Edustajainhuone hyväksyi lain, joka loisi Yhdysvaltoihin uuden osavaltion – tästä hankkeessa on kyse - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Edustajainhuone hyväksyi lain, joka loisi Yhdysvaltoihin uuden osavaltion – tästä hankkeessa on kyse

Yhdysvaltain lipussa olisi tämän jälkeen 51 tähteä.

51 tähteä. Washington D.C.:ssä on liehunut lippuja, joissa on 51 tähteä, kun osavaltiolakialoitetta on käsitelty kongressin edustajainhuoneessa.­

23.4. 2:36 | Päivitetty 23.4. 4:36

Edustajainhuone hyväksyi Washingtonin osavaltiolain – jälleen. Mutta hanke Yhdysvaltain 51. osavaltiosta saattaa taas törmätä senaattiin.

Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti torstaina jälleen sen puolesta, että Washington D.C.:stä tulee Yhdysvaltain 51. osavaltio. Kyseessä oli jo toinen kerta alle vuoden sisällä, kun osavaltiolaki hyväksyttiin. Tällä kertaa äänestys oli tiukka. Aloite hyväksyttiin äänin 216–208, kertoo uutistoimisto Reuters. Republikaanit eivät tukeneet aloitetta. Hanke etenee senaattiin, jossa se kohtaa republikaanien jyrkän vastustuksen.

– Tässä on kyse demokratiasta. Kyse on itsehallinnosta. Kyse on äänioikeudesta, kirjoitti senaatin enemmistöjohtaja, demokraatti Chuck Schumer Twitterissä äänestyksen jälkeen.

Edellisen kerran aloite hyväksyttiin edustajainhuoneessa viime kesäkuussa, tuolloin äänin 232–180. Republikaanien tuolloin hallitsema senaatti ei kuitenkaan ottanut lakia edes käsittelyyn, joten se raukesi.

Republikaaneja osavaltiohanke ärsyttää. Kyse on vallasta, ja republikaanit nimittävät koko hanketta ”vallan anastukseksi”, sillä se toisi oletettavasti demokraateille lisää valtaa. Washington D.C. on vahvasti demokraattienemmistöinen. Osavaltiostatuksen myötä D.C. saisi kaksi senaattoria, ja heidän kokonaismääränsä nousisi kongressin ylähuoneessa 102:een. Käytännössä senaatin valtasuhteet heilahtaisivat nykyasetelmista demokraateille 52–50.

Osavaltiolakialoitteen kannattajia Capitolin edustalla torstaina.­

Tällä hetkellä pääkaupungilla ei ole käytännössä minkäänlaista valtaa maan kongressin päätöksiin, vaikka kaupungissa on nykyisin asukkaita yli 700 000. Kaupungin asukkailla ei ole senaattoreita eikä varsinaista kongressiedustajaa, kuten osavaltioilla. Kaupunki ei kuulu mihinkään osavaltioon, vaan se muodostaa suoraan Yhdysvaltain kongressin alaisuuteen kuuluvan liittopiirin. Tämä asema määriteltiin perustuslaissa 1700-luvulla.

Osavaltiolaki pienentäisi perustuslaissa määritellyn, kongressin hallinnoiman virallisen pääkaupunkialueen niin, että se sisältäisi vain tärkeimmät hallintokeskukset Valkoisen talon, kongressin sekä korkeimman oikeuden. Lisäksi siihen kuuluisivat National Mall -puiston kuuluisat Lincoln- ja Washington-monumentit ja Smithsonian-museot.

Koko muu pääkaupunkialue muodostaisi uuden osavaltion, jonka nimi olisi myös Washington D.C, mutta se ei olisi enää District of Columbia. Uuden osavaltion nimen kirjaimet tulisivat sanoista Douglass Commonwealth. Douglass-nimi olisi kunnianosoitus orjuudesta paenneelle 1800-luvun poliitikolle ja orjuudenvastaisen liikkeen keulakuvalle Frederick Douglassille.

Jos laki tulisi hyväksytyksi, olisi Washington D.C. Yhdysvaltain lipun 51. tähti. Edelliset tähdet lippuun lisättiin vuonna 1959, kun Alaskasta ja Havaijista tuli osavaltioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?