Iran kertoo, että sen ydinlaitokseen on tehty terroristinen isku – syylliseksi väitetään Israelia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iran kertoo, että sen ydinlaitokseen on tehty terroristinen isku – syylliseksi väitetään Israelia

Israelilaistoimittaja arveli Israelin tehneen kyber-iskun laitokseen.

Arkistokuva Natanzin ydinlaitoksesta, joka sijaitsee noin 250 kilometriä maan pääkaupungista Teheranista etelään.­

11.4. 21:58

Iranin atomienergiajärjestö (IAEO) kertoi sunnuntaina, että maan Natanzin ydinlaitokseen on tehty terroristinen isku. Ilmoitus tuli tunteja sen jälkeen, kun oli kerrottu laitoksessa tapahtuneesta sähkökatkoksesta.

Natanzin laitoksen onnettomuus tuli vain päivä sen jälkeen, kun Iran oli ilmoittanut aloittavansa laitoksessa uraanin rikastamisen kehittyneillä sentrifugeilla.

IAEO:n johtaja Ali Akbar Salehi sanoi sunnuntaina, että hyökkäyksen takana olivat Iranin teollisen ja poliittisen kehityksen vastustajat, joiden tavoitteena on estää maan ydinteollisuuden kehittäminen. Salehi ei viitannut mihinkään yksittäiseen valtioon.

Israelilainen toimittaja Amichai Stein kirjoitti Twitterissä, että Natanzin laitokseen tehdyn iskun takana olisi Israelin tekemä kyber-hyökkäys. Stein ei esittänyt väitteelleen todisteita.

Iranin presidentti Hasan Ruhani oli lauantaina Natanzin laitoksella vihkimässä uudet sentrifugit käyttöön. Ruhani vakuutti tuolloin, että Iranin ydinohjelma on rauhanomainen.

Viime heinäkuussa Natanzin laitoksella tapahtui räjähdys ja Iranin viranomaiset syyttivät tekoa terroristien tekemäksi sabotaasiksi. Iranin ydinohjelma on kokenut vuosien saatossa takaiskuja, ja viime marraskuussa iranilainen ydinvoimatutkija Mohsen Fakhrizadeh sai surmansa, kun hänen autoaan vastaan hyökättiin moottoritiellä Iranin pääkaupungin Teheranin ulkopuolella.

Ydinsopimuksen jatkosta neuvotellaan Wienissä

Iranin ydinsopimuksen jatkosta neuvotellaan parhaillaan Wienissä. Osapuolien mukaan tiistaina startanneet neuvottelut ovat alkaneet hyvin. Yhdysvallat ei osallistu neuvotteluihin suoraan, vaan EU:n välityksellä.

Yhdysvallat on vihjaillut olevansa valmis purkamaan Iraniin kohdistuvia pakotteita. Iran on korostanut, ettei se peräänny uraanin rikastamisestaan ennen kuin Yhdysvallat purkaa pakotteita.

Yhdysvallat irtautui ydinasesopimuksesta vuonna 2018 ex-presidentti Donald Trumpin johdolla. Nykyinen presidentti Joe Biden on puolestaan ilmaissut halunsa palata sopimukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?