Kiinalaisen jättiraketin romua putoaa avaruudesta pian Maan pinnalle – kukaan ei tiedä minne - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiinalaisen jättiraketin romua putoaa avaruudesta pian Maan pinnalle – kukaan ei tiedä minne

Asiantuntija pitää Kiinan toimintaa vastuuttomana.

Kiinan avaruusaseman osaa kuljettanut Pitkä marssi 5B -raketti laukaistiin Wenchangin avaruuskeskuksesta 29. huhtikuuta.­

4.5. 18:33

Viime viikolla laukaistun kiinalaisen Pitkä marssi 5B -kantoraketin osa putoaa arviolta ensi sunnuntaina tai maanantaina avaruudesta Maan ilmakehään. Osa on niin iso, että suuria palasia siitä uskotaan päätyvän myös Maan pinnalle asti, kertoo muun muassa Guardian-lehti.

Kukaan ei toistaiseksi pysty ennustamaan minne osat putoavat. Tapausta seurataan tarkasti, koska kyseessä on suurin ilmakehään palaava laite vuosikymmeniin.

Harvardin yliopiston astrofyysikon Jonathan McDowellin mukaan hallitsematon putoaminen asutulle alueelle aiheuttaisi merkittävän vaaran. Hän vertasi tilannetta pieneen lentoturmaan, jossa osat levittyvät sadan kilometrin matkalle.

– Edellisellä kerralla kun he laukaisivat Pitkä marssi 5B -raketin se päätyi isoina metalliosina taivaalle, ja ne vaurioittivat useita rakennuksia Norsunluurannikolla, McDowell sanoi.

– Suurin osa raketista paloi, mutta nämä isot palaset osuivat Maahan. Oli tuuria, että kukaan ei loukkaantunut.

Asiantuntija pitää avaruusvallaksi tähtäävän Kiinan toimintaa vastuuttomana.

– Vuoden 1990 jälkeen mitään yli kymmentonnista ei ole päästetty putoamaan hallitsemattomasti Maahan. Pitkän marssin ydinosan ilman neljää sivurakettia uskotaan olevan … massaltaan noin 21 tonnia, McDowell sanoi aiemmin SpaceNewsille.

Varsinaisen kantoraketin neljä sivurakettia irtosivat aiemmassa vaiheessa, mutta jopa 30-metrinen kantoraketti päätyi Maan kiertoradalle.­

Koska Maan pinta-alasta suurin osa on vettä, myös osuma veteen on todennäköisin vaihtoehto. McDowellin mukaan osumapaikkaa pystytään tarkemmin ennustamaan vasta kun raketin havainnoidaan saapuvan ilmakehään, ja varoitusaikaa jää noin kuusi tuntia.

Pitkä marssi 5B -kantoraketti vei kiertoradalle ensimmäisen osan Kiinan uudesta avaruusasemasta. Vastaavia laukaisuja on tulevaisuudessa luvassa ainakin kymmenen lisää.

Tyypillisesti käytettyjen kantorakettien suurimmat osat ohjataan hallitusti mereen, tai osat ovat pienempiä eivätkä ne aiheuta vaaraa. SpaceNewsin mukaan Kiinan avaruusohjelman edustaja kertoi viime viikolla parannuksista, joita Pitkä marssi 5B -rakettiin on tehty, mutta toistaiseksi hallittu pudotus ei näyttäisi kuuluvan niihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?