Putin-kriitikko löytyi kuolleena koiran talutushihna kaulan ympärillä – surma yritettiin lavastaa itsemurhaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin-kriitikko löytyi kuolleena koiran talutushihna kaulan ympärillä – surma yritettiin lavastaa itsemurhaksi

Nikolai Glushkov löytyi kuolleena kotoaan 12. maaliskuuta 2018. Nyt päättyneen kuolemansyyn tutkinnan mukaan hänet kuristettiin.

Liikemies Nikolai Glushkovin kuolemaa tutkitaan murhana. Poliisi on erityisen kiinnostunut mustasta pakettiautosta, joka nähtiin Glushkovin talon edustalla.­

10.4. 18:02

Britannian Lontoossa asuneen venäläisen liikemiehen Nikolai Glushkovin kuolema on todettu surmaksi, The Guardian uutisoi. Miehen kuolema oli yritetty lavastaa itsemurhaksi kietomalla miehen kaulan ympärille koiran talutushihna, kuolemansyyn tutkinnasta käy ilmi.

Glushkov löytyi kuolleena kotoaan 12. maaliskuuta 2018.

Nikolai Glushkov kuoli 68-vuotiaana.­

Miehen tytär Natalia Glushkova on kertonut kuulusteluissa, että hänen isänsä kaulan ympärillä oli koiran talutushihna. Tutkinnassa kuultiin, että Glushkovissa oli ”jälkiä” ja selkeitä merkkejä mustelmista. Miehen ruumiin vierestä löytyivät kaksiportaiset tikkaat, joissa oli sininen naru.

Paikalle ensimmäisenä saapunut ensihoitaja kertoi soittaneensa välittömästi poliisille, sillä piti olosuhteita epäilyttävinä. Hänen mukaansa yleensä itsemurhatapauksissa tikkaat ovat kumollaan, mutta nyt ne olivat pystyssä.

Ruumiinavauksen mukaan Glushkovin vammat voisivat aiheutua kuristamisesta ja tekijä olisi yllättänyt Glushkovin takaapäin.

Kuolemansyyn tutkijan mukaan todisteet viittasivat siihen, että Nikolai Glushkov tapettiin, BBC kertoo.

Suur-Lontoon poliisi tutkii tapausta murhana ja on pyytänyt yleisövihjeitä tapaukseen liittyen. Erityisesti rikostutkijoita kiinnostaa musta Volkswagen-merkkinen pakettiauto, joka nähtiin Glushkovin asunnon läheisyydessä 11. maaliskuuta illalla.

Tästä pakettiautosta poliisi on pyytänyt yleisövihjeitä.­

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kritisoinut Glushkov oli saanut turvapaikan Britanniasta vuonna 2010. Hän oli paennut Venäjältä petossyytteitä, jotka koskivat hänen aikaansa Aeroflot-lentoyhtiön varajohtajana.

Glushkov tuomittiin poissaolevana kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2017. Hänen oli määrä osallistua oikeuden istuntoon puolustaakseen itseään sinä päivänä, kun hänet löydettiin surmattuna.

Surma tapahtui vain viikko sen jälkeen, kun Salisburyssa oli myrkytetty novitshok-hermomyrkyllä venäläinen kaksoisagentti ja hänen tyttärensä. Tutkijat epäilevät, että Glushkov saattoi olla ammattimaisen, Venäjältä lähetetyn salamurhaajan uhri, mutta toistaiseksi ketään ei ole nimetty epäillyksi.

Glushkov oli läheinen ystävä venäläisen oligarkin Boris Berezovskin kanssa. Berezovski oli riitaantunut Putinin kanssa ja lähtenyt Venäjältä ensin Ranskaan ja sieltä Isoon-Britanniaan, jossa hänelle myönnettiin poliittinen turvapaikka.

Berezovski löydettiin hirtettynä kylpyhuoneensa suihkuun maaliskuussa 2013. Kuolemansyyn tutkijan mukaan Berezovski oli ollut kuolemansa aikoihin masentunut, mutta rikoksen mahdollisuutta ei täysin voitu sulkea pois, minkä takia kuolinsyy jäi lopulta avoimeksi, The Guardian uutisoi tuolloin.

Glushkovin ystäviin kuului myös Britanniaan loikannut entinen vakooja Aleksandr Litvinenko, joka kuoli vuonna 2006 altistuttuaan radioaktiiviselle poloniumille. Britannian mukaan Putin hyväksyi Litvinenkon salamurhan, mutta Venäjä on kiistänyt väitteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?