Näin vaalilakeja on muutettu Yhdysvalloissa tänä vuonna – republikaaneja syytetään äänestäjien vaientamisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin vaalilakeja on muutettu Yhdysvalloissa tänä vuonna – republikaaneja syytetään äänestäjien vaientamisesta

Vaalilakien muuttamista perustellaan vaalivilpin estämisellä. Kriitikoiden mukaan republikaanien ajamat muutokset vaikeuttavat äänestämistä.

Etenkin ennakko- ja postiäänestämistä on pyritty rajoittamaan pääasiassa republikaanien ajamissa lakialoitteissa.

7.5. 23:23

Floridassa astui voiman torstaina vaalilaki, jossa rajoitetaan muun muassa postiäänestämistä ja äänestäjien henkilöllisyyden varmistamista tiukennetaan. Republikaanikuvernööri Ron DeSantisin mukaan laki ”vahvistaa vaaliemme turvallisuutta”. Kriitikoiden mukaan lailla pyritään vaientamaan äänestäjiä.

Florida ei ole suinkaan ainoa osavaltio, jossa on muutettu vaaleihin ja äänestämiseen liittyviä lakeja. Vaalilakeja seuraavan voittoa tavoittelemattoman Brennan Centerin mukaan maaliskuun lopussa oli esitelty 361 lakialoitetta, jotka rajoittivat äänestämistä, yhteensä 47 osavaltiossa. Tuolloin viisi lakia oli jo astunut voimaan ja 29 aloitetta oli hyväksytty ainakin yhdessä osavaltion kongressin huoneessa.

Rajoittavammat vaalilait ovat pitkälti republikaanien hankkeita. Samaan aikaan lähinnä demokraatit ovat tehneet aloitteita, joissa äänestämisestä helpotettaisiin. Tällaisia aloitteita oli maaliskuun lopussa 843 ja niistä yhdeksän oli hyväksytty laiksi, yhdeksän oli hyväksytty kongressin molemmissa huoneissa ja 41 oli hyväksytty yhdessä huoneessa.

Rajoittavat vaalilait ovat kuitenkin herättäneet enemmän kritiikkiä, sillä niiden on tulkittu heikentävän erityisesti eri vähemmistöjen, jotka perinteisesti ovat äänestäneet demokraatteja, mahdollisuuksia äänestää. Lisäksi niiden katsotaan kumpuavan perusteettomista väitteistä, joiden mukaan viime vuoden vaalit olivat vilpilliset.

– Republikaanit ympäri maan tietävät, että he epäonnistuvat muodostamaan yhteyden amerikkalaisiin ja täyttämään tarpeet, joten he ovat päättäneet, että heidän voittava strategiansa keskittyy tekemään vaikeampaa siitä, että ihmisten ääni kuuluu, demokraattien kansallisen komitean puheenjohtaja Jamie Harrison arvosteli AFP:n mukaan.

Afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajavan NAACP-järjestön oikeudellinen puolustusrahasto sanoi, että Floridan laki ”luo esteitä ja taakan, joka vaikuttaa kaikkiin floridalaisiin äänestäjiin ja suhteettoman suuresti mustien äänestäjien, latinoäänestäjien ja liikuntarajoitteisten kykyyn antaa äänensä.”

Vaalilakien muutoksia on puolustettu vaaliturvallisuuden lisäämisellä ja vaalivilpin torjumisella, vaikka viime vaaleissa ei ole havaittu laajaa, vaalien tulokseen vaikuttanutta vilppiä.

– On meidän tehtävämme ja velvollisuutemme suojella jokaisten vaalien rehellisyyttä, Iowan republikaanikuvernööri Kim Reynolds sanoi allekirjoittaessaan maaliskuussa lain, jolla muun muassa rajoitettiin suuresti ennakkoäänestämistä.

Entinen presidentti Donald Trump, republikaani, ja hänen kannattajansa väittivät, että erityisesti postiäänestämisessä oli tapahtunut vilppiä vuoden 2020 vaaleissa. Presidentinvaalit hävinneen Trumpin mukaan oli epäilyttävää, että demokraattien hyväksi ”löytyi ääniä” varsinaisen vaalipäivän jälkeen, vaikka kyse oli postiäänien laskennasta. Vaaliviranomaisten ja asiantuntijoiden mukaan mitään vaalitulokseen vaikuttavaa vilppiä ei tapahtunut.

Postiääniä Chesterin Countyn piirikunnassa Pennsylvaniassa marraskuisissa vaaleissa.

Trump vaati maaliskuussa puheessaan konservatiivien konferenssissa, että republikaanit tekisivät postiäänestämisestä ja ennakkoäänestämisestä laitonta.

