Venäjä keskeyttää turistilennot Turkkiin – venäläis­media kiinnitti huomiota ilmoituksen merkilliseen ajan­kohtaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä keskeyttää turistilennot Turkkiin – venäläis­media kiinnitti huomiota ilmoituksen merkilliseen ajan­kohtaan

Ensin Turkin Erdogan antoi tukeaan Ukrainan Zelenskyille, sitten Venäjä ilmoitti keskeyttävänsä turistilennot Turkkiin. Näillä kahdella asialla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä toistensa kanssa, ilmoitti Putinin lehdistösihteeri.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Turkin johtajan Recep Tayyip Erdoganin lauantaina Istanbulissa.­

13.4. 12:44

Venäjä keskeyttää suuren osan normaalista matkustajalentoliikenteestään Turkkiin. Keskeytys alkaa 15. huhtikuuta ja jatkuu näillä näkymin kesäkuun 1. päivään saakka.

Venäjän varapääministeri Tatjana Golikova vahvisti maanantai-iltana, että lentoliikenne karsitaan minimiin puoleksitoista kuukaudeksi. Sitä ennen Venäjän kuluttajansuojaviranomainen Rosptrebnadzor ilmoitti, että Turkin koronavirustilanne on muuttunut huolestuttavaksi lyhyessä ajassa.

– Turkissa sairastuvuus on kasvanut liki nelinkertaiseksi lyhyessä ajassa aivan viime viikkoina, Rospotrebnadzorin johtaja Anna Popova sanoi.

Popovan mukaan pelkona on, että venäläiset tuovat Turkista palatessaan Venäjälle esimerkiksi brittiläisiä ja eteläafrikkalaisia virusmuunnoksia, joiden lukumäärän on kerrottu olevan toistaiseksi Venäjällä suhteessa hyvin alhainen muihin maihin verrattuna.

Venäjän matkanjärjestäjien yhdistys Ator kertoo, että lentojen keskeyttämisen vuoksi reilut puoli miljoonaa venäläistä joutuu perumaan kevääksi suunnittelemansa matkan Turkkiin. Atorin mukaan ainakin reilut 533 000 venäläistä oli jo varannut matkan Turkkiin huhtikuun puolivälin ja toukokuun lopun väliselle ajalle.

Venäjä aikoo sallia rajoitusaikana ainoastaan venäläisten turistien paluulennot kotimaahan ja Turkissa ydinvoimalaa rakentavien venäläisten lennättämisen työpaikalleen. Muun muassa tätä varten sallitaan kaksi viikoittaista lentoa reitillä Moskova-Istanbul.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin johtaja Recep Tayyip Erdogan osallistuivat reilu kuukausi sitten videoyhteydellä seremoniaan, jossa käynnistettiin Akkuyun ydinvoimalan kolmannen reaktorin rakentaminen Turkkiin.­

Venäjän mediassa kiinitettiin huomiota siihen, että Moskova havahtui Turkin koronavirustilanteeseen välittömästi sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli käynyt Istanbulissa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin vieraana.

Kiovan presidentinhallinnon mukaan Erdogan lupasi Zelenskyille tukea muun muassa Ukrainan Nato-jäsenyyshakemuksen edistämiseksi sekä Krimiltä pakenemaan joutuneiden tataareiden elinolojen parantamiseksi.

Zelenskyin ja matkalla mukana olleen Ukraina puolustusministerin Andrii Taranin kerrotaan keskustelleen myös puolustusyhteistyöstä Turkin kanssa. Ukraina ja Turkki suunnittelevat rakentavansa yhdessä korvetti-tyypin aluksia Ukrainan laivaston käyttöön ja Ukraina kaavailee hankkivansa Turkilta myös miehittämättömiä Bayraktar-taistelulennokkeja sekä niiden aseistusta.

Erdogan ilmoitti lisäksi, että Turkki tukee Ukrainan alueellista koskemattomuutta eikä aio tunnustaa Krimin liittämistä Venäjään. Lisäksi hän kehotti Venäjää ja Ukrainaa etsimään rauhanomaista ratkaisua kiistaan Donbassin alueesta.

Venäjä ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti muita maita ”ruokkimasta Ukrainan sotaisia mielialoja”.­

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov reagoi heti Zelenskyin ja Erdoganin tapaamiseen. Hän kehotti ”kaikkia vastuuntuntoisia maita”, että niiden ei pitäisi kannustaa ”sotaisaa Ukrainaa”.

– Kaikkia vastuuntuntoisia maita, joista Turkki on yksi, suosittelemme painokkaasti analysoimaan tilannetta sekä Kiovan hallinnon alituisia sotaisia lausuntoja. Varoitamme heitä, että heidän ei pitäisi ruokkia näitä (Kiovan) militaristisia mielialoja, Lavrov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjän media tiedusteli presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeriltä, oliko Zelenskyin ja Erdoganin tapaamisella jotain tekemistä sen kanssa, että Venäjä päätti keskeyttää venäläisturistien lennot Turkkiin.

– Ei ole. Se liittyy huolestuttavaan epidemiologiseen tilanteeseen, Peskov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?