Viron suojelupoliisi: Venäjä yrittänyt hyödyntää koronamyllerrystä rikkoakseen EU:n yhtenäisyyttä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viron suojelupoliisi: Venäjä yrittänyt hyödyntää koronamyllerrystä rikkoakseen EU:n yhtenäisyyttä

Pandemia-aikana vakoilua on siirtynyt myös kyberavaruuteen.

Viron suojelupoliisin Kapon johtaja Arnold Sinisalu kertoi Venäjän vakoilusta.­

20.4. 3:15

Venäjä on yrittänyt hyödyntää koronan mukanaan tuomaa myllerrystä käyttämällä propagandaa maineensa parantamiseksi ja rikkoakseen EU:n ja lännen yhtenäisyyttä. Näin toteaa Viron suojelupoliisin Kapon johtaja Arnold Sinisalu organisaationsa vuosikatsauksessa.

Koronarajoituksista huolimatta Venäjän vaikuttamis- ja tiedustelutoiminta Virossa ei Sinisalun mukaan ole vähentynyt. Rajojen sulkeutuminen ja kokoontumisrajoitukset ovat kuitenkin johtaneet siihen, että paikalliset Venäjän politiikan kannattajat ovat lisänneet toimintaansa sosiaalisessa mediassa.

– Venäjän vakoilu Virossa on jatkuva ja pysyvä uhka, Sinisalu sanoo.

Koronaviruksen aiheuttama kriisi on kuitenkin rajoittanut tuntuvasti ulkomaisten vakoilijoiden toimintaa maassa, jolloin panostusta on lisätty vakoiluun kyberavaruudessa.

Kiinan toimet herättäneet huolta vastavakoilussa

Kapon vuosikatsauksessa puhutaan myös Kiinan tiedustelutoiminnasta Virossa. Sinisalun mukaan Kiinan toimet ovat jo jonkin aikaa herättäneet huolta vastavakoilussa. Vaara ei enää ole teoreettinen, ja tästä on esimerkkinä tuore oikeustapaus.

Sinisalu viittaa maaliskuussa virolaiselle tutkijalle annettuun kolmen vuoden vankeusrangaistukseen Kiinalle vakoilemisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?