Johnson & Johnsonin korona­rokotteen vastoin­käymiset jatkuvat – tuotanto keskeytetty Baltimoressa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Johnson & Johnsonin korona­rokotteen vastoin­käymiset jatkuvat – tuotanto keskeytetty Baltimoressa

Taustalla on tehtaalla tapahtunut koronarokotteiden ainesosien sekaantuminen, mikä johti miljoonien annosten pilaantumiseen.

Johnson & Johnsonin koronarokotteen käyttö USA:ssa keskeytettiin viime viikolla, nyt myös rokotteen valmistus Baltimoressa on lopetettu toistaiseksi.­

20.4. 7:29

Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen vastoinkäymiset jatkuvat. Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirasto FDA määräsi Johnson & Johnsonin rokotteen tuotannon keskeytettäväksi Emergentin BioSolutionsin lääketehtaassa Baltimoressa.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Taustalla on maaliskuun lopussa sattunut virhe, kun tehtaan työntekijät sekoittivat erehdyksessä kahden eri koronavirusrokotteen ainesosat keskenään. Virheen seurauksena noin 15 miljoonaa Johnson & Johnsonin rokoteannosta meni pilalle.

Emergentin tehtaassa valmistetaan Johnson & Johnsonin ohella myös AstraZenecan koronavirusrokotetta.

Molemmat kuuluvat adenovirusvektorirokotteisiin, mutta merkittävin ero on siinä, että Johnson & Johnson käyttää ihmisen omaa adenovirusta, kun taas AstraZenecan rokotteessa koronaviruksen piikkiproteiinin heikennetyn geenin ihmiselimistöön kuljettaa simpanssin heikennetty ja lisääntymiskyvytön adenovirus.

Rokotteilla on myös toiminnallinen ero, sillä Johnson & Johnsonin rokotteessa suoja tulee jo heti ensimmäisestä rokoteannoksesta, AstraZenecalla lopulliseen suojaan tarvitaan kaksi pistosta.

Tuotanto on keskeytyksissä ainakin siihen saakka, kunnes FDA on saanut tutkittua, mistä syystä virhe tehtaassa tapahtui.

Johnson & Johnsonin käyttö Yhdysvalloissa on tällä hetkellä jäissä. Rokotteen antaminen keskeytettiin viime viikolla, sillä se on AstraZenecan tavoin yhdistetty kohonneeseen riskiin saada hyvin harvinainen veren hyytymishäiriö ja vakava aivolaskimotukos.

Emergentin lääketehtaassa sotkettiin Johnson & Johnsonin ja AstraZenecan ainesosat keskenään.­

Yhdysvalloissa tutkitaan kuuden 18–48-vuotiaan naisen saaman aivolaskimotukoksen ja Johnson & Johnsonin koronarokotteen välistä mahdollista yhteyttä. Maassa ehdittiin antaa noin 6,8 miljoonaa annosta Johnson & Johnsonia, kunnes rokotteen käyttö päätettiin lopettaa toistaiseksi.

Johnson & Johnsonilla on myyntilupa myös EU-alueelle, mutta lääketehdas on pysäyttänyt rokotetoimituksensa Eurooppaan epäillyn aivolaskimotukosriskin takia.

Euroopassa ei ole ehditty rokottaa vielä Johnson & Johnsonilla. Sekä Euroopan lääkeviraston EMA:n että Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n odotetaan linjaavan Johnson & Johnsonin käytöstä lisää vielä tällä viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?