Ruotsissa kuohuu: Kuusi naista surmattu viidessä viikossa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa kuohuu: Kuusi naista surmattu viidessä viikossa

Ruotsissa vaaditaan tiukempia toimia naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. Äärioikeiston mukaan väkivallan taustalla ovat ”maahantuodut arvot”.

Nainen kuoli hyökkäyksessä Linköpingin päärautatieasemalla huhtikuussa.

7.5. 15:58

Ruotsin hallituksen perustama kriisilautakunta aikoo toukokuun lopulla antaa esityksen naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. Lautakunnan odotetaan esittävän muun muassa pidempiä vankeustuomiota sekä elektronisen valvonnan ja lähestymiskieltojen tiukentamista.

Feministiseksi julistautunut Ruotsin hallitus on ajanut vuodesta 2014 kansallista strategiaa, jolla ehkäistään miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa esimerkiksi koulutusta lisäämällä sekä tarjoamalla suojaa ja tukea uhattuna oleville naisille.

Aihe nousi parlamentissa keskustelun aiheeksi huhtikuun puolivälissä, kun Ruotsia olivat kuohuttaneet useat naismurhat. Maalis-huhtikuussa Ruotsissa surmattiin ainakin kuusi naista viiden viikon aikana.

Lähes kaikissa kevään naismurhissa oli kyse lähisuhdeväkivallasta. Kaksi surmista tehtiin myös julkisella paikalla. Huhtikuun puolivälissä surmattiin nainen Linköpingin juna-asemalla keskellä kirkasta päivää ja vain pari päivää myöhemmin toinen nainen kuoli väkivallanteossa Alvestan keskustassa.

Osassa teoista on epäilty ollut uhrin entinen tai nykyinen puoliso.

Ruotsin tasa-arvoministeri, ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja Marta Stenevi on järkyttynyt tuoreista surmateoista, mutta sanoo, ettei ole silti yllättynyt.

– Olemme monessa mielessä edenneet varsin pitkälle tasa-arvon edistämisessä Ruotsissa, mutta yhteiskunnassa on yhä rakenteita, jotka sortavat naisia, ministeri huomautti BBC:lle.

Stenevi kutsui huhtikuun lopulla puolueiden edustajat keskustelemaan, miten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa voitaisiin ehkäistä.

Oikeus- ja maahanmuuttoministeri, sosiaalidemokraattien Morgan Johansson korosti, että miesten naisiin kohdistaman väkivallan ehkäiseminen on ensisijalla hallituksen kriminaalipoliittisissa toimissa jengirikollisuuden karsimisen ohella.

Ruotsin poliisi ei rekisteröi rikoksista epäiltyjen etnistä taustaa, mutta syyttäjien mukaan useilla naissurmista epäillyillä miehillä on ulkomaalaistausta, kertoo BBC.

Viime viikolla äärioikeistolaisen ruotsidemokraattien puolueen Jimmie Åkesson nosti aiheen puoluejohtajien tv-väittelyssä kun sanoi, että naisiin kohdistuva väkivalta johtuu ”maahantuoduista arvoista”.

– Olemme päästäneet maahamme arvoja, jotka oli jo aiemmin ehditty enemmän tai vähemmän kitkeä pois, sanoi Åkesson ja sai muiden puolueiden puheenjohtajat väittämään kiivaasti vastaan.

Tasa-arvoministeri Stenevi huomautti Åkessonille, että 1970-luvulla naisia kuoli lähisuhdeväkivallan vuoksi enemmän kuin nykyisin.

Stenevi myöntää BBC:lle, että Ruotsissa on ongelmia niin kutsutun kunniaväkivallan vuoksi, mutta ei halua leimata naisiin kohdistuvaa väkivaltaa maahanmuuttoon liittyväksi ongelmaksi.

– Sellainen vähättelisi itse ongelmaa todella, todella paljon. Sen sijaan väkivalta naisia kohtaa on juurtunut hyvin, hyvin syvälle koko ruotsalaiseen yhteiskuntaan, Stenevi huomautti.

– Naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen ahdistelu on yhtä lailla levinnyt Ruotsissa kuin muissakin maissa, tasa-arvoministeri toteaa.

Naisten tukijärjestö ja rikosuhripäivystys Roksin johtaja Jenny Westerstrand huomauttaa BBC:lle, että keskustelu lähisuhdeväkivallasta on Ruotsissa jäänyt taka-alalle, kun huomio on kiinnittynyt esimerkiksi jengiammuskeluihin.

– Monet ovat Ruotsissa väsyneet keskustelemaan väkivallasta. Aihe on kyllä esillä vähän väliä, mutta sitä ei käsitellä asianmukaisesti.

Westerstrand toivoo, että tuoreista naismurhista huhtikuussa herännyt keskustelu olisi vihdoin käännekohta.

– Toistaiseksi se on ollut pelkkää puhetta, mutta ainakin sanat ovat nyt vahvempia kuin aiemmin.

Westerstrandin mielestä osa viimeaikaisista väkivallanteoista liittyy myös koronapandemiaan kun naiset taustoistaan riippumatta ovat joutuneet viettämään aiempaa enemmän aikaansa kotona.

– Naiset eivät hae nyt apua niin paljon kuin jos yhteiskunta olisi avoinna. Sen sijaan he pitäytyvät parisuhteessa, mikä johtaa tilanteiden kärjistymiseen.

Viime vuonna Ruotsissa ilmoitettiin 16 461 naisiin kohdistunutta lähisuhdeväkivaltatapausta. Määrä kasvoi edellisestä vuodesta 15,4 prosentilla, kertovat Ruotsin rikostenehkäisyneuvoston tilastot.

Kevään kuusi naismurhaa olivat silti poikkeuksellinen määrä, kun viime vuosina lähisuhdeväkivallan vuoksi on Ruotsissa kuollut keskimäärin 16 naista vuodessa.

Suomessa tilanne on huomattavasti huonompi, sillä viimevuotisen tutkimuksen mukaan Suomi on Euroopan unionin toiseksi väkivaltaisin maa naisille.

Ruotsissa lähisuhdeväkivaltaan kuolee keskimäärin 1,6 naista miljoona asukasta kohden kun Suomessa lukema on kaksinkertainen, 3,1 naismurhaa miljoonaa asukasta kohden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?