen maailmansodan voiton kunniaksi jouduttiin viemään läpi hyisissä ja kosteissa tunnelmissa.

Myös Pietarissa nähtiin sotilasparaati ja lentokoneiden ylilento, mutta tavallisilla pietarilaisilla ei ollut asiaa Palatsiaukon virallisiin juhlallisuuksiin.

Sen sijaan perheet lähtivät iltapäivällä kävelylle kaupungin keskustaan, jossa oli ihmisiä tuhansittain ja tiiviissä massoissa – aivan kuin koronaviruksesta ei olisi tietoakaan. Vain harvoilla oli kasvoillaan kasvomaskit.

Diana Jamshtshikova oli pukeutunut sodan ajan sairaanhoitajaksi. Lapset Nadja ja Vladislav kiipeilivät niin ikään retroasuissaan.

Diana Jamshtshikova otti muistoksi kuvia lapsista ja isoäidistä.

Yksi juhlivista perheistä – tai pikemminkin suvuista – oli Diana Jamshtshikovan perhe. Hän itse oli pukeutunut sodanaikaiseksi sairaanhoitajaksi ja hänen lapsillaan oli niin ikään sota-ajan asuja jäljittelevät retroasut ja suikat.

Dianan seurueeseen kuului useita sukulais- ja ystäväperheitä, jotka olivat pukeutuneet toisen maailmansodan teeman mukaan. Lapsilla oli mukanaan lelukopioita käsiaseista ja perhe oli liikkeellä sota-aikaisella retroautolla. Auton yllä liehuvat punaliput ja ovessa luki tekstit: ”Suuren voitonpäivän kunniaksi” ja ”Berliiniin”.

Diana Jamshtshikovan perheestä retroauton kyydissä matkusti kolme sukupolvea.

Seurue kävi autoajelunsa aikana muun muassa Mars-kentällä. He ottivat kuvia ikuisen tulen äärellä, joka on sytytetty alunperin vallankumoustaistelijoiden muistoksi, mutta jota pietarilaiset käyttävät nykyisin kaikkien sodissa kaatuneiden symbolina.

– Tämä on meidän tapamme kunnioittaa esi-isiemme saavuttamaa voittoa toisessa maailmansodassa, Diana kuvaili perheen suurta panostusta autoon ja asuihin.

Lapset Nadja ja Vladislav eläytyivät täysillä leikkiin ja poseerasivat ohikulkijoiden iloksi milloin asennossa, milloin aseen kanssa.

Rustam Vahidov ja Natalija Vahidova kantoivat Robert-poikansa kanssa Pietarin keskustassa kylttejä, joissa oli heidän lähisukuunsa kuuluneiden veteraanien valokuvia.

Niin kutsuttu kuolemattoman rykmentin marssi oli tänä vuonna siirretty koronaviruksen vuoksi pääosin virtuaaliseksi, mutta Pietarissa näkyi silti yksittäisiä perheitä kävelemässä esi-isiensä ja esi-äitiensä valokuvien kanssa.

Rustam Vahidov oli liikkeellä Natalija-vaimonsa ja Roman-poikansa kanssa Mars-kentän lähistöllä. Jokaisella heillä oli mukanaan suvun veteraanien valokuvia.

Rustam Vahidov esittelee Karjalan rintamalla taistelleen sukulaisensa kuvaa.

Rustam kertoi, että potrettien joukossa ollut Gadelshin Sharafuddin ei ole hänen suora esi-isänsä, mutta kuuluu kuitenkin lähisukuun. Sharafuddin oli taistellut suuressa isänmaallisessa sodassa Karjalan-rintamalla.

Aleksandra Logunova oli toiminut toisen maailmansodan rintamalla sairaanhoitajana ja hakenut haavoittuneita omin voimin lääkintäpisteisiin. Hänen miehensä Konstantin Logunov oli taistellut legendaarisen Katjusha-raketinheittimen eli toisin sanoen Stalinin urkujen ”soittajana”. Fathulla Ibatullin oli puolestaan taistellut Ukrainan-rintamalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?