Titanicilta selviytyi kuusi miestä, jotka karkotettiin heti pelastumisen jälkeen – dokumentti paljastaa heidän kohtalonsa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Titanicilta selviytyi kuusi miestä, jotka karkotettiin heti pelastumisen jälkeen – dokumentti paljastaa heidän kohtalonsa

Aiemmin ei ole tiedetty, mitä miehille kävi.

Titanic upposi neitsytmatkallaan huhtikuussa 1912 Pohjois-Atlantilla.­

16.4. 23:04

Kun risteilyalus Titanic upposi Atlantilla huhtikuussa 1912 törmättyään jäävuoreen, tuhannet ihmiset putosivat hyiseen veteen. Suurin osa matkustajista kuoli.

Selviytyneiden joukossa oli kuusi miestä, jotka olivat kotoisin Kiinasta ja Hongkongista. Yksi heistä oli Fang Lang, jonka pelastuminen meressä kelluneen oven päältä inspiroi Hollywood-elokuva Titanicin kuuluisan kohtauksen, South China Morning Post kertoo.

Aiemmin ei ole tiedetty, mitä miehille kävi sen jälkeen, kun heidät oli karkotettu. Kuusikosta julkaistiin hiljattain Kiinassa dokumenttielokuva The Six, jossa paljastetaan miesten myöhemmät vaiheet.

Heidän koettelemuksensa eivät päättyneet laivaturmaan, BBC kertoo. Miehet karkotettiin Kiinasta välittömästi ja lähetettiin brittihöyrylaivalla Kuubaan.

Miehet ehtivät kuitenkin joutua lännessä vallalla olleen kiinalaisvastaisen hengen kohteeksi. Miehiä kutsuttiin mediassa ”otuksiksi,” jotka olivat rynnänneet pelastuslautoille ”ensimmäisestä vaaranmerkistä” ja piiloutuneet penkkien alle tai, että he pukeutuivat naisiksi päästäkseen pelastuslautoille.

Dokumentissa todistetaan, etteivät miehet olisi voineet piiloutua pelastusveneisiin, eikä mitään todisteita ole siitä, että miehet olisivat pukeutuneet naisiksi. Päinvastoin miesten kerrotaan yrittäneen auttaa muita pelastumaan.

Miehet eivät olleet myöskään salamatkustajia vaan merimiehiä matkalla töihin, NBC News kertoo.

Titanicin pelastuslauttoja matkalla kohti Carpathia-alusta, jonne Titanicilta selvinneet pelastettiin.­

Kuubasta miehet matkasivat pian Britanniaan, jossa oli merimiehistä pulaa ensimmäisen maailmansodan aikana.

Yksi miehistä sairasteli pitkään Titanicin uppoamisen jälkeen ja lopulta kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 1914. Hänet haudattiin merkitsemättömään hautaan Lontoossa.

Muut työskentelivät Britanniassa vuoteen 1920. Osa oli mennyt naimisiin Britanniassa ja saanut lapsia. Maahanmuuttovastaisen politiikan takia heidät kuitenkin karkotettiin.

Yksi miehistä karkotettiin Hongkongiin, toinen matkusti Intiaan, kolmas Kanadaan ja Fang Lang päätyi Britannian ja Hongkongin välillä työskenneltyään lopulta Yhdysvaltoihin.

Titanicilta selvisi vain reilu 700 ihmistä. Yli 1500 ihmistä kuoli laivan upotessa.­

Fang Langin poika Tom Fong kertoo, ettei isä puhunut kokemastaan. Hän uskoo syynä olleen osaksi trauma ja osaksi selviytyjiin ja erityisesti kiinalaisselviytyjiin liitetty stigma.

Fong kertoo, että hänen isänsä joutui taistelemaan rasismia vastaan useasti.

– Hän oli mukava herrasmies, kunnes hän koki, että jotain syrjittiin etnisyyden takia.Fang kuoli vuonna 1985 90-vuotiaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?