Venäjä uutisoi Suomen ja Yhdysvaltain puolustus­ministereiden tapaamisaikeista – Kaikkosen ja Austinin Ukraina-huolille tyrmäys - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä uutisoi Suomen ja Yhdysvaltain puolustus­ministereiden tapaamisaikeista – Kaikkosen ja Austinin Ukraina-huolille tyrmäys

Venäjän valtiollinen uutistoimisto luetteli Kremlin vasta-argumentit Antti Kaikkosen ja Lloyd Austinin esittämille huolille Venäjän asevoimien aktiivisuudesta Ukrainan rajalla.

Puolustusministerit Antti Kaikkonen ja Lloyd Austin aikovat Pentagonin mukaan tavata henkilökohtaisesti heti, kun se on mahdollista.­

8.4. 14:34 | Päivitetty 8.4. 14:34

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) ja hänen yhdysvaltalaisen virkaveljensä Lloyd Austinin keskiviikkoinen puhelinkeskustelu on saanut julkisuutta sekä Yhdysvalloissa että Venäjällä.

Pentagonin julkaiseman tiedotteen mukaan molemmat ministerit ilmaisivat yhteisen huolestumisensa Ukrainan rajan turvallisuustilanteen heikkenemisestä, mikä on seurausta Venäjän lisääntyneestä aktiivisuudesta alueella.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti raportoi puolustusministereiden huolestumisesta tuomalla samalla esiin Kremlin vastakkaisen kannan.

Ria Novostin mukaan presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov ilmoitti vastikään, että ”Venäjä liikuttelee joukkojaan omalla alueellaan oman harkintansa mukaan”. Peskovin mukaan se ei uhkaa ketään eikä sen pitäisi huolettaa ketään. Lisäksi Ria Novosti muistuttaa, että ”Moskova on toistuvasti ilmoittanut, että se ei ole Ukrainan sisäisen konfliktin osapuoli”.

Venäjä ei ole koskaan myöntänyt suoraa osuuttaan Itä-Ukrainan sotaan, vaan esimerkiksi ulkoministeri Sergei Lavrov puhuu aina korostetusti ”Ukrainan sisäisestä konfliktista”.

Suomen puolustusministeriön keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan ministereiden puhelinkeskustelun sisällöstä niukemmin kuin Pentagonin omassa versiossa. Siinä ei esimerkiksi mainita lainkaan nimeltä Venäjää tai Ukrainaa, vaan kerrotaan ministereiden keskustelleen ”puolustusyhteistyöstä ja muista ajankohtaisista asioista”.

Ria Novostin uutisessa huomioidaan niin ikään, että Suomen ja Yhdysvaltain puolustusministerit aikovat tavata toisensa ensi tilassa mahdollisuuksien mukaan.

– Ministerit Austin ja Kaikkonen sopivat tapaavansa henkilökohtaisesti heti kun se on mahdollista, lukee myös Pentagonin tiedotteessa.

Suomen tiedotteessa tapaamiseen viitataan myös sanamuodolla, jonka mukaan ministerit ”ilmaisivat toiveen tavata mahdollisimman pian”.

Venäjä seuraa tarkasti Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyötä, mistä saatiin edellinen esimerkki helmikuussa.

Tuolloin Venäjän Washingtonin-lähetystö julkaisi twiitin, jossa se ihmetteli, miksi Suomi ostaa Yhdysvalloista tai Yhdysvallat myy Suomelle pitkälle kantavia raketinheitinammuksia.

– Ketä vastaan nämä hyökkäysaseet on tarkoitettu? Venäjän lähetystön twiitissä kyseltiin närkästyneeseen sävyyn.

Kremliä tukevassa propagandamediassa jatkettiin teemaa Suomen ”hyökkäysaseista”, ja esimerkiksi maaliskuussa ilmestyi News Front -sivuston juttu otsikolla: Kenen intressien mukaan Suomi varustautuu?

– Helsinki varustaa järjestelmällisesti armeijaansa ja rikastuttaa siten Yhdysvaltain ja muiden Nato-maiden sotateollisuutta. Tilanne herättää yhä suurempaa huolta Venäjällä, sillä muodollisesti liittoutumattomasta statuksestaan huolimatta Suomi hakeutuu yhä enemmän yhteistyöhön Pohjois-Atlantin liiton kanssa. Ja Suomen kyljessähän on strategisesti tärkeitä Venäjän alueita, News Front kirjoittaa pitkässä jutussaan.

News Front on disinformaatio- ja propagandasivusto, jonka antaa ymmärtää olevansa ”vaihtoehtoinen tiedonlähde” muun muassa Krimin tapahtumien seurantaan. Yhdysvaltain ulkoministeriön julkaiseman Venäjän informaatiovaikuttamista käsittelevän katsauksen mukaan News Frontilla raportoidaan olevan yhteyksiä Venäjän turvallisuuspalveluihin ja Kremlin rahalähteisiin.

Ukrainalainen valeuutisia paljastava StopFake.org on kertonut aiemmin myös useista News Frontin julkaisemista valheellisista ja harhaanjohtavista artikkeleista.

Pentagonin tuoreen tiedotteen mukaan Austin ja Kaikkonen olivat puhelinkeskustelunsa aikana yhtä mieltä myös ilmastonmuutoksen tuomista turvallisuushaasteista, jotka tulevat näkymään lähiaikoina ennen kaikkea arktisella alueella.

– Ministeri Austin kiitti ministeri Kaikkosta vankasta puolustusyhteistyöstä Suomen kanssa ja kertoi odottavansa sen lisääntyvän jatkossakin. Austin vahvisti myös, että Yhdysvallat haluaa olla Suomen kumppani puolustuksen modernisointitarpeissa, Pentagonin tiedotteessa sanotaan vapaasti suomennettuna.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedote ei mainitse tulevia hävittäjähankintoja, mutta sanamuodoilla viitataan mitä ilmeisimmin muun muassa Yhdysvaltain haluun myydä hävittäjiään Suomelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?