Kommentti: Tshekin paljastus sotki Putinin kuviot – vaaralliset virheet uhkaavat

Putinin suunnitelmat on sotkettu ja hän voi vastata kylmällä raivolla, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Nimiä Aleksandr Petrov ja Ruslan Boshirov käyttäneitä venäläisagentteja epäillään nyt myös asevarikon räjäytyksestä Tshekissä. Aiemmin heidät on yhdistetty murhayritykseen Britanniassa.

Tshekissä paljastunut vanha sabotaasi uhkaa suistaa Venäjän ja Euroopan raiteiltaan.

Shakki on hyvä peli älyn kehittämiseen. Maailma ei kuitenkaan ole shakkilauta. Sen saavat parhaatkin pelaajat joskus huomata.

Venäjän presidentti Vladimir Putin käynnisti pari viikkoa sitten ison ottelun viemällä armeijansa Ukrainan rajalle. Sitä, mitä hän aikoo, arvaillaan. Siihenhän hyvä pelaaja juuri pyrkii, hämmentämään vastustajiaan.

Mutta viikonloppuna pelilauta heilahti. Tshekki ilmoitti saaneensa todisteet, että Venäjä järjesti vuonna 2014 maassa tapahtuneen asevarikon räjähdyksen. Siinä kuoli kaksi miestä.

Tshekki karkotti diplomaatteja, mihin Venäjä vastasi. Kierroksia tarinalle antaa se, että Tshekki etsintäkuulutti nimiä Ruslan Boshirov ja Aleksandr Petrov käyttäneet venäläismiehet. Samoja miehiä epäillään yrityksestä myrkyttää loikannut venäläinen vakooja Britannian Salisburyssa muutama vuosi sitten. Heitä pidetään sotilastiedustelu GRU:n agentteina.

Asevarikon räjäytyksen syyksi spekuloidaan sitä, että sieltä oli vuokrattu tiloja liikemiehelle, joka ehkä toimitti aseita Ukrainalle ja Venäjälle hankaliin osoitteisiin.

Ei vain agenttitarina

Paljastus tuntuu tulleen yllätyksenä paitsi Venäjälle myös Tshekin hallitukselle, joka joutui tietenkin toimimaan. Jäihin menivät ilmeisesti hankkeet Sputnik-rokotteen hankkimisesta ja venäläisestä ydinvoimalasta. Tshekissä palasivat mieleen muistot vuoden 1968 miehityksestä.

Venäjä saattoi menettää vuosien työn tulokset vaikutusvallan hankkimiseksi Neuvostoliiton entisessä satelliitissa.

EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään ja Tshekin asia nousee esiin. Esiin nousee myös venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin hengenvaara venäläisellä vankileirillä.

Navalnyin kannattajat suunnittelevat suurmielenosoituksia, jotka voivat myös sotkea Putinin tarkoin mietittyjä kuvioita.

Kun Putinilta viedään mahdollisuus oveliin peliliikkeisiin, hänelle jää vain kylmä raivo. Sitäkin Venäjän johtaja on pitkällä valtakaudellaan käyttänyt.

Euroopan rauha järkkyy

Putinilla on valmiina keino raivonsa näyttämiseen. Sotilaat ovat jo asemissa Ukrainan rajalla. Kun Venäjä on ahtaalla, Putin saattaa antaa heille käskyn lähteä liikkeelle. Näin vaikka tämä ei alkuperäinen suunnitelma olisikaan.

Hermostuminen voi tarttua myös vastapuoleen. Ukrainan puolella rajaa sotilaat pelkäävät asemissaan hyökkäystä. Heidänkin liipaisinsormensa ovat herkkinä. Normaalioloissa vahingossa alkanut kahakka voitaisiin unohtaa. Nyt se voi äkkiä laajeta täydeksi sodaksi.

Viikonloppuna täysin Putinin liekaan joutunut Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka kertoi tarinoita kaappausyrityksestä, jonka kohteeksi hän oli joutunut. Venäjä säesti. Tilanne voi äkkiä kiristyä toisessakin entisessä neuvostotasavallassa.

Euroopan kevät on lämmin, mutta kylmä viima iskee äkkiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?