Kokaiinia virtaa nyt ”ennennäkemättömiä määriä” Eurooppaan – näin miljardibisnes pyörii - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kokaiinia virtaa nyt ”ennennäkemättömiä määriä” Eurooppaan – näin miljardibisnes pyörii

Huumekauppaan liittyy väkivaltaa ja korruptiota, Europolin tuoreessa raportissa kerrotaan.

12.4. 22:31

Kokaiinia virtaa nyt ”ennennäkemättömiä määriä” Eurooppaan Latinalaisesta Amerikasta, Euroopan poliisiviraston Europolin raportissa todetaan. Raportin mukaan kokaiini tuo rikollisille molemmin puolin Atlanttia miljardien voitot.

Raportin mukaan rikollisliigat ovat kiinnostuneita Euroopan markkinoista parempien voittojen ja pienempinä pidettyjen riskien takana.

Kokaiini ja muut huumeet saapuvat Eurooppaan pitkälti satamien kautta kokaiinia valmistavista maista ja naapurimaista Etelä-Amerikasta, raportti kertoo. Euroopan unionissa kokaiinia salakuljetetaan pääasiassa maanteitse henkilöautoissa ja kuorma-autoissa paikallisille markkinoille.

Huumeita tiedetään kuitenkin salakuljetettavan Euroopan unionin sisällä myös muun muassa kaupallisilla lennoilla, helikoptereilla, junilla, meriteitse ja postitse.

Esimerkiksi helmikuussa Saksan Hampurissa löydettiin 16 tonnia kokaiinia viidestä kontista, jotka olivat saapuneet maahan Paraguayssa. Lisäksi Belgiassa takavarikoitiin 7,2 tonnia kokaiinia. Huumeet olivat matkalla Alankomaihin.

– Arvioimme, että katukaupassa tämän 16 tonnin arvo on 1,5-3,5 miljardia euroa, Hampurin tullivirkailija Rene Matschke kertoi tuolloin.

Kokaiinia tulee Eurooppaan Latinalaisesta Amerikasta.­

Euroopan unionissa rikollisverkostot ovat mukana huumeiden tukkumyynnissä samoin kuin keskitason jakelussa ja huumeiden myynnissä.

Raportin mukaan huumekauppaan liittyvä väkivalta on eskaloitunut merkittävästi viime vuosina.

– Kokaiini- ja kannabiskauppa on erityisesti laukaissut merkittävän määrän väkivaltaisia välikohtauksia kuten tappamisia, ampumisia, pommi-iskuja, tuhopolttoja, sieppauksia, kidutuksia ja pelottelua, raportissa sanotaan.

Väkivallan kerrotaan muuttaneen: nykyisin yhä useammat rikollisverkostot käyttävät väkivaltaa hyökkäävästi.

Viime kesänä Alankomaiden poliisi löysi varastorakennuksesta kontin, joka oli valmisteltu selvästi ihmisten kiduttamiseen. Kontti oli äänieristetty ja sen sisällä oli hammaslääkärin tuoli. Kidutuskopin lisäksi löytyi kuusi konttia, joiden kattoon ja lattioihin oli kiinnitetty käsirautoja. Kontit löytyivät Wouwse Plantagen kylästä läheltä Belgian rajaa.

Raportin mukaan huumekauppaan liittyy usein myös korruptiota ja Euroopan unionissa korruption rooli on usein aliarvioitu.

Hampurissa tulli löysi yli 1 700 peltipurkista kokaiinia.­

Europolin johtaja Catherine De Bolle kertoi AFP:n haastattelussa, että korruptio ”vaikuttaa kaikkiin satamatyöntekijöistä poliitikoihin” ja korruptiota esiintyi vakavista rikoksista noin 75 prosentissa.

Raportin mukaan teknologiaa hyödynnetään huumeiden valmistamisen, salakuljetuksen ja jakelun järjestämisessä. Verkossa tapahtuvan huumekaupan kuvaillaan kuitenkin olevan rajallista verrattuna perinteiseen tapaan salakuljettaa ja myydä huumeita.

Europol on jo aiemmin varoittanut muun muassa siitä, kuinka rikolliset ovat kaupanneet väärennettyjä rokotteita ja koronatestejä. Poliisivirasto varoittaa, että pandemia voi altistaa myös yritykset järjestäytyneelle rikollisuudelle, sillä rikollisryhmät haluavat usein käyttää laillisesti perustettuja yrityksiä laittoman toimintaan kuten rahanpesuun.

Europolin mukaan rikollisryhmät, jotka ovat sekaantuneita kokaiinikauppaan, ovat usein hyvin järjestäytyneitä ja niissä on hierarkia. Isoimmat rikollisverkostot ovat myös jakautuneet eri soluihin tai osastoihin, jotka toimivat eri alueilla tai toimivat vain tietyn rikollisen toiminnan parissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?