Kommentti: Derek Chauvin sai tuomion – ja samalla koko järjestelmä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Derek Chauvin sai tuomion – ja samalla koko järjestelmä

Yhdysvallat ei muutu yhdestä tuomiosta, mutta se voi olla alku, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

21.4. 1:36

Derek Chauvinin tuomitseminen George Floydin taposta oli odotettu tuomio.

Kuka tahansa joka seurasi tarkasti oikeudenkäynnin todistelua saattoi todeta, että se oli murskaavaa.

Chauvin sai vastaansa silminnäkijät, jotka pukivat sanoiksi Yhdysvaltain rotuvähemmistöjen tunteet:

– Kun katson George Floydia, näen isäni, näen veljeni, näen serkkuni, näen setäni. Sillä he ovat kaikki mustia, sanoi tapahtumahetkellä vieressä seisonut, tuolloin 17-vuotias todistaja.

Chauvin sai kimppuunsa myös kollegansa. Heidän lausuntoryöppynsä voi kiteyttää toteamukseen, että ei, kaulan painaminen polvella minuuttikaupalla ei kuulu koulutukseen eikä voimankäyttökeinoihin.

Kolmas todistajaryhmä, lääkärit ja oikeuslääketieteilijät, oli viimeinen silaus. Todennäköisin kuolinsyy oli ulkoinen, ei sisäinen eli huumeet veressä, kuten puolustus yritti keskeisenä näkökantanaan esittää.

Silti yllättävää

Silti, Derek Chauvinin tuomitseminen George Floydin taposta oli yllättävä tuomio.

Se on äärimmäisen kova tuomio maassa, joka kärsii aseväkivallasta ja brutaaleista rikoksista. Poliisi seisoo monesti viimeisenä esteenä tuon väkivallan ja tavallisen kansalaisen välissä, ja siksi poliisille on sallittu pitkään paljon. Chauvinkin oli varmasti tehnyt myös paljon arvokasta työtä urallaan.

Valamiesjärjestelmä takaa, että viimeiseen asti piti jännittää, mikä tuomio lopulta olisi. Muistijälki monista epäoikeudenmukaisiksi koetuista ratkaisuista istuu tiukasti amerikkalaisissa.

Tilanteen kiteytti hyvin Amanda Gorman, joka nousi maailman tietoisuuteen runollaan Joe Bidenin virkaanastujaisissa.

– Se tosiasia, että tiedämme, mikä tuomion pitäisi olla, mutta olemme epävarmoja, mikä se tulee olemaan, kertoo paljon kansakunnastamme. Meillä on työtä tehtävänä, Gorman twiittasi ratkaisua odoteltaessa.

Yhdysvallat ei muutu yhdestä tuomiosta.

Mutta ehkä se on alku.

Minneapolisissa ei nimittäin ollut tuomiolla pelkästään Derek Chauvin. Tuomiolla oli ennen kaikkea järjestelmä – ja nyt se sai runsaasti ajateltavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?