Yhdysvaltain lähetystö Moskovassa lopettaa viisumien annon venäläisille – taustalla on Putinin päätös rajoittaa ”epäystävällisten maiden” edustustojen toimintaa

Yhdysvaltain mukaan viisumeita voidaan myöntää jatkossa vain tietyissä erityistapauksissa, sillä Moskovan-lähetystön konsuliosaston henkilökuntaa joudutaan karsimaan 75 prosentilla.

RT-kanava kertoi Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystön konsulipalveluiden rajoittamisesta, jonka taustalla on Vladimir Putinin tuore vastapakote-ukaasi.

30.4.2021 15:42

Yhdysvaltain suurlähetystö Moskovassa ilmoittaa nettisivuillaan, että se ryhtyy 12. toukokuuta alkaen rajoittamaan voimakkaasti konsulipalveluiden antamista.

Venäjän kansalaisten palveleminen rajoitetaan tiettyihin erityistapauksiin. Jatkossa venäläisille myönnetään viisumeita lähinnä vain, jos on kyse ”elämään ja kuolemaan” liittyvistä asioista tai aiemmin voimassa olleen maahanmuuttoviisumin jatkamisesta. Lisäksi Yhdysvallat lupaa hoitaa edelleen venäläisdiplomaattien matkustusasiakirjojen myöntämisen.

Päätös merkitsee tavallisille venäläisille sitä, että heidän mahdollisuutensa matkustaa Yhdysvaltoihin vaikeutuu suuresti. Venäjä ei kuulu Yhdysvaltain viisumivapausohjelmaan, jonka puitteissa vaikkapa suomalaisilla on mahdollisuus hankkia sähköinen Esta-matkustuslupa esimerkiksi alle 90 päivää kestäville turistimatkoille.

Myös Yhdysvaltain kansalaisten konsulipalveluita Venäjällä rajoitetaan tai palveluita pystytään tarjoamaan heille vain viivästyneellä aikataululla.

Lehdistösihteeri Dmitri Peskovin mukaan Yhdysvaltain viisumipäätös ei muuta käytännössä mitenkään nykyistä tilannetta.

Yhdysvallat perustelee päätöstään Venäjän hallituksen aikeella rajoittaa Yhdysvaltain suurlähetystön mahdollisuutta käyttää niin kutsuttua paikalta palkattua henkilökuntaa Moskovassa. Suunniteltu rajoitus koskee sekä Venäjän kansalaisten palkkaamista että muiden ulkomaan kansalaisten palkkaamista.

Lähetystöjen henkilökunnan rajoittaminen liittyy presidentti Vladimir Putinin ukaasiin, jonka mukaan Venäjän ryhtyy määrittelemään tiettyjä maita ”epäystävällisiksi valtioiksi”.

Niin kutsuttujen epäystävällisten maiden kohdalla tulee voimaan erilaisia rajoituksia diplomaattiedustustojen toimintaan, ja yksi rajoitus koskee juuri esimerkiksi mahdollisuutta palkata Venäjän kansalaisia.

(Venäjän RT-kanavan uutinen ja twiitti aiheesta.)

Venäjä ei ole vielä julkistanut virallisesti epäystävällisten valtioiden listaa, mutta Venäjän median mukaan Yhdysvallat tulee olemaan listan kärjessä ja maita on yhteensä kymmenkunta. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan lista julkaistaan pian, kertoo Ria Novosti.

– Olemme pahoillamme siitä, että Venäjän hallituksen päätöksen vuoksi olemme pakotettuja supistamaan konsuliosastomme henkilökuntaa 75 prosentilla, mutta pyrimme palvelemaan Yhdysvaltain kansalaisia mahdollisimman laajasti, Yhdysvaltain suurlähetystön lausunnossa sanotaan.

Venäjän ja Yhdysvaltain välit ovat viilentyneet viime viikkoina uusiin miinuslukemiin, kun Joe Bidenin hallinto otti käyttöön uusia Venäjän vastaisia pakotteita ja karkotti venäläisdiplomaatteja muun muassa kyberiskujen vuoksi. Putinin hallinto vastasi välittömästi ilmoittamalla omista pakotteistaan ja diplomaattien karkotuksesta.

Venäläiset toimittajat kysyivät perjantaina Putinin lehdistösihteeriltä Dmitri Peskovilta, osasiko Venäjän johto varautua siihen, että tavallisten venäläisten matkustamismahdollisuudet Yhdysvaltoihin heikkenevät näin rajusti Putinin tuoreen ukaasin takia.

Peskovin mukaan Yhdysvaltain päätös ei muuta nykyistä tilannetta juuri lainkaan.

– Tiedättehän te, että kuluneen viime vuoden tai reilun aikana vain jotkut yksittäiset venäläiset ovat voineet saada viisumin Yhdysvaltain suurlähetystöstä Moskovassa. Niitä viisumeita ei ole vain ollut mahdollista saada, joten siinä mielessä mikään ei muutu, Peskov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Peskov jätti vastauksessaan kuitenkin kertomatta sen, että kuluneen vuoden aikana voimassa olleet matkustusrajoitukset ja vähennykset viisumeiden myöntämisessä ovat liittyneet koronaviruspandemian ehkäisemiseen sekä Yhdysvaltain että Venäjän itsensä taholta.

Venäjä karkotti vastikään kymmenen amerikkalaista diplomaattia vastalauseeksi Yhdysvaltain päätökselle karkottaa kymmenen venäläistä. Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläs John Sullivan ei ole karkotettujen listalla.

Yhdysvallat on käyttänyt tähän asti huomattavan paljon venäläistä henkilökuntaa hoitamaan niin kutsuttuja teknisiä tehtäviä kertoo Kommersant-lehti. Esimerkiksi autonkuljettajat, taloudenhoitajat ja konsulaatin viisumihakemusten käsittelijät ovat useiden muidenkin maiden lähetystöissä venäläisiä, ja vain varsinaiset diplomaatit tai osastojen esimiehet ovat kotimaasta lähetettyjä omien maiden kansalaisia.

Kommersantin mukaan Neuvostoliitto otti käyttöön vuonna 1986 vastaavanlaisen venäläisen henkilökunnan palkkaamiskiellon Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystöä vastaan. Tuolloin Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläs Arthur Hartman joutui esimerkiksi ajamaan itse työmatka-ajonsa ja hänen Donna-puolisonsa joutui toimimaan tarjoilijana lähetystön tilaisuuksissa.

Venäjä on jo kerran aiemminkin rajoittanut Yhdysvaltain diplomaattiedustustojen henkilökunnan määrää. Vuonna 2017 Venäjä vastasi Yhdysvaltain säätämiin pakotteisiin määräämällä, että Yhdysvaltain edustustojen henkilökunnan määrä saa olla maksimissaan 450. Tuolloin työt loppuivat 755 henkilöltä, joista suuri osa oli venäläisiä.

Yhdysvaltain ainoa venäläisiä palveleva konsuliosasto on tällä hetkellä Moskovassa. Yhdysvallat on vastikään keskeyttänyt konsulaattinsa toiminnan Vladivostokissa ja supistanut toiminnan minimiin Jekaterinburgissa, kertoo Moscow Times.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?