AP: Samalla, kun mellakoitsijat vaativat Mike Penceä hirtettäväksi, vara­presidentti soitti Pentagoniin: ”Tyhjentäkää Capitol” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

AP: Samalla, kun mellakoitsijat vaativat Mike Penceä hirtettäväksi, vara­presidentti soitti Pentagoniin: ”Tyhjentäkää Capitol”

AP:n haltuunsa saama Yhdysvaltain puolustusministeriön sisäinen asiakirja paljastaa uusia tietoja Capitolin valtauksesta 6. tammikuuta.

11.4. 21:16

Yhdysvaltojen silloinen varapresidentti Mike Pence soitti suoraan maan puolustusministeriöön Pentagoniin, kun mellakoitsijat olivat tunkeutuneet kongressirakennukseen 6. tammikuuta, AP uutisoi. Tämä käy ilmi aiemmin julkaisemattomasta Pentagonin sisäisestä asiakirjasta.

Asiakirjan mukaan samalla, kun mellakoitsijat kävelivät Capitolin käytäviä, huutaen edustajainhuoneen puhemiehen, demokraattien Nancy Pelosin perään ja vaativat Penceä hirtettäväksi, varapresidentti oli turvahuoneessa soittamassa virkaa tekevälle puolustusministerille Christopher Millerille.

– Tyhjentäkää Capitol, Pence vaati.

Vain minuutin kestäneessä puhelussa Pence sanoi, ettei Capitolia ollut turvattu ja kysyi sotilasjohtajilta aikarajaa sille, että rakennus saataisiin turvattua.

Silloinen varapresidentti Mike Pence kävelemässä pois edustajainhuoneen salista kesken tulosten varmistamisen, kun väkijoukko oli tunkeutunut kongressirakennukseen.­

Yhdysvaltojen silloinen presidentti Donald Trump oli ennen mellakkaa pitänyt puheen, jossa oli kehottanut kannattajiaan marssimaan Capitolille. Väkijoukko saapuikin kongressirakennuksen luo jo yhden aikoihin päivällä paikallista aikaa.

Kello 13.49, kun väkivalta oli eskaloitumassa, Capitolin silloinen poliisipäällikkö Steven Sund soitti Washington D.C.:n kansalliskaartin komentavalle kenraalille William Walkerille pyytääkseen apua.

Parikymmentä minuuttia myöhemmin mellakoitsijat murtautuivat senaattiin. Capitolin sisällä soivat hälytyssireenit rakennuksen sulkemisen merkiksi. Sund soitti uudestaan Walkerille ja pyysi tueksi ainakin 200 kansalliskaartin jäsentä.

Asiakirjan mukaan myös esimerkiksi demokraattijohtajat Pelosi, Chuck Schumer ja Steny Hoyer soittivat Pentagoniin pyytääkseen apua.

Aiemmin on uutisoitu, että edustajainhuoneen republikaaniryhmän johtaja Kevin McCarthy aneli itse Trumpia rauhoittamaan kongressiin tunkeutuneita mellakoitsijoita.

Tältä näytti iltapäivällä Capitolilla 6. tammikuuta.­

Trump twiittasi lopulta kello 16.17 paikallista aikaa kannattajilleen, että näiden tulisi ”mennä kotiin ja mennä rauhassa”.

Puolustusministeriö, armeija ja kansalliskaarti tuskailivat kuitenkin kansalliskaartin lähettämisessä ja avun organisoinnissa. Ensimmäiset 155 kansalliskaartin jäsentä saapuivat Capitolille lopulta kello 17.20 alkaen.

Capitol julistettiin turvatuksi vasta iltakahdeksalta. Vaalituloksen vahvistaminen jatkui tämän jälkeen aina aamun pikkutunneille asti. Pence julisti nykyisen presidentin Joe Bidenin ja tämän varapresidentin Kamala Harrisin vaalivoittajiksi.

Mellakoitsijat rikkoivat kongressirakennuksen ikkunoita ja ovia. He myös varastivat muun muassa kongressiedustajien tavaroita.­

Capitolin tapahtumia on puidaan yhä Yhdysvalloissa kongressin eri valiokunnissa. Lisäksi yli 400 ihmistä vastaan on nostettu syytteet mellakointiin liittyen.

Trump sai virkasyytteen kapinaan yllyttämisestä. Valtakunnanoikeutena toiminut senaatti vapautti entisen presidentin kuitenkin syytteistä, joskin tuomion puolesta oli äänestänyt seitsemän republikaania.

Mellakassa kuoli viisi ihmistä, mukaan lukien yksi poliisi. Lisäksi kaksi Capitolilla palvellutta poliisia teki itsemurhan. Yli sata ihmistä, mukaan lukien useita poliiseja, loukkaantui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?