Ruotsi lykkää koronarajoitusten purkamista jälleen – ”Emme ole siinä pisteessä vielä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsi lykkää koronarajoitusten purkamista jälleen – ”Emme ole siinä pisteessä vielä”

Ruotsin oli määrä purkaa koronarajoituksiaan vähitellen toukokuun alusta lähtien. Terveysviranomaiset vaativat hallitusta torstaina siirtämään määräpäivää edelleen.

Tukholmassa jonotettiin viime viikolla joukkorokotuskeskukseksi muutettuun yökerhoon.­

22.4. 23:25

Ruotsi lykkää koronarajoitusten suunniteltua purkamista, kertoi maan hallitus Reutersin mukaan torstaina. Syynä alustavan suunnitelman jäihin panemiselle ovat koronatartuntojen edelleen korkeana pysyneet määrät.

Monen muun maan tavoin Ruotsia koettelee parhaillaan koronan kolmas aalto, ja sen myötä tehohoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut korkeimmaksi sitten viime kevään. Torstaina Ruotsissa rekisteröitiin 7 736 uutta koronatartuntaa sekä 19 uutta virukseen liittyvää kuolemaa.

– Kun terveydenhuollon kuormitus helpottaa ja tartuntojen määrä putoaa, vasta silloin hallitus on valmis aloittamaan rajoitusten purkamisen. Mutta emme ole siinä pisteessä vielä, pääministeri Stefan Löfven sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa.

Hallituksen mukaan rajoitusten voimassaoloaikaa pidennetään toukokuun puoliväliin saakka. Ravintoloille se tarkoittaa ovien sulkemista kello 20.30 ja liikkeille sekä ostoskeskuksille asiakasmäärien rajoittamista.

Uimahallit ja liikuntapaikat pysyvät kokonaan suljettuina.

Ruotsin kansanterveysvirasto toivoi alun perin, että koronarajoituksia oltaisiin voitu alkaa purkaa huhtikuun puolivälissä, jonka jälkeen tähtäin siirtyi toukokuun alkuun. Aftonbladetin mukaan terveysviranomaiset vaativat torstaina hallitusta lykkäämään rajoitusten purkamista vielä pidemmälle.

– Tilanne vaatii rajoitusten jatkuvia ja laajennettuja rajoituksia, Ruotsin kansanterveysviraston pääjohtaja Johan Carlson sanoi lehden mukaan.

Löfven kannusti kansalaisia jaksamaan vielä hetken pidempään. Hän kuitenkin muistutti rokotusohjelman etenemisen tuovan valoa tunnelin päähän.

– Ehkäpä näemme jo lopun alkua, pääministeri pohti.

Yli kaksi miljoonaa aikuista ruotsalaista on tähän mennessä saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksensa. Kuluneella viikolla tartuntojen määrä näytti lähtevän hienoiseen laskuun, mutta viranomaisten mukaan on toistaiseksi liian varhaista arvioida, pysyykö käyrän suunta alaviistossa myös jatkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?