Putin kiitti voiton­päivän puheessaan heitä, jotka ”taistelivat Karjalan kallioista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin kiitti voiton­päivän puheessaan heitä, jotka ”taistelivat Karjalan kallioista”

Presidentti Vladimir Putin korosti Punaisella torilla pitämässään puheessa neuvostokansojen yhtenäisyyttä ja Neuvostoliiton roolia toisen maailmansodan voitossa.

9.5. 12:32

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti Punaisella torilla tunteikkaan puheen, jossa hän kiitti vuolaasti kaikkia neuvostokansoja, veteraaneja ja heidän perheitään toisen maailmansodan voitosta vuonna 1945.

Putin muistutti, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Adolf Hitlerin Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon.

– Kesäkuun 22. päivä vuonna 1941 on yksi meidän historiamme traagisimmista päivistä. Vihollinen hyökkäsi maahamme ja tuli maillemme tappamaan, levittämään kuolemaa ja kipua, kauheuksia ja kärsimyksiä, Putin sanoi.

– Se ei halunnut ainoastaan kaataa poliittista järjestelmäämme, neuvostoyhteiskuntaa, vaan tuhota meidät sekä valtiona että kansana ja pyyhkiä maan päältä meidän kansamme, hän jatkoi.

Vladimir Putin puhui sunnuntaina Moskovan voitonpäivän paraatissa.

Punaisen torin paraatissa sotilaat marssivat suorissa riveissä.

Putin korosti puheessaan, kuinka toisen maailmansodan voitosta on kiittäminen ennen kaikkea Neuvostoliittoa ja sen kansojen urheutta. Hän ei maininnut nimeltä Neuvostoliiton Euroopan-rintaman liittolaisvaltioita, kuten Yhdysvaltoja tai Britanniaa.

– Kaikkien (neuvosto)kansallisuuksien ja uskontokuntien ihmiset taistelivat kotimaansa jokaisesta vaaksasta. Moskovan edustan pelloista, Karjalan kallioista, Kaukasuksen solista, Vjazman ja Novgorodin metsistä, Baltian ja Dneprin rannoista, Volgan ja Donin aroista, Putin luetteli käyttäen tehokeinona vanhaa vaaksan mittayksikköä.

Putin ei eritellyt puheessaan sen tarkemmin, mitä hän tarkoitti ”Karjalan kallioilla”. Nykyvenäläisistä harvat tietävät talvisodan (1939–40) ja jatkosodan (1941–44) historiaa tarkasti. Monille ei myöskään ole välttämättä selvää, että esimerkiksi nykyinen Venäjän Karjalan tasavalta on maantieteellisesti eri alue kuin Suomen aikanaan Neuvostoliitolle sotien päätteeksi menettämä luovutettu Karjala.

Puolustusministeri Sergei Shoigu tarkasti paraatin joukot.

Punaisen torin paraatia oli harjoiteltu etukäteen jo viikkokausia.

Putinin mukaan natsiaate alkoi levitä Euroopassa liki vuosisata sitten, jolloin alettiin esittää rasistisia, antisemitistisiä ja russofobisia ajatuksia. Hänen mukaansa noista ajoista pitäisi ottaa oppia, mutta kaikkialla ei ole niin tehty.

– Valitettavasti natsien ideologioita yritetään ottaa taas käyttöön. Sitä eivät tee ainoastaan erilaiset radikaalit ja kansainväliset terroristit. Tänään näemme yrityksiä kirjoittaa uudelleen historiaa, yrityksiä palauttaa maine pettureille ja rikollisille, joiden käsissä on satojentuhansien siviilien henki, Putin sanoi mainitsematta, keihin tai mihin hän tarkalleen viittasi.

Putinin mukaan Venäjä tulee aina muistamaan toisen maailmansodan neuvostoveteraanien uroteot ja suojelemaan omaa kansaansa.

– Venäjä puolustaa johdonmukaisesti kansainvälistä oikeutta, mutta samaan aikaan puolustamme meidän kansallisia intressejämme ja oman kansamme turvallisuutta, Putin sanoi.

Putinin väite kansainvälisen oikeuden puolustamisesta asettuu omaan arvoonsa sillä, että esimerkiksi Ukrainalle kuuluvan Krimin liittäminen Venäjään keväällä 2014 tehtiin kansainvälisen oikeuden ja valtioiden välisten sopimusten vastaisesti.

Vladimir Putinin vierellä Punaisen torin katsomossa oli Tadzhikistanin presidentti Emomali Rahmon ja korkea-arvoisia sotilaita.

Sekä Vladimir Putinilla että Emomail Rahmonilla oli rintapielessään voitonpäivän symbolina käytettävä oranssimusta Yrjön nauha.

Putin seurasi voitonpäivää Punaisella torilla yhdessä Tadzhikistanin presidentin Emomali Rahmonin kanssa.

Rahmon on hallinnut maataan jo vuodesta 1992 lähtien ja nykyisin Tadzhikistanin perustuslaki mahdollistaa hänen elinikäisen valtakautensa, mikäli hän niin haluaa.

Punaisen torin ylilento toteutui pilvisestä ja sateisesta säästä huolimatta.

Putinin puhe päättyi hurraa-huutoon, joka kuuluu venäläisittäin ”ura” ja paino on viimeisellä tavulla.

– Uraaa, uraaa, uraaa, vastasivat sotilaat presidentilleen Punaiselta torilta.

Moskovan paraati päättyi lentokoneiden ja helikoptereiden ylilentoon, joka pystyttiin järjestämään huonosta säästä huolimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?