Asiantuntijat: Yhdysvallat ei todennäköisesti saavuta laumasuojaa koronavirukselta – yhtenä syynä rokoteskeptisyys - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat: Yhdysvallat ei todennäköisesti saavuta laumasuojaa koronavirukselta – yhtenä syynä rokoteskeptisyys

Asiantuntijoiden mukaan koronaviruksen uskotaan kiertävän Yhdysvaltoja myös tulevina vuosina.

Rokotukset eivät välttämättä tuo laumasuojaa, mutta ne ovat silti tärkeitä, asiantuntijat sanovat.­

4.5. 20:13

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat ei todennäköisesti saavuta laumasuojaa koronavirusta vastaan muun muassa laajasti leviävien virusvarianttien ja rokoteskeptisyyden takia, New York Times uutisoi. Sen sijaan pandemian aiheuttaneen koronaviruksen uskotaan todennäköisesti kiertävän lähivuosina Yhdysvaltoja, aiheuttaen sairaalahoitoa vaativan taudin ja jopa kuolemia, joskin luvut jäävät kauas pandemian aikana tilastoiduista lukemista.

Laumasuojaksi kutsutaan tilannetta, jossa riittävän suurella määrällä ihmisiä on vastustuskyky tautia vastaan, jolloin myös rokottamattomat ja ne, jotka eivät ole sairastaneet tautia, saavat suojaa.

Yhdysvaltojen johtava koronavirusasiantuntija Anthony Fauci myöntää muutoksen asiantuntijoiden ajattelutavassa. Hän toteaa, että ajatus laumasuojasta hämmensi monia, sillä tartunnat voidaan saada laskettua alas, vaikka laumasuojaa ei varsinaisesti saavuteta.

Epidemiologi Marc Lipsitch muistuttaa, että taudin leviäminen on paikallista.

– Jos (rokotteen) kattavuus on Yhdysvalloissa 95 prosenttia, mutta 70 prosenttia jossain pikkukaupungissa, virus ei välitä.

– Se kiertää silloin pikkukaupungissa.

Boston Heraldin haastattelema tartuntatautiosaston johtaja South Shore Healthissa Todd Ellerin huomautti hiljattain, ettei laumasuoja käsitteenä ole aivan yksiselitteinen.

– Tarkoitan, että emme me influenssan kohdalla puhu laumasuojasta. Miksi? Koska tiedämme, että se tulee takaisin ensi vuonna.

Ellerinin mukaan koronaviruksen suhteen oli edelleen paljon vastaamattomia kysymyksiä.

– Pääsemmekö pisteeseen, jossa olemme kitkeneet viruksen? En usko, että niin tapahtuu. Se on erittäin tarttuva, on olemassa eläinreservi ja kaikki nämä variantit.

Epidemiologi Lauren Ancel Meyers totesi The Naturen haastattelussa jo maaliskuussa, että asiantuntijat olivat luopumassa ajattelussa, jossa pandemian katsotaan olevan ohi, kun laumasuoja on saavutettu. Meyersin mukaan ”rokote tarkoittaa, että virus alkaa hälvetä itsestään.” Uhkana ovat vielä kuitenkin uudet variantit ja sairastamalla saadun immuniteetin heikkeneminen, joiden takia ”voimme löytää itsemme kuukausien tai vuoden päästä yhä taistelemassa uhkaa vastaan ja käsittelemässä tulevia tartuntaryppäitä.”

Asiantuntijat korostavat rokotteiden tärkeyttä, vaikka laumasuojan saavuttamista ei pidetä todennäköisinä ainakaan lähitulevaisuudessa.

Rokotusten avulla voidaan vähentää sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia erityisesti riskiryhmissä. Odotuksena on, että ajan myötä viruksesta tulee kausi-influenssan tyylinen ja se vaikuttaa lähinnä nuoriin ja terveisiin, jotka sairastavat taudin lievempänä.

Jos riittävästi ihmisiä ei saada suojattua rokotteiden avulla, huolena on, että erittäin tarttuvat virusvariantit voivat murtautua rokotesuojan läpi, jolloin enemmän ihmisiä joutuu sairaalaan ja mahdollisesti kuolee.

– Tämä on painajaisskenaario, Columbia-yliopiston epidemiologi Jeffrey Shaman kuvaili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?