Liikemiehen poika kertoo dokumentissa, että isä vei hänet alaikäisenä bordelliin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Liikemiehen poika kertoo dokumentissa, että isä vei hänet alaikäisenä bordelliin

Yhdysvalloissa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Kaikki haluavat rahaa ja tavoittelevat sokeasti onnea – mutta moraali unohtuu, kun kaikki on kaupan.

Entinen sijoitusrahaston johtaja Forian Homm oli rahasotkujen vuoksi pitkään kansainvälisillä etsintäkuulutettujen listoilla.

9.5. 13:30

Valokuvaaja Lauren Greenfield, 54, tutkii nyt uusittavassa Generation Wealth -dokumentissa upporikkaita ihmisiä ja vaurauteen pyrkiviä. Dokumentti valmistui vuonna 2018, ja se esitettiin Ylellä reilu vuosi sitten.

Eräässä sen osiossa entisen finanssihain Florian Hommin poika Conrad Homm puhuu siitä, että isä vei hänet alaikäisenä bordelliin Amsterdamiin.

– Ekakertani oli prostituoidun kanssa 15-vuotiaana, hän kertoo.

Kylmäävä lause muistuttaa siitä, miten moraali katoaa, kun rahaa tulee ovista ja ikkunoista.

Viime vuonna uutisoitiin, kuinka kanadansuomalaisen muotimiljonäärin Peter Nygårdin pojat ovat haastaneet isänsä oikeuteen. Pojat väittävät, että Nygård palkkasi seksityöläisen raiskaamaan heidät poikien ollessa alaikäisiä ja ”tekemään näin heistä miehiä.”

Florian Homm puhuu samaan tyyliin initiaatioriitistä. Hän sanoo dokumentissa, että poika oli tehdä hänet hulluksi tyttöjutuillaan.

– Olet melkein 16 ja vielä neitsyt? Conrad Homm kertoo isän ihmetelleen.

Saksassa syntynyt Florian Homm on ACM-sijoitusrahaston entinen johtaja, joka kohosi satumaisiin rikkauksiin bisneksillään.

– Saatoin ostaa mitä vain, vaikka laivan tai lentokoneen.

Sijoitusrahasto romahti 2007, ja Hommia syytettiin siitä, että sijoittajat menettivät satoja miljoonia. Hänestä tuli etsintäkuulutettu. Vuosien pakoilun jälkeen mies saatiin kiinni Italiasta, mutta lopulta hän vältti oikeuden.

Yhdysvaltalainen Greenfield on ladannut dokumenttiinsa kuvia ja muistoja 25 vuoden uraltaan.

Lauren Greenfield paljastaa myös oman työaddiktionsa.

Palkittu Thin (2006) valaisee syömishäiriöitä. Katsojat muistanevat myös dokumentin Queen of Versailles (2012), joka kertoo lomaosakebisneksen kuninkaan David A. Siegelin ja Jackie-vaimon mielettömän tuhlailevasta elämästä.

Näistäkin elokuvista nähdään uutuudessa pätkiä. Kiinnostava mutta liian pitkäksi rönsyilevä dokumentti paljastaa, kuinka ihminen rakastaa äärimmäisyyksiä ja pyrkii niitä kohti järjettömästi.

Rakkaus, ihmissuhteet ja kohtuus unohtuvat, kun rahaa alkaa virrata, ja työ vie mennessään. Merkkituotteet, luksusmatkat ja taiteen kerääminen nousevat tärkeimmiksi asioiksi elämässä.

Moraali unohtuu, kun kaikki on kaupan.

Dokumentissa kuvataan myös muita kuin rikkaita henkilöitä. Näitäkin silti yhdistää onnen tavoittelu keinolla millä hyvänsä.

Ihmisen muuttuminen kauneusleikkauksien kautta ja sen dokumentointi somessa ja tv:ssä on eräänlainen nykyajan ryysyistä rikkauksiin -tarina. Esimerkiksi koulubussia ajava yksinhuoltajaäiti Cathy on korjaillut ulkonäköään kirurgialla valtavilla summilla – velaksi.

Generation Wealth, sunnuntaina 9.5. Teema & Fem klo 22.15

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?