Kuuma Suomi-veikkailu alkoi Venäjällä: Putinin tulkittiin haluavan huippu­kokouksen taas Helsinkiin – Biden voi kieltäytyä yhdestä syystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuuma Suomi-veikkailu alkoi Venäjällä: Putinin tulkittiin haluavan huippu­kokouksen taas Helsinkiin – Biden voi kieltäytyä yhdestä syystä

Venäjän ja Yhdysvaltain johtajat saattavat tavata toisensa kesällä Helsingissä. Kun tieto Vladimir Putinin ja Joe Bidenin tapaamisaikeista tuli julki tiistai-iltana, Venäjän media teki heti muutamia päätelmiä, jotka näyttäisivät viittaavan jälleen kerran Suomeen.

Venäjällä käynnistyi kova arvuuttelu siitä, missä Joe Biden ja Vladimir Putin aikovat tavata toisensa.­

14.4. 9:56 | Päivitetty 14.4. 11:12

Helsingistä saattaa tulla jälleen suurvaltajohtajien tapaamispaikka jo muutaman kuukauden sisällä eli vielä tämän kesän aikana.

Tämä tulkinta nousi välittömästi esille Venäjän mediassa tiistai-iltana, kun Kreml tiedotti presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin sopineen tapaavansa toisensa lähiaikoina jossain kolmannessa maassa.

Venäjällä kiinnitettiin huomiota siihen, että pian Bidenin kanssa käymänsä puhelinkeskustelun jälkeen Putin puhui puhelimessa Suomen presidentin Sauli Niinistön kanssa. Tätä pidettiin yhtenä merkkinä siitä, että Putin haluaisi mahdollisesti jälleen kerran huippukokouksen Helsinkiin.

Esimerkiksi Pietarissa ilmestyvä uutissivusto Fontanka nosti esille Putinin ja Niinistön puhelun ja sen, että Putin kertoi selostaneensa Niinistölle juuri sitä ennen käymäänsä puhelinkeskustelua Bidenin kanssa.

– Suomesta saattaa tulla Bidenin ja Putinin tapaamispaikka, Fontanka uutisoi.

Fontanka muistutti myös, että nimenomaan Suomi otti vastaan Putinin ja Donald Trumpin kesällä 2018, kun presidentit kohtasivat toisensa ensimmäisessä varsinaisessa kahdenvälisessä huippukokouksessaan.

Vaikutusvaltainen kansainvälisen politiikan tutkija ja Kremlin tilaisuuksissa usein moderaattorinakin nähty Fjodor Lukjanov teki niin ikään päätelmiä Helsingin hyväksi. Lukjanovin mukaan uutinen Bidenin ja Putinin mahdollisesta tulevasta tapaamisesta otettiin vastaan helpottuneena.

– Uutinen tulevasta Bidenin ja Putinin tapaamisesta neutraalilla maaperällä (kaikesta päätellen jälleen Helsingissä), herätti monissa helpotuksen tunteita, sillä niin kovasti on kalisteltu aseita viime päivien keskusteluissa, Lukjanov kirjoitti Telegramissa.

Lukjanov varoittaa kuitenkin samassa kirjoituksessaan, että vaikka nyt asetelmat näyttävät otolliselta kylmän sodan lopulta päättäneelle liennytykselle, mitään takeita tulevan tapaamisen hyvästä hengestä ei silti ole.

– Toisin sanoen me vanhasta tottumuksesta ajattelemme, että korkean tason tapaaminen on tarkoitettu jännitteiden madaltamiseen ja suhteiden tasaamiseen. Mutta miksi ei voisi käydä toisin päin? Oman ylivoiman ja itsevarmuuden esittelyä ennen kaikkea omalle yleisölle, jota täytyy rohkaista, Lukjanov kirjoitti viitaten tässä lähinnä Bideniin.

Venäjän mediassa muistutettiin myös, että Trumpin ja Putinin tapaaminen heinäkuussa 2018 Helsingissä jäi yhdysvaltalaisten mieliin nimenomaan suurena epäonnistumisena. Esimerkiksi nykyinen presidentti Biden arvosteli tuolloin tuoreeltaan Trumpin esiintymistä Putinin rinnalla.

– Tämän päivän lehdistötilaisuus (Helsingissä) meni presidentin arvovallan alapuolelle. Presidentti (Trumpin) sanat eivät heijasta sitä, mitä amerikkalaiset ajattelevat ja keitä me olemme, Biden kirjoitti Facebookissa heinäkuussa 2018.

Trump herätti Helsingin tapaamisessa kohua esimerkiksi sillä, kun hän hyväksyi lehdistötilaisuudessa Putinin selitykset Yhdysvaltain vaaleihin puuttumattomuudesta aivan kuin olisi uskonut Putinia enemmän kuin itse nimittämiään turvallisuusviranomaisia.

Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat heinäkuun 16. päivänä 2018 Helsingissä.­

Juuri Helsingin kesän 2018 kokouksen epäonnistumiseen sisältyy joidenkin venäläisten analyytikkojen mukaan riski siitä, että Biden ei ehkä haluaisikaan tulla Helsinkiin Trumpin jalanjäljissä.

Esimerkiksi Venäjän tiedeakatemian alaisessa Yhdysvaltain ja Kanadan instituutissa työskentelevä johtava tutkija Sergei Rogov esittää omana arvionaan, että presidenttien tapaaminen saattaisikin toteutua Islannissa.

Rogovin mukaan Islanti olisi muistutus vuoden 1986 Mihail Gorbatshovin ja Ronald Reaganin tapaamisesta, josta katsotaan alkaneen maiden asevarustelukilvan alasajo ja myös kylmän sodan päättyminen.

Rogov sanoi Rossija Segodnja -uutisryppään yhteydessä toimivalle 1Prime.ru-talousuutisille, että Biden tuskin haluaisi tulla Helsinkiin sen vuoksi, että hänen edeltäjänsä Trump joutui Yhdysvaltain median ja kongressin ”raatelemaksi” heti palattuaan Suomesta.

– Tapaaminen Helsingissä olisi Bidenille ansa, sillä hän joutuisi samanlaisen naureskelun ja ankaran kritiikin kohteeksi kuin aikanaan Trump, Rogov ennusti.

– En sulje pois mahdollisuutta, että tapaaminen toteutuisi Wienissä, mutta hyvinkin on mahdollista, että tapaaminen pidettäisiin Reykjavikissa Islannissa. Siinä olisi mahdollista nähdä jotain rinnastuksia Reaganiin ja Gorbatshoviin Reykjavikissa, Rogov sanoi.

Uutistoimisto Tassin mukaan Itävallan ulkoministeriö on jo ilmoittanut, että se on valmis järjestämään presidenttien tapaamisen Wienissä.

Izvestija-lehti puolestaan muistutti Suomen Moskovan-suurlähetystöön vedoten, että Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto esitti jo alkukeväästä Suomen valmiuden olla järjestämässä presidenttien tapaamista.

Izvestijan mukaan myös Münchenin perinteinen turvallisuuskokous Saksassa on tarjoutunut järjestämään Putinin ja Bidenin tapaamisen, mikäli presidentit niin haluaisivat. Koronaviruksen vuoksi turvallisuuskokousta ei pidetty lainkaan tänä keväänä perinteisellä paikallaan helmikuussa, mutta se saatetaan pitää lähikuukausien aikana, mikäli koronatilanne helpottaa.

Kremliä tukeva Tsragrad-sivusto tuli myös päätelmään, jonka mukaan Putinille mieluisin paikka olisi todennäköisesti Helsinki ja että siihen viittaisi nimenomaan Putinin ja Niinistön tiistainen puhelukin.

Kremlin poolin kuuluva toimittaja Dmitri Smirnov esitti puolestaan omana arvionaan Telegramissa, että tapaamispaikaksi tulisi joko Helsinki tai Reykjavik.

Esimerkiksi RBK-kanava, Ria Novosti ja Gazeta.ru nostivat otsikkoon, että Biden olisi ehdottanut tapaamista venäläisen luonnehdinnan mukaan ”neutraalille maaperälle”. Valkoisen talon tiedotteessa puhutaan kuitenkin ”kolmannesta maasta”.

Reykjavikin tai Münchenin valitseminen tapaamispaikaksi saattaisi olla kuitenkin Putinille vaikea hyväksyä. Sekä Islanti että Saksa ovat sotilasliitto Naton jäsenmaita ja ottaen huomioon Venäjän ankaran Nato-kritiikin kumpikaan maa ei olisi todennäköisesti Kremlin kaipaamaa ”neutraalia maaperää”.

Valkoisen talon tiedottaja Jennifer Psaki sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan, että vielä on liian aikaista puhua tapaamisen mahdollisesta paikasta. Hän kuitenkin vahvisti, että suunniteltu ajankohta on nimenomaan kesä.

– Lähikuukausina, se on juuri kesä. Olemme prosessin alkuvaiheessa, ja kun tulee lisää tietoa, kerromme teille, Psaki sanoi.

Kun toimittajat yrittivät kysyä vielä, tuleeko tapaaminen olemaan pohjoisella pallonpuoliskolla, Psaki vitsaili vastauksessaan näin:

– Emme ole vielä päässeet siihen asti. Vaikuttaa siltä, että teillä olisi jo paikka valmiina, missä haluaisitte viettää kesää Bidenin ja Putinin kanssa. Voin sen toki heille kertoa, Psaki sanoi.

Artikkelia päivitetty 14.4. klo 10.42. Lisätty uusia yksityiskohtia ja lainauksia eri lähteistä. Klo 11.12 lisätty uutislinkkejä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?