Vuoden 2020 presidentinvaaleissa äänestäjiä oli ennätyspaljon. Samaan aikaan äänestettiin myös muun muassa edustajainhuoneen kokoonpanosta ja joistain senaatin paikoista. Demokraatit olivat vaalivoittajia: presidentiksi valittiin demokraattien ehdokas, puolue piti enemmistön edustajainhuoneessa, vaikka menettikin paikkoja, ja sai haltuunsa senaatin enemmistön.

Reutersin mukaan Floridassa republikaanit äänestivät postitse hieman enemmän kuin demokraatit vuosien 2014, 2016 ja 2018 vaaleissa. Mutta viime marraskuussa 2,2 miljoonaa äänesti postitse demokraatteja, kun taas 1,5 miljoonaa äänesti republikaaneja.

Vaaliasiantuntija Kenneth Mayer kuvaili jo maaliskuussa, että republikaanien pyrkimyksissä muuttaa vaalilakeja oli kyse siitä, että he haluavat enemmän äänestäjiä.

– Tässä vastaus on ollut estää ihmisiä äänestämästä. Se on erittäin epädemokraattista.

Rajoittavimpien lakien ja aloitteiden kohteena ovat olleet ennakko- ja postiäänestäminen sekä vaatimukset koskien henkilöllisyyden todentamista.

  Iowassa ennakkoäänestämistä rajoitettiin supistettiin 29 päivästä 20 päivään. Äänestyspaikat sulkeutuvat myös osavaltion ja liittovaltion vaaleissa tuntia aiemmin. Postiäänien on saavuttava ääntenlaskuun ennen äänestyspaikkojen sulkemista. Ennen riitti, että äänestyslippu oli postitettu päivää ennen vaalipäivää ja saapuisi ennen seuraavan maanantain keskipäivää, Des Moines Register kertoo.

  Työntekijä pudottaa postiäänen äänestäjän puolesta äänestyspisteellä Miami-Daden piirikunnassa Floridassa. Etenkin republikaanit ovat arvostelleet postiäänestämistä.

  Georgiassa haluttiin muun muassa kieltää äänestäminen sunnuntaina. Osavaltiossa afroamerikkalaiset ovat perinteisesti äänestäneet sunnuntaisin kirkon jumalanpalveluksen jälkeen. Lisäksi haluttiin päästä eroon muualla kuin virallisella äänestyspaikalla äänestämisestä ilman selitystä. Nämä eivät kuitenkaan päätyneet kuvernöörin allekirjoittamaan lakiin, CBS News kertoo.

  Sen sijaan Georgiassa laajennettiin ennakkoäänestämistä, mutta rajoitettiin sitä, milloin voi käydä pudottamassa äänensä viralliseen postilaatikkoon, jos ei aio käydä vaalipäivänä äänestyspaikalla äänestämässä.

  Lisäksi Georgiassa päädyttiin kieltämään juoman ja ruoan jakelu äänestäjille. Vapaaehtoiset ja äänioikeusryhmien edustajat ovat jakaneet vettä kuumina päivinä ja kuumia juomina kylmiä juomia vuoroaan odottaneille äänestäjille. Äänestyspaikan työntekijät saavat pystyttää itsepalveluna toimivan vesipisteen äänestäjille.

  Myös monessa muussa osavaltiossa on ollut ainakin harkinnassa rajoittaa ruoan ja juoman tarjoamista, jotta niitä ei voida käyttää kampanjoimiseen.

  Vaaleissa jonot ääniuurnille ovat usein pitkiä. Usein jonoissa olleille äänestäjille on tarjottu esimerkiksi juotavaa ja syömistä. Joissain osavaltioissa tätä on kuitenkin haluttu rajoittaa.

  Monessa osavaltiossa on myös muutettu sitä, miten äänestäjä voi todentaa henkilöllisyytensä. Esimerkiksi Montanassa astui huhtikuussa voimaan laki, jossa tiukennetaan henkilöllisyyden todentamisen vaatimuksia äänestäjäksi rekisteröitymisen yhteydessä. Jatkossa henkilöllisyytensä voi todistaa joko maksullisella henkilöllisyystodistuksella tai aseluvalla. Muuten henkilön on esitettävä valokuvallinen, ei hallituksen myöntämä henkilöllisyystodistus ja toinen asiakirja kuten sähkölasku.

  Demokraattien mukaan uudet vaatimukset henkilöllisyyden todistamiselle aiheuttavat suuremman taakan opiskelijoille ja matalan tulotason äänestäjille, Montana Free Press uutisoi.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?