Yhdysvallat odottaa ratkaisua George Floyd -käräjiltä – kongressiedustajan väitetään vaikuttaneen valamiehistöön - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat odottaa ratkaisua George Floyd -käräjiltä – kongressiedustajan väitetään vaikuttaneen valamiehistöön

Tuomarin mukaan demokraattien kongressiedustajan lausunto voi tarjota puolustukselle jopa valitusmahdollisuuden.

Mielenosoittaja vaati ex-poliisi Derek Chauvinille tuomiota kaikista syytteistä Minneapolisin keskustassa sunnuntaina järjestetyssä protestissa.­

20.4. 15:00

Yhdysvaltain suurkaupungeissa varaudutaan viime kesän kaltaisiin suurmielenosoituksiin, kun valamiehistö pohtii mustan George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin kohtaloa Minneapolisissa.

12 valamiestä – viisi naista ja seitsemän miestä – kuulivat maanantaina syyttäjän sekä Floydin taposta syytetyn ex-poliisi Derek Chauvinin puolustusasianajajan loppulausunnot. Sen jälkeen valamiehet vetäytyivät etsimään yksimielistä päätöstä kansakuntaa kuohuttaneessa tapauksessa.

Päätöksen syntymiselle ei periaatteessa ole aikarajaa, mutta jos valamiehistö on erimielinen, edessä on todennäköisesti uusi oikeudenkäynti.

Oikeudenkäynnin lopputuloksesta ennakoidaan jo nyt yhtä kansalaisoikeusliikkeen merkkipaalua Yhdysvalloissa.

Kaduilla nähtäneen mielenosoittajia, oli päätös mikä tahansa.

Sunnuntaina noin 400 mielenosoittajaa marssi Minneapolisissa George Floyd -julisteiden kanssa.­

Jos Chauvin vapautetaan tai tuomitaan vähäisemmistä syytteistä kuin taposta, turhautuminen voi riistäytyä jättimielenosoituksiksi. Ne johtivat viime kesänä myös mellakoihin, kun jotkut käyttivät tilaisuutta hyväkseen sekasortoa luodakseen. Paikalliset pelkäävät saman tapahtuvan uudelleen.

Jos Chauvin tuomitaan taposta, aktivistit suunnittelevat marsseja siinäkin tapauksessa ilmaistakseen tyytyväisyyttään ja vaatiakseen oikeutta myös muille poliisin käsissä kuolleille. Vastamielenosoittajat saattavat suunnata kaduille protestoidakseen tuomiota.

Torstaina Minneapolisissa haudataan viime viikolla liikennerikkeen vuoksi pysäytetty ja poliisin ilmeisesti epähuomiossa ampuma Daunte Wright. Tilaisuus voi myös johtaa tunnelmien kiristymiseen.

Minneapolisiin on komennettu kansalliskaartin joukkoja ja oikeustaloa suojataan vahvasti. Minnesotan kuvernööri on julistanut ennaltaehkäisevän hätätilan ja pyytänyt jo valmiiksi turva-apua naapuriosavaltioista.

Kuvernööri Tim Walz kommentoi maanantaina, että on selvää, että Yhdysvallat tarvitsee ”systeemisen muutoksen” rotuvähemmistöjen suojaamiseksi. Hän myös vakuutti tekevänsä kaikkensa mellakoiden ehkäisemiseksi.

– Emme voi antaa kansalaislevottomuuksien kääntyä kaaokseksi. Meidän täytyy suojata ihmishenkiä ja omaisuutta.

Valamiehistö kovassa paineessa

Poliisiväkivalta on Yhdysvalloissa viime vuosikymmenten varrella johtanut useita kertoja rotuvähemmistöjen liikehdintään. Myös poliisilla on vankka tukijoukkonsa.

George Floydin tapaus poikkeaa aiemmista, koska tapahtumista on minuuttikaupalla videota, jossa Chauvin painaa polveaan henkeä haukkovan Floydin niskan päällä. Vaikka puolustus on pyrkinyt esittämään, että Floydin kuolinsyy ei ollut tukehtuminen, tuomiosta päättävien voi olla vaikea ohittaa järkyttävää videota.

Amerikkalaiset seurasivat oikeudenkäyntiä minuutti minuutilta suorana televisiosta, koska yleisöä ei koronarajoitusten vuoksi päästetty paikalle. Oikeudessa kuultiin myös järkyttyneitä lausuntoja.

Oikeudessa kuultiin oikeuslääketieteen ja poliisin voimankäytön asiantuntijoita ja Chauvinin toiminnasta kuvattu video oli isossa roolissa.­

Valamiehistön painetta kasvattaa se, että tapaus on niin laajasti uutisoitu ja sen seuraukset tiedetään.

Viime hetkellä tapausta mutkistamaan tuli myös demokraattien kongressiedustajan harkitsemattomaksi tuomittu lausunto.

Kalifornialainen Maxine Waters, joka tunnetaan myös aiemmista kiihkeistä kannanotoistaan, kommentoi viime lauantaina järjestetyssä tilaisuudessa Floyd-oikeudenkäynnin jälkiseuraamuksia.

– Meidän täytyy pysyä kaduilla ja meidän täytyy olla aktiivisempia, meidän täytyy olla hyökkäävämpiä. Meidän täytyy varmistaa, että he tietävät meidän olevan tosissamme.

Yksi tulkinta Watersin puheista oli, että hän lietsoi väkivaltaa. Myös monet demokraatit tuomitsivat sanat.

Kongressiedustaja Maxine Waters puhui mielenosoittajille lauantaina.­

Maanantaina niihin otti kantaa myös Chauvin-oikeudenkäynnin tuomari Peter Cahill. Hän katsoi, että poliitikko oli kommentoinut tapausta tavalla, joka osoitti kunnioituksen puutetta oikeusjärjestelmää kohtaan. Samalla Cahill epäili puolustuksen voivan käyttää lausuntoa myöhemmin hyväkseen.

– Kongressiedustaja Waters saattoi antaa teille jotain mihin vedota tämän koko oikeudenkäynnin tuloksen kumoamiseksi, Cahill sanoi.

Chauvinin puolustus yritti jopa saada tuomaria hylkäämään syytteet sillä perusteella, että Waters oli pyrkinyt vaikuttamaan valamiehiin. Cahill kuitenkin hylkäsi pyynnön, koska ei pitänyt Watersin kommentteja niin merkittävinä. Valamiehiä oli tuomarin mukaan neuvottu olemaan seuraamatta uutisia oikeudenkäynnin aikana, ja tuomari painotti, että mitkään uumoillut seuraamukset eivät saa vaikuttaa heidän päätökseensä.

Monet republikaanit vaativat demokraatteja käynnistämään Yhdysvaltain kongressissa prosessin Watersin valiokuntajäsenyyksien riisumiseksi hänen kommenttiensa takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?