Israelissa pääministeri Netanjahu ei saanut hallitusta muodostettua takarajaan mennessä – maassa käyty kahden vuoden aikana neljät vaalit - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelissa pääministeri Netanjahu ei saanut hallitusta muodostettua takarajaan mennessä – maassa käyty kahden vuoden aikana neljät vaalit

Presidentti Reuven Rivlin nimitti Netanjahun hallitustunnustelijaksi huhtikuun alkupuolella. Netanjahulle annettiin 28 päivää aikaa muodostaa hallitus.

Pääministeri Benjamin Netanjahu on ilmoittanut presidentinkanslialle, ettei hallituksen muodostaminen ole onnistunut.­

5.5. 0:58 | Päivitetty 5.5. 4:06

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on epäonnistunut hallituksen muodostamisessa, kertoo maan presidentti Reuven Rivlin.

Presidentin tiedotteen mukaan Netanjahu on ilmoittanut presidentin kanslialle, ettei hallituksen muodostaminen ole onnistunut ja päätösvalta palautuu presidentille.

Rivlin nimitti Netanjahun hallitustunnustelijaksi huhtikuun alkupuolella. Netanjahulle annettiin 28 päivää aikaa muodostaa hallitus. Rivlin kuitenkin sanoi jo tuolloin, ettei hän usko kenelläkään olevan realistista mahdollisuutta enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Israelissa on käyty kahden vuoden aikana neljät vaalit, joissa ei ole löytynyt selvää voittajaa.

Pääministeripuolue Likud sai eniten paikkoja vaaleissa, mutta Netanjahun ja hänen liittolaistensa ei onnistunut saada selvää enemmistöasemaa maan 120-paikkaisessa parlamentissa knessetissä.

Rivlin aikoo olla keskiviikkona yhteydessä poliittisiin johtajiin keskustellakseen hallituksen muodostamisesta. Hän voi antaa Netanjahun jälkeen vastaavanlaisen 28 päivän mittaisen hallitustunnustelijan valtuutuksen toiselle päättäjälle.

Todennäköisin valinta olisi oppositiojohtaja Yair Lapid, jonka keskustalainen Yesh Atid -puolue sai toisiksi eniten ääniä. Lapid on kertonut luvanneensa pääministerin entiselle suojatille, oikeistolaisen Yaminan johtajalle Naftali Bennettille ensimmäisenä johtovastuun mahdollisessa pääministerikiertoon perustuvassa koalitiohallituksessa.

Periaatteessa on myös mahdollista, että Rivlin pyytäisi knessetiä valitsemaan hallitustunnustelijan. Tämän ei kuitenkaan uskottaisi johtavan poliittisen umpisolmun selviämiseen.

Netanjahu ja hänen liittolaisensa ovat lisäksi esitelleet tuoreeltaan ajatusta suorasta pääministerivaalista. Ajatus on saanut osakseen laajaa kritiikkiä.

Netanjahu olisi voinut saada hallituksen aikaiseksi esimerkiksi sopimalla kiistansa Bennettin kanssa ja houkuttelemalla Likudista irtaantuneen Gideon Saarin tukijat takaisin pääministeripuolueen riveihin.

Saar on kuitenkin kertonut hänen Uusi toivo -puolueensa olevan sitoutunut Netanjahun syrjäyttämiseen. Bennett puolestaan olisi voinut omien sanojensa mukaan periaatteessa tukea Netanjahua, mutta hän ei uskonut pääministerin pystyvän muodostamaan koalitiota.

Tiukkaa uskonnollis-nationalistista linjaa ajavan Bennettin omana prioriteettina on viidensien parlamenttivaalien estäminen. Hän on kertonut pyrkivänsä muodostamaan koalitiohallituksen, jos Netanjahu ei tässä onnistuisi. Bennett voisi päätyä mahdollisen koalitiohallituksen johtoon, vaikka Yamina saikin vaaleissa vain seitsemän paikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?