Kommentti: Biden haastetaan kahdella rintamalla – pelaavatko Putin ja Xi yhteen?

Yhdysvallat joutuu pohtimaan ovatko Kreml ja Peking yhdistäneet juonensa sitä vastaan, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Vladimir Putinin ja Xi Jinpingin yhteinen etu on heikentää Yhdysvaltoja.

12.4.2021 14:07

Näinä aikoina ei ole helppoa olla suurimman suurvallan johtaja.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden huhkii lopettaakseen yhdysvaltalaisia yhä surmaavan koronaepidemian. Hän yrittää ajaa läpi jättimäisiä paketteja, joilla mm. parannettaisiin suurvallan surkeaan jamaan rapistunutta liikenneverkkoa.

Ja sitten ovat vielä kansainväliset kilpailijat, jotka tuntuvat yhdistyneen Yhdysvaltoja vastaan.

Viikonloppuna Bidenin ulkoministeri Antony Blinken varoitti sekä Venäjää että Kiinaa. NBC:n haastattelussa Blinken uhkasi, että jos Venäjä toimii uhkarohkeasti Ukrainassa, ”sillä on hintansa”.

Ukrainan mukaan Venäjä on keskittänyt yli 20 000 sotilastaan lähelle alueita, jotka ovat venäläismielisten kapinallisten hallussa. Myös Venäjän miehittämällä Krimillä joukot liikehtivät. Yhteensä Ukrainan presidentin tiedottajan mukaan Venäjä on lähettänyt Krimille ja Ukrainan itärajalle yli 80 000 sotilasta.

Toinen Blinkenin varoituksista meni Kiinalle. Kiinalaiskoneet ovat lentäneet uhmakkaasti kohti saarta, jota Peking pitää maakuntanaan. Blinkenin mielestä Kiina voi olla tekemässä vakavaa virhettä.

Venäjä ja Kiina tuskin Blinkenin puheista pahemmin hätkähtivät.

Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja Pentagonissa joudutaan miettimään toimivatko Venäjän Vladimir Putin ja Kiinan Xi Jinping yhteisen suunnitelman puitteissa.

Voiman rajat

Yhdysvallat on sotilaallisesti ylivoimaisesti maailman mahtavin valtio. Senkin voimalla on rajansa. Kiina ja Venäjä voisivat tunnustella niitä yhdessä.

Joe Bidenille isketään nenän eteen taisteluhaaste. Yhdysvaltain presidentin puheet voivat olla kovia, mutta mitä kun tulee tekemisen hetki?

Venäjä ja Kiina aiheuttavat Joe Bidenille haasteita ulkopolitiikassa.

Tähän on jo useampi Yhdysvaltain presidentti törmännyt erityisesti kivikovan Putinin kanssa. Hänen tekoihinsa on vastattu lähinnä talouspakotteilla. Ne saattavat vaikeuttaa tavallisten venäläisten elämää, mutta eivät ole juuri hetkauttaneet Kremliä.

Kiinan toimet merellä hermostuttavat muitakin sen naapureita kuin Taiwania. Yhdysvallat on tukenut niitä ja lähettänyt laivojaan varoitukseksi Kiinan lähivesille. Tämä ei ole estänyt Kiinaa rakentamasta uusia tukikohtia Etelä-Kiinan merelle.

Sekä Venäjälle että Kiinalle olisi suuri voitto näyttää jo Bidenin presidenttiyden alkutaipaleella, että Valkoisen talon valtias pystyy vain puhisemaan kiukusta.

Kiina ja Venäjä joutuvat varomaan

Näin ei tietenkään ole. Yhdysvalloilla on keinoja. Kiinan ja Venäjän aggressiivisuus tuo Yhdysvaltojen vanhoja liittolaisia lähemmäs sitä. Erityisesti Kiinan pelko tuo myös uusia.

Yhdysvaltain muinainen vihollinen Vietnam alkaa olla sen liittolainen. Aiemmin puolueettomana pysytellyt Intia hakee turvaa Kiinaa vastaan Yhdysvalloilta.

Putin ja Xi joutuvat ottamaan tämän liikkeissään huomioon. Hekin voivat vain varjonyrkkeillä.

Kiina ei ole hyökkäämässä Taiwaniin. Sellaisen maihinnousun valmistelu vaatisi niin valtavia joukkojen keskityksiä, että niitä ei voisi tehdä salaa.

Venäjä kalistelee sapelia, mutta sen lähitavoitteena voi olla vain Ukrainan painostaminen myönnytyksiin. Samalla viedään kansalaisten huomiota Venäjän koronaepidemiasta, jonka todellista laajuutta on ilmeisesti salailtu.

Kohti synkkiä aikoja

Yhdysvaltain kansallinen tiedusteluneuvosto (National Intelligence Council) julkaisi viime viikolla arvionsa tulevista vuosista.

Kuten tällaisissa papereissa on tapana erilaisia vaihtoehtoja esitetään useita. Näin ei olla heti väärässä.

Yhdysvalloille ruusuisimman tulevaisuudenkuvan mukaan Venäjän ja Kiinan kova kuri ajaa niiden terävimmät aivot, yrittäjät ja tutkijat, länteen.

Näin maiden talous ja tiede kuihtuisivat. Lännen demokratiat voittaisivat kuin itsestään. Tämä vastaa yhdysvaltalaista tulkintaa Neuvostoliittoa vastaan käydyn kylmän sodan lopusta.

Kylmä sota kesti melkein puoli vuosisataa. Varsinkin Kiinaa vastaan saman toistaminen voisi viedä vuosisatoja.

Muut tulevaisuudenkuvat ovat Yhdysvalloille pessimistisempiä. Biden voi hakea lohtua siitä, että ennusteet eivät tahdo pitää paikkaansa.

Kokemus kertoo, että huominen yllättää aina.

Joe Bidenillä ainakin on kokemusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?