Yhdysvaltain suur­lähettiläs ”poistuu lähi­viikoiksi” Moskovasta – aiemmin Venäjä kehotti useita kertoja Sullivania lähtemään

Venäjä ei ole karkottanut suurlähettiläs John Sullivania kymmenen muun amerikkalaisdiplomaatin tavoin, mutta ulkoministeri Sergei Lavrov on kehottanut tätä poistumaan kotimaahansa ”vakavia konsultaatioita” varten.

Yhdysvaltain Moskovan-lähettiläs John Sullivan kuvattuna kesäkuussa 2020.

20.4.2021 9:10

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläs John Sullivan poistuu tällä viikolla väliaikaisesti Venäjältä, kertoo Axios-uutispalvelu Yhdysvaltain ulkoministeriön antamiin tietoihin viitaten.

Aiemmin maanantaina Axios ehti jo kertoa, että Sullivanilla ei ole aikeita poistua kotimaahansa, vaikka Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti tätä lähtemään Washingtoniin konsultoimaan omaa hallintoaan. Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti kuitenkin, että Sullivan matkustaa Washingtoniin vielä tällä viikolla.

Lavrov esitti Sullivanille kehotuksensa viime viikolla sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ilmoittanut uusista Venäjän vastaisista pakotteista venäläishakkereiden tekemien kyberiskujen vuoksi. Yhdysvallat karkotti samassa yhteydessä myös kymmenen venäläistä diplomaattia.

Venäjä vastasi välittömästi Yhdysvaltain toimiin, otti käyttöön omia henkilöpakotteitaan sekä julisti kymmenen yhdysvaltalaista diplomaattia ei-toivotuiksi henkilöiksi.

– Suurlähettiläs Sullivan palaa tällä viikolla Yhdysvaltoihin tapaamaan perhettään ja uuden hallinnon jäseniä, joiden kanssa hänellä ei ole ollut mahdollisuutta keskustella siksi, että hän jatkoi omassa tehtävässään keskeytyksettä, Axios siteeraa Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajaa.

– Hän palaa takaisin Moskovaan lähiviikkoina, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja korosti.

Axios on tunnettujen yhdysvaltalaisten politiikantoimittajien perustama lyhytuutispalvelu, joka aloitti toimintansa vuonna 2017.

Sullivan on Yhdysvaltain aiemman presidentin Donald Trumpin nimittämä suurlähettiläs, mutta Joe Biden pyysi häntä jatkamaan tehtävissään presidentinvaihdoksesta huolimatta. Yleensä uusi presidentti haluaa vaihtaa itselleen sopivat suulähettiläät, mutta Bidenin pyynnön tulkittiin viittaavan siihen, että hän paitsi arvostaa Sullivanin ammattitaitoa niin hän ei halua vaihtaa suurlähettilästä kesken vaikeiden Venäjä-suhteiden.

Axiosin toimittaja Jonathan Swan kertoo, että Sullivanin Washingtonin-matkan kaikki taustat eivät ole vielä tiedossa.

Kun Venäjä vastasi Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin, Sullivan kutsuttiin Venäjän ulkoministeriöön tapaamaan Putinin hallinnon ulkopoliittista neuvonantajaa Juri Ushakovia. Ushakovin kerrotaan suositelleen tuolloin Sullivanille, että tämän kannattaisi mennä Washingtoniin konsultoimaan Bidenin hallintoa.

Venäjän ulkoministeriö on toistanut myös julkisuudessa ainakin kahteen eri kertaan, että Sullivanin kannattaisi lähteä Washingtoniin keskustelemaan omiensa kanssa. Ensiksi asian sanoi julkisuudessa ulkoministeri Lavrov viime perjantaina. Hän neuvoi Sullivania ”lähtemään omaan pääkaupunkiinsa ja käymään siellä perusteellisia ja vakavia konsultaatioita”.

