Sotilasneuvosto julistautui Tshadin johtoon presidentin kuoltua rintamalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sotilasneuvosto julistautui Tshadin johtoon presidentin kuoltua rintamalla

Yhdysvallat ja Ranska huolestuivat jihadistien vastaisen taistelun liittolaismaan vallanvaihdosta.

Tshadia johtaa nyt presidentin pojan, 37-vuotiaan Mahamat Idriss Deby Itnon, johtama sotilasneuvosto.­

20.4. 20:31

Ranska kehotti tiistaina Keski-Afrikassa sijaitsevan Tshadin hallintoa pyrkimään rauhanomaiseen vallanvaihtoon sen jälkeen kun maan presidentin Idriss Deby Itnon, 68, kerrottiin tiistaina kuolleen.

Armeijan mukaan presidentti menehtyi kapinallisryhmiä vastaan käydyissä taisteluissa saamiinsa vammoihin. Deby oli vallassa kolmen vuosikymmenen ajan. Maanantaina hänen kerrottiin voittaneen vaalit jo kuudetta kertaa. Deby kukisti valtakautensa aikana maassaan useita vallankaappaus- ja kapinayrityksiä.

Debylle järjestetään valtiolliset hautajaiset perjantaina, ilmoitti presidentin kanslia.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Tshad menetti suuren sotilaan ja presidentin, joka oli ponnistellut väsymättä maansa vakauttamiseksi kolmen vuosikymmenen ajan. Tshad on Ranskan entinen siirtomaa.

Myös Valkoinen talo Yhdysvalloissa esitti osanottonsa presidentin kuoleman johdosta.

Ranska on tukenut vuosien varrella Debyn hallintoa aseellisesti taistelussa kapinallisia vastaan, sillä Deby on lännen liittolainen taistelussa jihadisteja vastaan Pohjois- ja Länsi-Afrikassa.

Nyt Ranska ja Yhdysvallat ovat huolissaan siitä, että niiden panostukset terrorismin vastaiseen taisteluun Tshadissa vaarantuvat.

Tshadin armeijan mukaan maan parlamentti ja hallitus on hajotettu, rajat pantu kiinni ja maahan julistettu ulkonaliikkumiskielto.

Tshadia johtaa nyt presidentin pojan, 37-vuotiaan Mahamat Idriss Deby Itnon, johtama sotilasneuvosto.

Deby valittiin ensimmäistä kertaa presidentiksi vuonna 1996 ja tämän jälkeen hän voitti vaalit vielä viisi kertaa myöhemmin.

Samaan aikaan presidentin valtaa vahvistettiin. Esimerkiksi vuonna 2018 perustuslakia muutettiin siten, että presidentti hallitsee maata ilman pääministeriä tai varapresidenttiä.

Hän ajoi läpi perustuslain muutoksen, joka mahdollisti hänen pysyvän vallassa jopa vuoteen 2033 saakka. Deby myös nimitti itsensä marsalkaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?