Greta Thunberg nosti suomalaisen Fortumin tikun nokkaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Greta Thunberg nosti suomalaisen Fortumin tikun nokkaan

Valtio-omisteisen Fortumin tytäryhtiö Uniper aloittaa oikeustoimet Hollantia vastaan kivihiilen käyttöä koskevan lain vuoksi.

Ruotsalainen 18-vuotias Greta Thunberg on kansainvälisesti tunnettu ilmastoaktiivi.­

20.4. 22:29

Maailmankuulu ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunbergn nosti tiistaina tikun nokkaan valtio-omisteisen suomalaisen energiayhtiö Fortumin, kun linkkasi Twitterissä seuraajilleen uutisen Fortumin tytäryhtiö Uniperin aloittamista oikeustoimista Hollantia vastaan kivihiilen käyttöä koskevan lain vuoksi.

Fortum on päätynyt Uniper-kauppojen myötä voimallisesti ympäristöjärjestöjen hampaisiin. Uniperin yritysoston mukana Fortumille tuli paitsi kaasu-, vesi- ja ydinvoimaa myös runsaspäästöistä hiilivoimaa.

Kritiikkiä on esitetty paitsi päästöistä myös esimerkiksi juuri Uniperin mahdollisista aikeista yrittää ulkoistaa ”huonon sijoituspäätöksen” kustannukset Hollannissa veronmaksajille.

Huomiota on saanut sekin, että Uniper on Suomen valtionyhtiön tytäryhtiö. Viimeksi omistussuhteesta muistutti tiistaina illalla Greta Thunberg twiittinsä kautta.

Thunbergilla on Twitterissä jo 4,9 miljoonaa seuraajaa.

Uniperin uutisoitiin viime viikolla aloittavan oikeustoimet Hollantia vastaan kivihiilen käyttöä koskevan lain vuoksi.

Hollannissa hyväksyttiin toissa vuonna laki, joka määrää hiilen energiakäytön lopetettavaksi vuoden 2030 alkuun mennessä. Laki koskettaa myös saksalaista Uniperia, jolla on uudehko Maasvlakten hiilivoimala Rotterdamin lähellä.

Käytännössä Uniper kokee, että se olisi oikeutettu korvauksiin, koska viisi vuotta sitten käynnistetyn Maasvlakte 3 -laitoksen käyttöaika on jäämässä merkittävästi suunniteltua lyhyemmäksi.

Neuvottelut Hollannin valtion kanssa mahdollisesta kompensaatiosta eivät ole tähän mennessä tuottaneet tulosta.

Uniperin pääomistaja on nykyisin Fortum. Uniperista tuli Fortumin tytäryhtiö viime vuoden maaliskuussa. Fortum omistaa yhtiöstä noin kolme neljäsosaa.

Suomen valtio on puolestaan enemmistöomistaja Fortumissa reilun 50 prosentin osuudella. Valtionyhtiö Fortumin omistajaohjaus on keskitetty valtioneuvoston kansliaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?