Maanantaina asiaan palasi ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova Rossija 1 -televisiokanavan haastattelussa. Zaharovan mukaan Lavrovin virallinen kehotus Sullivanille on yhä voimassa ja sitä kannattaisi noudattaa, kertoo Ria Novosti.

Vladimir Putin pitää keskiviikkona maansa parlamentin molemmille kamareille linjapuheen, jota on jo etukäteen hehkutettu erittäin tärkeäksi ja ”uuden ajan” aloittavaksi puheeksi.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat kiristyneet viime viikkoina entisestään Venäjän marssittaessa asevoimiaan Ukrainan rajalle ja Yhdysvallat on varoittanut Venäjää myös oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kaltoinkohtelusta vankilassa.

Maanantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin kuitenkin hyväksyi Bidenin kutsun osallistua torstaina alkavaan virtuaaliseen ilmastohuippukokoukseen, johon Biden on kutsunut 40 maailman johtajaa. Kreml korosti silti samalla, että Putin ei aio keskustella kahdenvälisesti Bidenin kanssa sähköisen huippukokouksen aikana.

Yhdysvaltain kutsu Putinille kahdenväliseen henkilökohtaiseen tapaamiseen Bidenin kanssa on myös yhä voimassa. Kreml ei ole tyrmännyt tapaamisen mahdollisuutta täysin, mutta Putinin lehdistösihteerin Dmitri Peskovin mukaan Yhdysvaltain uudet pakotteet ja diplomaattien karkotus eivät edistä tapaamisen järjestelyjä.

Presidentti Putin pitää keskiviikkona kello 12 Moskovan aikaa linjapuheen, joka saattaa tuoda selkoa esimerkiksi Putinin aikeisiin Ukrainan ja Valko-Venäjän suhteen. Yksi epäilys on, että Putin ilmoittaisi Venäjän ja Valko-Venäjän tiiviimmästä valtioliitosta tai tarjoaisi Venäjän asevoimia Valko-Venäjän nykyjohdon tueksi opposition aiheuttamaa liikehdintää vastaan.

Aiemmin Venäjä kutsui jo oman Washingtonin-lähettiläänsä Anatoli Antonovin kotiin Moskovaan konsultaatioita varten. Axiosin mukaan ele oli tarkoitettu alleviivaamaan Venäjän tyytymättömyyttä Yhdysvaltain toimiin.

Tuore sanasota maiden välillä on kiihtynyt siitä lähtien, kun Biden vastasi tv-haastattelussa myöntävästi kysymykseen, pitääkö hän Putinia tappajana. Sen jälkeen julkisuuteen on tullut myös Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan lausunto, jossa hän kertoi suorasanaisesti epäilevänsä Yhdysvaltain korkeimman johdon – eli presidentin ja tiedustelupalveluiden – aikoneen syrjäyttää ja murhauttaa hänet.

Lukashenka kertoi myös, että Putin oli kysynyt viime tiistaina puhelinkeskustelussa Bideniltä suoraan vallankaappaus- ja salamurhasuunnitelmista, mutta vastausta ei ollut tullut.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Peskov puolestaan vahvisti maanantaina Venäjän medialle, että Putin oli todellakin puhunut Bidenille Lukashenkaan kohdistuneesta vallankaappausjuonesta, jonka Venäjän ja Valko-Venäjän tiedustelupalvelut ilmoittivat paljastaneensa. Yksityiskohtia näistä keskusteluista ei ole kerrottu, mutta Venäjän arvioidaan tuoneen asian julki sen vuoksi, että näin Moskova pääsee kuittaamaan Bidenille tämän ”tappajapuheet” Putinista.

Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Mike McFaul sanoi, että mikäli Venäjä päättäisi karkottaa myös Sullivanin, se olisi todella merkittävä tilanteen kiristymisen merkki.

– Viimeisin Yhdysvaltain suulähettiläs, joka on julistettu Moskovassa ei-toivotuksi henkilöksi oli George Kennan vuonna 1952 Josif Stalinin toimesta, McFaul kertoi Axiosille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?