Tutkimus: Liikunta voi auttaa parantamaan rokotteen tehoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Liikunta voi auttaa parantamaan rokotteen tehoa

Tuoreen tutkimuksen mukaan fyysinen aktiivisuus voi vaikuttaa vasta-ainetasoihin rokotuksen jälkeen.

Liikunta voi auttaa parantamaan vastustuskykyä, tuore tutkimus kertoo.

1.5. 20:09

Säännöllinen liikunta voi parantaa rokotteen tehoa, selviää tuoreesta Sports Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimuksessa arvioitiin ja käytiin läpi useita ennen koronaviruspandemiaa tehtyjä tutkimuksia.

Tutkimuksesta on uutisoinut Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Tutkijoiden mukaan säännöllisesti kohtuullista tai raskasta liikuntaa harrastavilla oli 31 prosenttia pienempi riski saada yhteisössä leviävä tartuntatauti ja 37 prosenttia pienempi riski kuolla tartuntatautiin.

Kuudessa tutkimuksessa tarkasteltiin myös fyysisen aktiivisuuden vaikutusta rokotteeseen. Vaikka vasta-ainepitoisuuksissa oli eroja H1N1-, H3N2-, influenssa B-, pneumokokki- ja Varicella zoster -rokotteiden kohdalla, fyysisesti aktiivisilla oli tilastollisesti merkittävästi korkeampi vasta-ainepitoisuus.

Tutkimuksissa liikunnan mediaanimäärä oli kolme kertaa viikossa 60 minuutin ajan ja 20 viikkoa ennen rokotusta. Liikunta oli aerobista tai aerobisen ja voimaharjoittelun yhdistelmä.

Tutkimuksen mukaan on olemassa siis todisteita siitä, että kohtuullinen ja raskas liikunta saattavat osin parantaa immuunijärjestelmän tehokkuutta. Tutkimuksen mukaan tällä hetkellä ei ole saatavilla riittävästi tietoa siitä, kuinka kauan, kuinka usein ja minkälaista liikuntaa olisi harrastettava, jotta sillä olisi vaikutus ihmisen puolustusjärjestelmään.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että suositusten mukainen liikunta – 150 minuuttia viikossa kohtuullista tai kovaa liikuntaa, jossa yhdistetään aerobista liikuntaa voimaharjoitteluun – auttaa suojaamaan tartuntataudeilta ja niihin liittyvältä kuolleisuudelta. Lisäksi, jos suositusten mukaista liikuntaa harrastetaan 20 viikon ajan ennen rokotusta, se voi lisätä vasta-ainetasoja rokotuksen jälkeen.

Huhtikuun alussa julkaistussa tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että liikkumattomuus vaikutti olevan yhteydessä siihen, kuinka suuri koronapotilaan riski joutua sairaalaan on. British Journal of Sports Medicine -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa koronapotilaat jaettiin kolmeen ryhmään: niihin, jotka olivat fyysisesti aktiivisia enintään 10 minuuttia viikossa, niihin, jotka olivat aktiivisia 11–149 minuuttia viikossa ja niihin, jotka säännöllisesti olivat suositusten mukaisesti aktiivisia.

Tutkimuksessa havaittiin, että epäaktiivisilla koronapotilailla oli huomattavasti suurempi riski joutua sairaalaan, tehohoitoon ja jopa kuolla kuin niillä, jotka liikkuivat kohtalaisesti tai suositusten mukaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?