Venäjä sulkee kaupunkien keskustoja ”punkkien myrkyttämistä” ja ”voitonparaatin harjoittelua” varten – käynnissä laajat Navalnyin kannattajien pidätykset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä sulkee kaupunkien keskustoja ”punkkien myrkyttämistä” ja ”voitonparaatin harjoittelua” varten – käynnissä laajat Navalnyin kannattajien pidätykset

Ainakin kahdessakymmenessä eri kaupungissa on tehty ratsioita ja pidätetty Aleksei Navalnyin kannattajia. Kaupunkien keskustoja suljetaan myös erilaisin tekosyin ennen keskiviikkoillaksi kello 19 suunniteltuja protesteja.

Aleksei Navalnyi kuvattuna kesäkuussa 2019.­

21.4. 11:44

Venäjän poliittisia vainoja tarkkaileva OVD-info kertoo, että ainakin kahdessakymmenessä eri kaupungissa on käynnistetty Aleksei Navalnyin kannattajien laajat pidätykset ennen keskiviikkoillaksi suunniteltuja mielenosoituksia.

Pidätyksiä on tehty Moskovan ja Pietarin lisäksi muun muassa Novgorodissa, Tverissä, Vologdassa, Nizhni Novgorodissa, Kazanissa, Permissä, Donin Rostovissa, Novosibirskissä, Tulassa, Volgogradissa, Brjanskissa, Krasnodarissa, Krasnojarskissa ja Ulan-Udessa.

Moskovassa pidätettiin kotiarestissa oleva Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh, joka poistui kotoaan ennalta ilmoitettuna ja sallittuna aikana kauppaan. Jarmyshilla on kotiarestin sääntöjen mukaan oikeus käydä kaupassa kello 10-11 välisenä aikaan.

Aiemmin keskiviikkoaamuna pidätettiin myös Navalnyin juristi Ljubov Sobol, joka otettiin kiinni Avtozavodskajan metron luona ja vietiin pois taksilla.

Sobol ei ole tällä hetkellä kotiarestissa, mutta hänellä on yhä edelleen esimerkiksi internetin käyttökielto. Sobol tuomittiin vastikään vuoden mittaiseen yhdyskuntapalveluun ehdollisena siitä, että hänen syytetään tunkeutuneen väkivalloin FSB:n työntekijän perheelle kuuluneeseen asuntoon.

Navalnyin toimisto Pietarissa kertoo niin ikään, että sen aktivistien koteihin on tehty etsintöjä ja useita henkilöitä on joko pidätetty tai heitä etsitään parhaillaan.

Ljubov Sobol kuvattuna huhtikuun 15. päivänä, kun häntä vastaan käytiin oikeutta FSB:n agentin perheen asuntoon tunkeutumisesta.­

Navalnyin kannattajia epäillään mielenosoitusten järjestämiseen liittyvien sääntöjen rikkomisesta, syynä ovat heidän sosiaalisessa mediassa tekemänsä postaukset.

Navalnyin edustajat ovat kutsuneet keskiviikkoillaksi kello 19 paikallista aikaa kokoon mielenosoituksia eri puolille Venäjää.

Tarkoituksena on painostaa Venäjän viranomaisia, jotta he päästäisivät Navalnyin luokse vankileirille tämän omat lääkärit ja takaisivat tälle asianmukaisen hoidon. Venäjän viranomaiset eivät ole antaneet mielenosoituksille lupaa.

Tiistaina Moskovan kaupunginjohtaja Sergei Sobjanin ilmoitti jo, että Moskovassa kielletään yleisötapahtumat koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiellosta kertoo Open media -sivusto.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää kuitenkin keskiviikkona kello 12 vuotuisen linjapuheensa Moskovan Maneesirakennuksessa. Putinia ja Venäjän eliittiä ei kokoontumiskielto koske.

Koko Maneesiaukio ja sille johtavat tiet ja kulkuväylät on eristetty tarkkaan Moskovassa. Alkujaan Navalnyin kannattajat ilmoittivat keskiviikkoillan mielenosoituksen pitopaikaksi nimenomaan Maneesiaukion, mutta esteitä tullaan tuskin purkamaan vielä Putinin puheen päättymisen jälkeen.

Venäjän muissa kaupungeissa on myös kehitelty erilaisia tapoja sulkea kaupunkien keskusaukioita. Eho Moskvy -radioaseman mukaan esimerkiksi Kostromassa viranomaiset ilmoittivat käynnistävänsä punkkien torjuntaoperaation kaupungin keskustassa, ja sitä varten kulkua aukioille on rajoitettu.

Komsomolskaja Pravdan mukaan myös Orjolin kaupungin keskustan aukioilla ja puistoissa on käynnissä punkkien myrkytysoperaatio, minkä vuoksi ihmisten kulkua rajoitetaan useiden päivien ajaksi.

Jekaterinburgissa ja Tsheljabinskissa ilmoitettiin puolestaan, että kaupungin keskustassa pidetään keskiviikkoiltana toukokuun voitonpäivän harjoitukset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?